Kerékcsere után nagyobb sebességnél remeg a kormány

május 9., 09:08 Módosítva: 2021.05.09 09:09
0

Tisztelt Gumidoktor!

Az autómon kb. 1 hónapja lett átnézve a futómű és a szerelőm szerint jobb oldalon egy kormánymű gömbfej rossz volt, ezt cserélte is és utána szakszerűen elvégezte a futómű helyes beállítását! Ekkor az autómon még a téli kerekek voltak fent, amik alufelnire vannak szerelve. Használtam az autót ezekkel a kerekekkel még kb. 2 hétig és elhatároztam, hogy lassan ideje lecserélni a kerekeimet nyári garnitúrára ami szintén külön alufelnire van szerelve!

Elvittem őket a szerelő-gumis ismerősömnél hogy felszerelés előtt ellenőrizze le a centrírozás helyességét amit meg is tett és közölte velem hogy a gép szerint mind a 4 tökéletes,egyuttal akkor már át is cseréltettem a kerekeimet a nyári garnitúrára és mióta azzal használom az autót azóta autópályán nagyobb sebességnél (Kb. 120-130 km/h) elkezd remegni a kezemben a kormány, de ha lassítok akkor abbahagyja viszont ha felgyorsítok a fent leírt tempóra akkor ismételten elkezdi és sajnos jobban visszagondolva tavaly nyáron is ezzel a problémával küzdöttem! Viszont a téli garnitúrámnál ezzel a hibajelenséggel sosem találkoztam!

Szerelő-gumis ismerőssel beszéltem ő csak annyit mondott nekem hogy mivel a futóművem most már minden szempontból rendben van illetve a kerekek centrírozottsága is ezért maradt az a hibalehetőség hogy vagy a felnim rossz vagy a gumim vagy legrosszabb esetben mindkettő! De jobban belegondolva azt a centrírozó gépnek ki kellene mutatni vagy ezt rosszul gondolom? Szükségem lenne a segítségére hogyan lehetne kiszűrni pontosan mi okozza ezt a hibát mert egy hosszabb úton nagyon bosszantó tud lenni a kormány folyamatos remegése!

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba

Kedves Csaba,

Megértem bosszúságát, nagyon zavaró állandó vibrációk közepette utazni. Sőt, a felfüggesztésnek sem tesz jót hosszú távon... Leírása alapján elég gyanús, hogy a nyári kerékszettjével nem stimmel valami. Sajnos a hagyományos kiegyensúlyozó gép nem mindenható, bizonyos rendellenességeket nem szűr ki. Tanult kollégám szokta mondani, hogy egy téglát is ki lehet centrírozni. (o: Én azt javaslom, hogy ha lehetőség van rá, tegyék fel gépre megint a kerekeket és szemmel is figyeljék meg őket forgatás közben. Sokszor szemmel kiszúrható, ha a felni, a gumi t, vagy éppen azért nem fut szépen a kerék, mert a abroncsperem nem "ült ki" megfelelően a felni peremére. Ha itt kiderül valami turpiság, meg lehet tenni a megfelelő lépéseket. Ha minden rendben, szemre is tökéletesek a kerekek és a centrír is rendben van, mégis fennáll a vibrálás, még van egy lehetőség.

A gép neve Hunter GSP9700. Ez a masinéria ugyanis a tengelyen való forgatás közben egy szintén forgó hengert nyom a kerékhez és több lézeres letapogató-szenzorral figyeli. Így azt is ki tudja szűrni, hogy a gumiabroncs oldalfalának, azaz a szerkezetének a rugalmassága körkörösen azonos-e? Illetve ezen túl javaslatot tud tenni, hogy a gumi felnin történő elforgatásával lehet-e és ha igen, milyen mértékben - optimalizálni az egész kerék forgás közbeni viselkedését. Végül arra vonatkozóan is javaslatot tesz, hogy melyik kerék milyen pozícióba kerüljön fel az autóra ahhoz, hogy a "rendszer" a lehető legfinomabban működjön. Ez egy drága gép, bekerülési költsége sokszorosa egy normál cenrtírozó gépnek. Ezért minden sarki gumisműhelyben nem elérhető sajnos. De tudok olyan gumiszervizt mondani önnek, ha "helyzet van", ahol el tudnak végezni ilyen géppel történő vizsgálatot.

Üdv, Gumidoki

Nyári gumit a RAV4-re

április 29., 14:52 Módosítva: 2021.04.30 12:47
50

Tisztelt Gumidoki!

Elvesztem a gumik rengetegében! Egy 2006-os (XA30) 4x4 meghajtású RAV4-re szeretnék nyári gumit venni. Nem a legolcsóbbat szeretném megvenni, de nem is a 40-60 ezres felső kategóriát.

Legnagyobb részben aszfalton használom, én nem járok vele terepezni. Kérlek ajánlj valamit/valamiket. Jó volna maximum 35 ezerig megállni. Szükségem van nekem erősített gumira? Vagy csak az a lényeg, hogy SUV-ra való legyen?

Üdvözlettel: Ákos

Kedves Ákos!

Nos, van miből válogatni, az kétségtelen. (o:

Sokat segített volna a válaszadásban, ha leszűkítjük a választékot és megírod, hány colos abroncsra vadászol?

Ez ugyanis lehet az XA30 esetében 215/70 R16, 225/65 R17, de akár 235/55 R18 is. (o: Az árakból következtetve valószínűleg a 17"-os méretről van szó. Tudtommal a RAV4 nem igényel XL-es, azaz erősített gumit, elég rá a 102-es terhelési indexű.

Hogy beleférjünk a megjelölt 35 ezres darabárba, de elkerüljük a "felejtős" kategóriát is, ezeket a mintázatokat ajánlom figyelmedbe: Nexen N'Fera Sport SUV, Semperit Comfort-Life 2, Falken Ziex ZE310, Nokian WetProof SUV, Fulda EcoControl SUV.

Nem baj, ha nincs a mintázat elnevezésében ott, hogy SUV, a lényeg, hogy a kiválasztott termék mérete, sebesség- és terhelési indexe az adott autó követelményeinek megfeleljen.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Sportosabb gumit a Cuprára

április 15., 14:26 Módosítva: 2021.04.16 10:43
88

Tisztelt Gumidoktor!

