Alufelni Ford Focus Mk1 -re

december 10., 10:33 Módosítva: 2018-12-10 10:33
0

Üdvözlöm Gumidoktor!

Alufelnit szeretnék venni a Ford Focus Mk1-esemre. Találtam is egyet. Gyári Ford alufelni, ami 6 colos de az ET száma 32-es. Érdeklődnék, hogy passzolni fog-e az autómra vagy ne vegyem meg? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Levélíró,

Mivel a Focus Mark1 6,0" széles felnijei általában 52,5-ös ET-értékkel bírnak, így egy ugyanilyen széles felni 32-es ET-vel nagyon ki fog lógni a kerékjáratból, még ha rá is szerelhető, így azt tanácsolom, ne vegye meg a kinézett felniket. Más Ford típusra valók azok.

Üdv, Gumidoki

 • Négyévszakost a Clióra

  december 1., 10:30 Módosítva: 2018-12-08 22:43
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Édesapám tulajdonában van egy 2009-es évjáratú 5 ajtós Renault Clio III Dynamic 1.2 TCe (74kW) gépkocsi. Évente max. 3000 km-t megy vele és ebből nagyon keveset megy télen.

  Jelenleg téli és nyári kerékgarnitúra van az autóhoz, ami jövőre 10 éves lesz. Egyik szett sem kopott, viszont a kora indokolja a cserét.

  Úgy döntöttünk, hogy négyévszakos prémium gumit teszünk rá és a következő 5-6 évben ez tökéletesen ki fogja szolgálni szüleimet is és az autót is és ha kell, akkor télen is biztonságosan lehet vele közlekedni. A gyári kereke, amivel a szalonból