Milyen nyári gumit ajánl 380 lóerőre húzott Seat Leon Cupra 4drive típusú autómra? Eddig a gyári Continental Sport Contact gumikkal használtam, de hátha van jobb is. Ezekkel 1,09 G keresztgyorsulást tudott elérni az autó, nyitott lennék többre. Ugyanakkor fontos, hogy esőben is kiválóan teljesítsen a gumi, így a semi slickek kiesnek. Fontos az is, hogy ne legyen túlzott gördülési zaj, az autót 98%-ban normális, hétköznapi módon használom, csak 2%-ban jön elő belőlem ami miatt Cuprát vesz az ember. Olyankor viszont nagyon. Az ár nem különösebben játszik szerepet, a lényeg a céljaimnak legjobban megfelelő gumi kiválasztása.

Nagyon kíváncsi vagyok, mit ajánl, Köszönettel, Péter

Kedves Péter,

Pedig a semi-slickre váltás hoz(hat)na igazán érezhető előnyt a tapadás terén. Nyilván ez az előny száraz és tiszta, valamint nem túl hűvös útfelületen autózható ki. Vizes, hideg, rossz minőségű aszfalton azonnal hátrányba csapna át mindez. Ahogy ön írta, a használat 2%-ban lenne szüksége extra tapadásra, emiatt valóban nincs értelme a többi 98-at "berizikózni".

Azonban egy 380 lóerős autót minden körülmények között uralni kellene, ezért nagyon nem mindegy, milyen minőségű és tudású az a négy tenyérnyi felület, ami az útfelülettel való kapcsolatot biztosítja.

Bár a SportContact6-tal kétségtelenül szintet lépett, de én azt gondolom, hogy a Conti nem a legerősebb ebben a műfajban, közte és a semi-slickek között vannak még lépcsőfokok. Ezek között említem meg a Pirelli P-Zero sc (sportscar), vagy a Michelin Pilot Sport 4s mintázatokat. Én ezekkel próbálkoznék a Conti után, véleményem szerint ők emelkednek ki a mezőnyből. Utánuk már tényleg csak a nagy százalékban pályanapokra javasolt "szinte" versenygumik vannak, mint a Pilot Sport Cup2, illetve Sport Cup 2R, valamint a P-Zero Corsa, illetve a PZero Trofeo R.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Terepképesebb gumit keresek a Subarura

április 11., 10:53 Módosítva: 2021.04.30 19:11
0

Kedves Gumidoktor!

Feleségem "kutyasétáltató" Subarujára keresek gumit. Nem készülünk terepralin részt venni a kocsival, de az enyhe terepképesség (sáros földút) nem lenne hátrány. A modern szgk. vagy SUV gumik erre szerintem mind alkalmatlanok (4-5 hossz irányú vályú). Nagyon durva terep-profiltól némileg tartok hogy túl zajos lesz... Futásteljesítmény nem számít, évi kb. 10 - 12 000 km-t megy az autó, téli gumi+felni van hozzá pluszban.

Tud valamit ajánlani erre a sajátos felhasználásra? Yokohama Geolandar G015-t nézegetem...ez még árban is éppen beleférne... A profil nem tudom való-e ilyen terep képes személyautóra, vagy ez már túl durva?

Üdv, Csaba

Kedves Csaba,

Egyetértek, a klasszikus személy- és SUV-mintázatok gyakorlatilag kiépített útra készülnek. Hozzáteszem egy Outback a nagy hasmagassága és a fejlett hajtáslánca révén jobban elboldogul enyhébb terepen még ilyen gumikkal is, mint egy normál, kétkerékhajtású személyautó. De értem a törekvését!

Ha látványos terepképesség-javulást akar elérni, akkor bizony olyan mintázatok kell képbe kerüljenek, mint - az ön által is említett - Geolandar G015. A méret eléggé lekorlátozza a lehetőségeket, de ilyen még pl. a Dunlop Grandtek ST1, vagy a GoodYear Wrangler HP All Weather.

Több hirtelen nem is jut eszembe, ami a 215/60 R16-ban kapható, de mindenképpen A/T mintázat lenne ide a legcélszerűbb. Nyilván a másik oldalon zajosabb futás, némileg magasabb fogyasztás s kisebb stabilitás lenne egy ilyen mintázat "hozománya", ezzel tisztában kell lenni.

Tovább fűzve a gondolatot, esetleg B. tervnek egy tagoltabb, keresztmintás négyévszakos személyabroncs is szóba jöhet. De egy A/T lenne a tuti!

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Lehet-e keverni a gumikat?

március 31., 10:20 Módosítva: 2021.04.22 17:31
0

Tisztelt Gumidoktor!

Kérdezném, hogy téli gumi mellé fel lehet-e tenni négy évszakos gumit? (2 téli gumi és kettő négy évszakos gumi) Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel 

József

Kedves József,

Erre a kérdésre két válasz van.

A hivatalos úgy szól, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja ezt a felállást, azaz lehetséges. (A vonatkozó jogszabály: 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 36. § (5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.)

A technikai szempontú állásfoglalás viszont az, hogy nem szerencsés, hogy a két tengelyen évszaknak megfelelőség szerint más besorolású abroncs legyen. Ennek az a magyarázata, hogy a négyévszakos mintázatnak más a keveréke, a mintázata jóval tagoltabb és ami nem látszik, a szerkezete is valamelyest lágyabb, mint egy nyári abroncsé. Ezek miatt a viselkedése is eltérő a körülmények függvényében, ami instabil járműmozgáshoz, a tengelyek különböző tapadásához vezethet, pláne vizes útfelületen. Elképzelhető, hogy ez az esetek és a használat nagy részében ez nem lesz nem zavaró mértékű, de lehet, hogy pont egy vészfékezés, egy hirtelen manőver közben jön elő, ami akár balesetveszélyes helyzeteket teremthet pillanatok alatt. Ezeket érdemesnek tartom megfontolásra a döntés előtt!

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Méretváltás a Jettán

március 26., 12:39 Módosítva: 2021.04.22 17:31
0

Üdvözlöm!

205/55 R16H helyett szeretnék 17" 7J széles alufelnire nyári abroncsot, 2017-es Vw Jettára (1,4, 125 Le). A kérdésem az lenne, hogy melyik méret lenne a legjobb döntés? 205/50 R17 vagy 215/45R17 vagy 225/45R17?

A táblázatok szerint mind a három méret 2.5 százalékon belül van. Kényelmes, jól vezethető, az autó számára nem túl megterhelő kompromisszumot keresek. Az a fő problémám hogy mindegyik gumis mást mond.

Alufelni egyébként 11 kg/db az abroncsok pedig 8-10 kg/db között mozognak. Köszönöm a segítséget.

Tisztelettel: Szabolcs

Kedves Szabolcs,

Rossz táblázatokat néz! A 2,5% átmérőkülönbség nagyon sok. A differenciának 1%-on belülinek kell lennie, hogy semmiféle negatív hozománya ne legyen a méretváltásnak.

A 205/50 R17 és a 225/45 R17 között kéne választania. Előbbivel lesz legkevésbé érezhető a különbség a 16"-hoz képest, viszont ez drágább méret. utóbbi sportosabb profil, viszont olcsóbb (mert kommerszebb).

Ha úgy van, ahogy írta, azaz az autó számára legkisebb terhelést jelentő, a vezethetőségen legkevésbé érezhető, viszonylagosan komfortos 17"-os méretet keres, akkor a 205/50 a befutó.

Üdv, Gumidoki

Guminyomás nem gyári méret esetén

március 20., 16:24 Módosítva: 2021.04.02 19:00
131

Tisztelt Gumidoktor!

Autómon - elsősorban esztétikai okokból - a gyári 175/65 R14-es nyári szettet lecseréltem 195/50 R15-re.

A bökkenő csak az, hogy ezt az autót gyárilag kizárólag az elsőként említett szettel szerelték, így gyári nyomásérték csak ahhoz áll rendelkezésre, a nagyobb szetthez nem. Ilyen esetben mi az iránymutatás?

Köszönettel, Gergely

Kedves Gergely,

Először is hadd jegyezzem meg, hogy tökéletesebb váltóméret lett volna ebben az esetben a 185/55 R15, de a 195/50 R15 is elmegy határesetként.

Az viszont dicséretes, hogy a korrekt keréknyomásra is figyelmet fordít!

Természetesen a megfelelő nyomás értékére van iránymutatás ebben az esetben, ami úgy szól, hogy colonkénti felváltásnál 0,2 barral megfejelhető a kisebb, eredeti mérethez gyárilag megadott érték.

Én kiegészítésképpen azt mondom, hogy lehet ez a különbség a hazai utak állapotát figyelembe véve és a kerekek sérülés-állóságát szem előtt tartva +0,3 bar is akár.

Üdv, Gumidoki

Olcsó gumit az Allroadra

március 6., 12:34 Módosítva: 2021.03.22 18:27
758

Kedves Gumidoktor,

kicsit el vagyok veszve a lehetőségek végtelen tárházában: egy 2010-es, 3,0-s, A6 Allroadra keresek nyári gumikat (225/45 R17). Nem akarok (nem tudok) most vagyonokat költeni erre, autópályán viszonylag sokat megyünk vele (Németország felé is), és az se baj, ha erősített falú (a télit nagyon sokszor vertük oda...). Te mit tanácsolnál? Elég nagy a választék, és azt is sejdítem, hogy pár hét múlva mindennek fel fog menni az ára...

Előre is köszi a tanácsodat,

András

Kedves András,

Említett autóra nem megfelelő a 225/45 R17 abroncsméret, ide 225/55 R17 kell. (Lehet, hogy eleddig előbbin futott, azért is a sok sérülés...?). Választék ebben a gyári méretben is van, nem kicsi. Áremelésekre természetesen lehet számítani sajnos.

Egy ilyen nyomatékos és viszonylagosan nehéz, vezetéstámogató elektronikákkal és okos összkerékhajtással felvértezett autóra nem tennék felső középkategóriánál alacsonyabbra pozicionált abroncsot.

Szerintem ott kezdődik az alkalmas gumik sora, hogy pl. Toyo Proxes CF2, vagy T1 Sport, esetleg Vredestein Ultrac Satin. Persze innen még van felfelé: Hankook K125 Ventus Prime3, Pirelli P7 Cinturato, Bridgestone T005, Dunlop SP Sport Maxx, vagy éppen Continental PremiumContact6. Egyik sem fog csalódást okozni.

Üdv, Gumidoki

Nagyobb a nyomás az előírtnál

február 28., 13:51 Módosítva: 2021.03.13 17:25
0

Tisztelt Gumidoki,

2010-es Toyota Aurisom van 2.2 dcat, 17-es felni, 225/45- ös gumik. A matrica szerint a gyártó ajánlása elől 2,5 bar, hátul 2,2.

A gumis műhelyek 2,4 vagy 2,5 barra fújják rendszeresen, hátul is, azt mondják a 2,2 kevés. Olvastam az ön egyik cikkében, hogy mindig a gyártói ajánlás az iránymutató. Akkor most melyik a jó?

Válaszát előre is köszönöm, Karcsi.

Kedves Karcsi,

Természetesen az autógyártói előírás a követendő továbbra is guminyomás tekintetében. Két megjegyzés csak ezzel kapcsolatosan.

Egyrészt bevett gyakorlat, hogy a téli abroncsoknál 0,2 barral többet fújnak az abroncsokba, ami nem igazán okoz semminemű problémát, viszont, ha lecsökken mínusz 10 fokra a hőmérséklet, akkor sem süllyed le vészesen a guminyomás. Régebben több abroncsgyártó konkrét ajánlása volt ez.

Másrészt ez a kelleténél kicsit nagyobb, de még tényleg semmi gondot nem okozó különbség sokszor megvédi a gumit/felnit a hazai nem túl minőségi utakon a kátyúk, csatornafedelek elleni harcban. Végül összességében az előírtnál nagyobb nyomásnak sokkal kevesebb a negatív hozománya általában, mint az annál kisebbnek.

Üdv, Gumidoki

Egész évben téli gumival közlekednék

február 16., 13:55 Módosítva: 2021.03.05 10:50
394

Tisztelt Gumidoktor!

Skoda Octavia III személygépkocsin használok egy minden biztonsági szempontból kiváló nyári abroncs garnitúrát (Goodyear Efficientgrip Performance 91V 205/55/16). Szárazon, vízen egyaránt kitűnő, de számomra nem élvezetes vele az utazás. Nem komfortos. Olyan rideg érzést közvetít ami engem zavar. Talán túl sportos.

Nem jó példa a télihez hasonlítani de a Dunlop Winter Sport 5-el amit télen használok szinte egész évben szívesen közlekednék. Azt annyira szeretem. Tudna-e ajánlani egy hasonlóan jó paraméterekkel rendelkező nyári abroncsot ami komfortosabb, kellemesebb utazási élményt nyújt a mostaninál. Vagy fogadjam el, hogy ez ilyen. Viszont cserébe teljes biztonságot nyújt, mert ezek a kiváló paraméterek ilyen jellegű "keménységgel" párosulnak minden esetben.

Köszönettel.Barna

Kedves Barna,

A téli abroncsok keverékének puhább karakterisztikáját, szerkezetének rugalmasságát eleve nem lehet összehasonlítani a nyári abroncsokéval.

A másik oldalon pedig úgy van kicsit, ahogy írta, a "penge" tulajdonságok és viselkedés együtt járnak az abroncs relatív "sprődségével". Persze az EfficientGrip Performance eleve sportosabb "hangolású" abroncs, így lehet találni nála komfortosabb nyári gumit, csak azzal lehet, hogy nem lesz olyan precíz a kormányzás és iránytartás, illetve rövid a fékút, mint ahogy megszokta Ennek ellenére meg lehet próbálkozni egy ilyennel, mert természetesen a puhább, eco-abroncsok is tudják a biztonsági előírásokat, de érezhető azért a különbség, pláne egy tapasztalt sofőrt feltételezve.

Üdv, Gumidoki

Négy évszakos a 230 lovas Mercire?

február 8., 11:31 Módosítva: 2021.02.19 10:10
561

Kedves Gumidoktor!

Tanácsát szeretném kérni. Az autóm egy 2008-as Mercedes CLK280, és elgondolkodtam a 4 évszakos abroncson. Évi kevesebb, mint 10 000 km-t megyek és a teleink sem olyan zordak mint régen. Azt hallottam az ilyen típusú gumikat inkább csak a kisebb autókra ajánlják. Az enyém viszont relatíve nagyobb teljesítményű (231Le) és hátsókerekes.

Ön szerint illene az autóra ilyen abroncs? Természetesen csak a legjobb mintázatokban gondolkodok a neves gyártóktól.

Köszönettel, Martin

Kedves Martin,

Helytállóak az információi. Így a szűk keresztmetszet esetünkben az autó maga. Egy 231 lóerős, hátsókerék-meghajtású autó nem feltétlenül ideális alany a négyévszakos gumikhoz.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy ez a modell többnyire nagyobb, ráadásul kétszéles (elöl-hátul eltérő méretű) kerekekkel van felszerelve.

Arról sem ír, hogy ez a közel 10 000 km hogyan kerül bele az autóba, van-e benne autópályázás is? Vagy netán hegyes-völgyes lakókörnyezet, pl. Budai hegyek, ilyesmi?...

Ám igazából mindezektől függetlenül ez az az eset, amikor én nem javasolnám a négyévszakos mintázatra váltást. Nyilván a végső döntést ön hozza meg, de mindenkinek jobb, ha egy ilyen méretű, tömegű és teljesítményű autó alatt mindig az évszaknak leginkább megfelelő abroncsok vannak.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Defekttűrő abroncs cserélhető-e normál abroncsra?

január 27., 09:34 Módosítva: 2021.02.21 08:45
323

Tisztelt Gumidoktor!

Nemrég vásároltam egy 4 éves BMW 225xe-t. Az autón még jó állapotúak a gyárilag szerelt defekttűrő abroncsok, de jövőre, 5 éves korában szeretném cserélni a nyári és téli garnitúrát is. Mivel korábban, az előző autómon jó tapasztalataim voltak a Michelin Crossclimate+ 4 évszakos gumival az lenne a kérdésem, hogy ilyen normál (nem defekttűrő) gumiabroncsra cserélhetem-e a mostani gumikat?

Pótkeréknek a hibridrendszer helyigénye miatt nincs hely, de egy defektjavítókészletet beszereznék defekt esetére.

Előre is köszönöm válaszát, Jáksó Pál

Kedves Pál,

Olyan autóra, amelynek a futóműve, fékrendszere a merev szerkezetű és a hagyományosnál jóval nehezebb defekttűrő abroncsra van optimalizálva, negatív következmények nélkül sajnos nem szerelhet fel nem defekttűrő gumit.

Rendszeres tapasztalat ilyen esetekben a - sokszor ijesztő mértékű - instabilitás; a fékút megnő, az autó úszik, kígyózik az úton, fura vibrációk jelentkezhetnek. Arról nem beszélve, hogy ez a felállás nem műszaki vizsga kompatibilis. Egyszóval nem javaslom a nem defekttűrő abroncsok használatát ezen az autón.

A jó hír az, hogy létezik defekttűrő négyévszakos mintázat a 225xe méretében, a GoodYear Vector4seasons "személyében". A Pirellinek is van ugyan P7 Cinturato AS mintázata 225/45 R18-ban defekttűrő kivitelben, de az inkább az USA piac igényei szerint készült allseason abroncs, nem az európai elvárásoknak megfelelő, 'igazi' négyévszakos.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Mindennapokra jó gumit a pickupra

január 9., 13:19 Módosítva: 2021.01.26 06:22
78

Kedves Gumidoktor,

Toyota Hilux 2.8d (2020 évjárat) keresek olyan gumit, amit terepen és télen is használhatok. Nyáron használnám a gyári gumikat, ám télen amikor több terepezés (vadászat) van kilátásban, akkor felraknék egy olyan szettet, ami ennek megfelel, ám hétköznapi használatra is komfortos.

Sejtem, hogy mindenes gumi nincs, de az Ön tapasztalata hátha eredményez valamilyen köztes megoldást. Felniben (mivel fog kapni) egy használt 15" 6x139,7 gondoltam, kérem ajánljon erre valamit ésszerű áron.

Segítségét megköszönve üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor,

Az ön által körvonalazott felhasználásra valamelyik A/T-s gumi lehet jó megoldás. Ezek hóban is elboldogulnak, kiépített úton is működnek, de közepes terepviszonyok között még nem érik el tudásuk határait. Viszont az új Hilux információim szerint 17"-os kerékkel jön ki, nem is javasol rá a Toyota kisebb átmérőt. Ezek szerint az elképzelt 15" nem nagyon játszik itt... A gyári abroncsméret a 265/65 R17.

Ebben a méretben ajánlom figyelmébe a Toyo Open Country AT+, a Bridgestone D693 A/T Dueler, a GoodYear Wrangler AT Adventure, vagy a Pirelli Scorpion AT Plus, a Cooper Discoverer AT3, esetleg a BF Goodrich All Terrain T/A K02 mintázatokat . Nagyjából ársorrendben írtam a mintázatokat, ami nem jelent feltétlenül minőségi sorrendet is, de ezeket általában megelégedéssel használják az önéhez hasonló célokra.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Szükséges-e a C-s gumi a Doblóra?

január 1., 14:59 Módosítva: 2021.02.10 16:46
0

Tisztelt Gumidoktor!

A kérdésem egy 2019-es Fiat Doblo Panorama 1.4 T-jet 7 személyes autóval kapcsolatos. Gyárilag 195/60 R16C gumival szerelték és a kezelési útmutatóban is, csak ez a méretű és tipusú abroncs van feltüntetve (sajnos).

Személy szerint feleslegesnek tartom a kistehergumit, mivel személyautóként van levizsgáztatva. Ön szerint megfelelő lenne rá egy 195/60 R16 89-es terhelési indexű személyautógumi?

Illetve a másik alternatíva amin gondolkodok a 205/55 R16-os méret ami, már nagyobb 91-es jelölésű teherbírás szempontjából. Ugyanakkor nem ritka ebből a méretből az XL-es jelölésű sem. Az alább felsorolt gumikból jóval nagyobb a választék mint a C jelölésűekből, nem utolsó sorban olcsóbbak is. Gondolom fogyasztás szempontjából is gazdaságosabb a személyautógumi mint egy kisteher?

A fentebb felsorolt méretekből Ön melyiket ajánlaná, ami műszakilag és biztonság szempontjából is megfelel? A válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt,

Abszolút értem és megértem, sőt sok pontban el is fogadom az érveit! Egy dolog számít szempontunkból, nevezetesen az, hogy a Fiat milyen gumiabroncsot specifikál ehhez a típusához.

Ha a C-s mellett XL-es, azaz növelt terhelhetőségű személyabroncs is mehet rá, akkor nincs miről beszélni.

Ha csak C-s akkor viszont sajnos hiábavaló az eszmefuttatása, legálisan csak C-s, azaz kisteher gumival futhat az autó. Én attól tartok, hogy a 7-személyessége miatt utóbbi az igaz. De, hogy tisztán lásson az ügyben, kérje ki egy Fiat-szakszerviz álláspontját az ügyben! A hatóság is ezt tenné vitás ügyben.

Üdv, Gumidoki

Az adattábla szerint kisebb a gumiméret

2020. december 24., 12:20 Módosítva: 2021.01.29 06:16
753

Kedves Autódoki!

Meglepő helyzetbe kerültem a minap egy gumis műhelyben. A történetem ott kezdődik, hogy a 2008-as B9 Berlingomon elkopott a téli gumim és a rajta lévő méret szerint meg is rendeltem az új gumikat. Boldogan vittem időpontra szereltetni a kerekeket, de itt történt a bibi.

A szerelő megnézte az adattáblát (205/65R15) és az új gumik méretét (195/65R15), majd közölte, hogy akkor Ő nem rakja fel. A magyarázat: kisebb gumit nem rak fel, mint amit ír az adattábla.

Közben körbenéztem a neten és hozza ezt a méretet is a típusra. Most vajon kinek van igaza? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Atis77

Kedves Atis77,

Az a méret a mérvadó, ami a konkrét autó specifikációjában megtalálható. Ezt elvileg az autón lévő adattábla tükrözi, mutatja.

Hiába szerepel a típushoz egyébként a másik méret is, ha a konkrét autót nem azzal szerelték, jogosan utasítja el a gumis a felgumizást. Nagyon sokszor van/lehet ebből probléma, a defekttűrő gumi helyett nem azt szeretne az ügyfél, vagy éppen fordítva.

A kisteher, vagy más néven C-s abroncs helyett ugyanolyan méretű, de személyabroncsot. Az a legkisebb probléma, hogy izgulhatunk, műszaki vizsgán átmegy-e azzal az autó. Sokkal nagyobb gond a biztonság, ami a terhelhetőséggel, kezelhetőséggel, irányíthatósággal és így az abroncsmérettel és -kivitellel szoros összefüggésben van.

A konkrét autó, a '08-as Berlingo valóban gurult ki a gyárból 195/65 R15 és 205/65 R15 méretű gumikkal is. De lássuk be, a két méret átmérője és terhelhetősége nagyon nem ugyanaz, azaz nincs közöttük - elvileg - átjárás.

Abból meg nem szabad kiindulni sajnos, hogy milyen méretű gumival vettük használtan az autót, magyar módra sokszor az ár dönt a abroncsméretről, nem az adattábla. Nem egyszerű az eset.

Üdv, Gumidoki

Szitál az Avensis

2020. december 22., 17:05 Módosítva: 2021.01.01 15:00
0

Tisztelt Gumidoktor!

A gyárból ezen kigördült T25 Avensisen lévő Toyota alufelnim enyhén szitál 80 és 140 km/h között. Volt görgőzésen, idén tavasszal kapott új gumit, de azzal is megmaradt a jelenség bár kevésbé érezhetően. Téli, acéltárcsás garnitúra nem szitál.

Mindig megbízható helyen cserélték a kerekeket (márkaszerviz) és nem találtak semmit centrírozáskor. Tud ajánlani szakműhelyt Budapesten (dél) ahol van rutin és géppark a hasonló jelenségek megszüntetésére?

Várom szíves válaszát. Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila,

Ezt a jelenséget vizsgálni, illetve annak okát megtalálni leghatékonyabban egy amerikai géppel, a Hunter GSP9700-zal lehet. Ilyen masinéria több helyen is elérhető Budapesten, de vidéken is.

A fővárosban kettőt biztosan tudok; egyik az Abroncs Kereskedőház Mexikói úti telephelyén, a másik a Gumi-Profi Csilaghegyi úti műhelyében üzemel.

Mivel a procedúra nem öt perc, ezért telefonon érdemes bejelentkezni, egyeztetni a személyes látogatás előtt!

Üdv, Gumidoki

Létezik olcsó és jó abroncs?

2020. december 20., 10:54 Módosítva: 2021.01.11 06:16
683

Kedves Gumidoktor!

Volvo XC40-es (235/55 R18 V abroncs van jelenleg rajta) autóra szeretnék télre abroncsot választani. Létezik akár négyévszakos gumiban is olyan, ami nem horribilis árú, de jó és biztonságos abroncs? Ha nem, akkor téligumiba mit tudna javasolni?

Köszönöm: Balázs

Kedves Balázs,

Többé kevésbé a gumiabroncs árszintje összefüggést mutat a minőségével és "tudásával", mint ahogy minden más területre is általánosan igaz ez. De persze jó termékeket is ki lehet fogni egész kellemes áron, ugyanakkor láttam már túlárazott budget terméket is.

Általában akkor lehet viszonylagosan alacsony áron jó gumit venni, amikor egy nem olyan neves gyártó jól sikerült termékéről van szó. Pl. ebben a tekintetben a négyévszakos gumi között kiemelném az Apollo, vagy a Nexen vonatkozó mintázatait.

Ezek - szerintem - többet tudnak, mint amennyibe kerülnek, vagy ha úgy tetszik, vannak sokkal drágább, de szerényebb tudású termékek ezeknél. Azt azonban a vásárlás előtt érdemes egyértelműen tisztázni, hogy az adott felhasználási körülményekhez passzol-e egy négyévszakos abroncs, mert a kérdése alapján érzek némi zavart az erőben... :o)

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Mitől lesz a fűrészfogas kopás?

2020. december 15., 11:52 Módosítva: 2020.12.20 14:10
107

Tisztelt Gumidoki!

Nem először találkozom azzal a problémával és olvastam is róla, hogy a többlengőkaros futóműveknél -  főleg kombi karosszériával - nagy odafigyelést igényel a gumik kopása, megelőzendő a fűrészfogas kopás.

Volt már Honda Accordom 225/45 R17 Hankook K125 gumival, ami produkálta ezt a hibajelenséget, csere lett a vége azonos méretű Bridgestone Turanza T001 gumira, de erre már figyeltem és 3000 kilométerenként cseréltem az első hátsó tengelyek között, így nem jelent meg a hiba.

Most jelenleg van egy Mazda 6 SW kombim 225/45 R19 Bridgestone Turanza T005A gumikkal, aminél szintén érződik ez a kopás jelenség, a rezgés a sebesség emelésével erősödik. Ezek a gumik ugyanazon a tengelyen már futottak 1 évet és 10 000 km-t, amikor hozzám került az autó és azóta szintén cserélem a tengelyeken 3000 km-enként, nem romlik, de viszont nem is javul a hibajelenség.

Olvastam a “Valóban mindegy a forgásirány?“ című bejegyzését és ekkor merült fel bennem, hogy ha a forgásirányt megváltoztatom a gumikon, akkor elérhető, hogy csökkenjen vagy megszűnjön a jelenség? Megtehető ez anélkül, hogy károsodna a gumi és veszélyes lenne a közlekedés? Vagy milyen javaslata lenne a megoldásra?

Köszönettel: Péter

Kedves Péter,

Igen, napjaink modern autóinál elég nagy probléma a fűrészfogas kopás, ami sok összetevő "együttműködésére" vezethető vissza. Sajnos ezek között több olyan van, amire a használónak nincs ráhatása, hiszen a futómű kialakítása, beállítása, a jármű sajátosságai adottak.

Lehet "játszani" a nyomással, a pozíció-cserével, amelyekkel sokszor megelőzhető, de legalábbis jócskán elodázható a rendellenes kopáskép kialakulása.

A szokásos tengelyenkénti cserén kívül valóban megoldás lehet a forgásirány - akár időleges - megváltoztatása (nyilván nem forgásirányos kialakítású abroncsnál, mert ott ez nem járható út).

Vesztenivalója nincs, egy próbát mindenképpen megér a dolog. Biztonsági kockázat nincs, viszont hátha javul általa a helyzet. Végül hadd jegyezzem meg, hogy a tapasztalatok szerint a 3000 km-enkénti csere indokolatlanul szűk intervallum, általában a 6-8000-kénti csere működőképes.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Mit érdemes választani? Defekttűrőt vagy öntömítőt?

2020. december 2., 11:17 Módosítva: 2020.12.16 06:44
0

Tisztelt Gumidoktor!

Téli gumi vásárlás előtt állok. Mivel csak defektjavító készlet van a Seat Alhambrában, célszerű lenne defekt észlelése esetén nem azonnali megállást (főleg nem az autópálya leállósávjában) igénylő gumikat beszereznem.

A kétféle, azaz a defekttűrő és az öntömítő változatok közül nem tudom, hogy melyikért érdemes pénzt áldozni. Amennyiben van ezekkel kapcsolatban tapasztalata, örülnék, ha megosztaná velem.

Üdvözlettel, Németh Gyula

Kedves Gyula,

Több dolog is eszembe jutott sorait olvasva. Egyrészt az, hogy erre az autóra a defekttűrő (sst, rsc, runflat, stb.) abroncs egyáltalán nem ajánlott, annak merev szerkezete, jóval nagyobb tömege agyoncsapná a komfortot, a kezelhetőséget és nem utolsósorban a felfüggesztést rövid idő alatt. Ha plusz biztonságra törekszik, egyedül az ön által "öntömítőként" aposztrofált abroncs jöhet itt szóba. Ezek teljesen hagyományos szerkezetű gumiabroncsok, de a belső felületükre, a légzáróra nagyjából válltól vállig egy zselészerű anyag van felhordva, amely a szúrt sérülések nyomán bekövetkező légvesztést próbálja egész hatékonyan megakadályozni. A jobb érthetőség végett mutatok egy képet a dologról: 

image.png

Ennek a technológiának gyártótól függően más a neve: a Pirellinél 'seal inside', a Continál 'conti seal', a Hankooknál 'seal guard' stb-stb. névvel illetik. Érdemes tudni, hogy nem nyújt 100%-os védelmet. Az oldalfalon történő sérülésnél ugyanis mit sem ér, illetve a futófelületen áthatoló szúrásnál is sok minden függ a sérülés méretén, irányultságán. De sokkalta jobb természetesen, mint a semmi. Szóval ez egy jó irány, támogatom!

Mindezeken kívül - ha hosszabb távokat megy az autó - érdemes esetleg egy pótkereket/mankókereket beszerezni hozzá, ha már bekövetkezik a baj és önt ez megnyugtatja. Végül tapasztalatból mondom, ha valaki karbantartott, megfelelő nyomáson használt, nem elkopott abroncsokon gurul, kisebb az esélye a defektnek. Aminek kockázata azonban sajna sohasem redukálható nullára. Mint ahogy a defekttűrő technológiánál sem, csak az légvesztés után ad még - bizonyos határok között - némi mobilitást használójának.

Üdv, Gumidoki

Mi a sorrend a felszerelésénél?

2020. december 1., 09:47 Módosítva: 2020.12.04 06:12
0

Tisztelt Gumidoktor!

Aszimmetrikus nyári gumi (kerék) helyes felszerelése a kérdésem. Új szerelőműhelybe vittem az autót, ahol felhívták a figyelmem, hogy tavasszal rossz sorrendben tették fel a nyári gumikat az autóra. A sorrend a következő volt: a bal elsőt a jobb hátsóra, a jobb elsőt a bal hátsóra, a bal hátsót a jobb elsőre, a jobb hátsót a bal elsőre.

Eddig én nem követtem ezeket, mert nem is értek hozzá és mert bízom a szakemberekben. Helyesen jártak el a szerelők vagy van szabály a gumik felszerelésére, és ha van, kérem írják meg, mi az, hogy ezután se legyen gond ez nekem.

Üdvözlettel: Beatrix

Kedves Beatrix,

A legegyszerűbb és legnépszerűbb kerékforgatás a kiegyensúlyozottabb kopás érdekében az, ha időnként az első tengely és a hátsó tengely kerekeit oldalanként megcserélik. Ez a módszer aszimmetrikus és forgásirányos mintázat-kialakításnál is működik.

Aszimmetrikus mintázatnál viszont az is beválik, amit az ön kerekeivel "követtek el", mert ezeknek a mintáknak nincs kötött forgásiránya. A mai, modern gyártástechnológiával készült abroncsoknál pedig nem gond, ha időnként megváltoztatjuk a forgásirányt, ez ma már nem okozhat semmiféle anomáliát.

Természetesen az eddig leírtak akkor igazak, ha mind a négy kerék felnije és abroncsa azonos méretű. Összegezve: semmi rossz nem történt, sőt várhatóan így kapják a legegyenletesebb terhelést az abroncsok, keresztbe cserélve a kerekeket.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Használhatom a 7 éves téli gumit?

2020. november 21., 11:56 Módosítva: 2020.12.19 13:56
1663

Tisztelt Gumidoktor!

2013 évi Continental Wintercontact 205/55/16 téli gumit még fel szabad tenni az Octaviára? Tavaly még jól tapadt, néha jelzett csak a kipörgésgátló nedves, nyálkás úton indulásnál. Hóban is jó volt. Felezésnél nem csúszott sosem.

Kb. 4 mm profil van rajta, leginkább városban használom, néha országút, esetleg autópálya (talán Ausztria is), kb. 4-5 ezer km a szezonban. Mi a véleménye, jó lesz még az idén vagy cseréljem? Ha csere, akkor mit javasol?

Köszönöm, Tibor.

Kedves Tibor,

Én azt javaslom, cserélje le! Bár pusztán a kora miatt nem kellene, de megmondom, hogy miért mégis!

Egyrészt ha már tavaly voltak jelei az öregedésnek, vagy ha úgy tetszik, elhasználódásnak, akkor idén ezek csak markánsabbak lesznek.

Másrészt az EU-ban egységesen 4 mm-es profilmélységig tekintik a téligumit elfogadhatónak, ezt jogszabály deklarálja. Azaz ha pl. Ausztriában egy ellenőrzésnél 3,8 mm-t mér a hatóság, hiába gyártódott anno annak, azt nem fogadja el téli abroncsnak, és jön a bírság. Vagy ne adja az isten, hogy baleset részese lesz, a 4 mm-nél kopottabb téli mintázat egyértelműen súlyosbító tényező még itthon is (lásd: nem az évszaknak/útviszonyoknak megfelelő). Nem ragozom tovább, szerintem érti jól. ;o)

Ha meg volt eddig elégedve a Contival és belefér a büdzsébe, a német gyártó aktuális téli mintázatával (TS860) valószínűleg most is elégedett lesz. De természetesen rengeteg remek mintázat elérhető a piacon, pláne ebben a kommersz méretben. Hogy írjak pár konkrét mintázatot is, legyen megemlítve a Bridgestone Blizzak LM005 vagy a Dunlop WnterSport5, olcsóbb szegmensből meg mondjuk a Vredestein SnowTrac5, vagy a Kléber Krisalp HP3.

Üdv, Gumidoki

Eltérő gyártmányú gumik egy tengelyen

2020. november 10., 16:11 Módosítva: 2020.12.17 06:14
1

T. Gumidoki!

A kérdés egyszerű: szabad-e ilyet a jogszabályok szerint (azt most hagyjuk, hogy mennyire jó ötlet, mert nagyon nem az).

A rendelet ennyit mond: (5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin, az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.

Ezeknek a feltételeknek egy azonos méretű, szerkezetű (radiál), terhelési indexű és jellegű (pl. nyári) gumi két különböző gyártótól, két különböző mintázattal pont eleget tesz, nincs több feltétel.

De akkor a vizsgán miért dobják ki az embert, ha kétféle gumival viszi oda az autóját? Megkérdeztem egy vizsgabiztost, magabiztosan állította, hogy ilyet tilos és azonnal vizsga bukó, de semmilyen jogszabályi, rendeleti hivatkozással nem tudta alátámasztani az állítását.

Esetleg Autójogász kollégát is meg lehetne erről kérdezni, hogy a fenti KÖHÉM rendelet jogi nyelven megfogalmazva (értsd: közérthetetlenül) tartalmaz ilyen mértékű tiltást, ill. előír ilyen mértékű azonosságot a két keréken lévő gumik között?

Üdvözlettel: Endre

Kedves Endre,

Megadta a választ saját kérdésére. Nem véletlenül nem tudta alátámasztani hivatalos érvekkel álláspontját vizsgabiztosunk, ugyanis nem tiltja jelenleg semmilyen jogszabály azt, hogy egy tengelyen eltérő gyártmányú gumiabroncsot használjunk. Azok szerkezete, jellege (téli, nyári stb.), mérete nem térhet el egymástól, de mintázata igen.

Én természetesen ezzel abszolút nem értek egyet, de attól még ez így van, sajnos ez a helyzet. Hiszen műszaki szempontból könnyedén indokolható, hogy miért - adott esetben - veszélyes és aggályos ez a felállás. Soraiból az tűnik ki, hogy ezzel ön is kiválóan tisztában van. Faramuci, változtatást, pontosítást igénylő szabályozás ez.

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még

Valóban mindegy a forgásirány?

2020. november 3., 12:32 Módosítva: 2020.11.12 06:49
0

Szép napot,

Kb. 1,5 ezer km-t mentem az autóval a nyári gumival, utána a gumisnál téli gumit rakattam fel. A gumis a nyári gumin nem jelölte a forgásirányt és hogy melyik gumi hová volt szerelve. Amikor feltűnt, és rákérdeztem már késő volt. Azt mondta, hogy ekkora távolságnál még mindegy. ( Hankook Ventus Prime 3x outside 215/65R17) Valóban mindegy a forgásirány? Három gyermekünk van, szeretném őket és magunkat biztonságban tudni.

Köszönettel András

Kedves András,

Először is megnyugtatom, a modern abroncsoknál valóban változtatható a forgásirány minden negatív hozomány nélkül, ebben igaza van a gumisnak. Még a nagyobb futásteljesítmény után sem tilos ez a művelet.

Az azonban alapvető, hogy leszereléskor jelölje meg a gumis a gumi/kerék pozícióját, és ezt ne kelljen kérni. Ezt ugyanis hasznos tudni, már csak a kiegyenlített kopás érdekében is.

Üdv, Gumidoki

Nagyobb terhelési indexű gumit szabad-e?

2020. október 24., 09:58 Módosítva: 2020.11.27 06:24
0

Tisztelt Gumidoktor!

A feleségem Hondájára kell 4 db új gumit vennem, 225/45 R17 méretben, gyárilag 91 a terhelési index. Keresgélés közben feltűnt hogy nagyon sok 94-es terhelési indexű hirdetést látni, és itt elbizonytalanodtam. Felrakható egy ilyen gumi a Hondára? Nem lesz tőle keményebb a rugózása, vagy esetleg nincs valami más hátránya?

Köszönöm!

Kedves Levélíró,

A terhelési indexhez tartozó konkrét érték egy táblázatból kereshető vissza, íme:

image.png

Ebből látható, hogy a 91-es terhelési index 615 kg maximális terhelhetőséget jelent kerekenként, míg a 94 pedig 670 kg-ot. Ezzel kapcsolatban az a szabály a mérvadó, mely szerint adott járművön minimum olyan terhelési indexű abroncs használható, amely annak a gyári specifikációja, azaz annál nagyobb terhelhetőségű is megfelelő rá. Ilyen formán a Hondára is feltehető az ebből a szempontból nagyobb tudású abroncs mindenféle negatív következmény nélkül.

Üdv, Gumidoki

Nyári gumi lendületes egyetemistának

2020. október 17., 12:36 Módosítva: 2020.11.06 06:35
1

Tisztelt Gumidoktor!

2004-es Renault Megane 2 1.6 16v talicskámra szeretnék nyári gumit venni, mivel eléggé rongyos minőség van rajta jelenleg, melyet apám használtautó vásárlásából örököltem. Az autót egyetemre járásra használom, főúton, autópályán és városban egyaránt (összesen kb 20e km évente).

A méret-preferenciám 205/55/R16 lenne, ez a gyári mérete az autónak tudomásom szerint. Az autót utcán használom, de szeretek játékosan (fiatalosan?) közlekedni, néha a körforgalomban jól odatenni az abszolút nem erre kitalált autómat. A tapadás lenne az elsődleges szempont, a viszonylagos olcsóság mellett (~20e Ft/db vagy lefelé, de ha kicsit drágábban lényeges minőségugrás van, nem vetem meg).

Köszönettel, Levente

Kedves Levente,

Korrekt módon leírta az autója használatának körülményeit, illetve azt, hogy mit vár el az abroncstól, ezt nevezem! ;)

A méret is helyes, a Megane II valóban 205/55 R16-os abroncsokon fut, ha 16"-os a felnije. Ez pedig egy olyan méret, ami talán a legkommerszebb. Ez jó hír, mert egyrészt szinte átláthatatlanul széles a választék, másrészt az árak is nyomottak, nagy itt a verseny a gyártók között. Kiragadok a sportos karakterisztikát szem előtt tartva egy-egy példát az alsó-közép, a felső-közép és a prémium-szegmensből.

Ha legolcsóbban szeretné megúszni a történetet, akkor szóba jöhet pl. a Laufenn S-Fit EQ Plus mintázata. Ha feljebb megyünk, a Toyo TR1 Proxes adja magát, nekem ez a favoritom egyébként. De még feljebb tekintve a Dunlop Sport Maxx RT lehet akár a befutó.

A labda önnél, döntse el, mennyit szán a szettre, hisz az is egy fontos szűrő! ;)

Üdv, Gumidoki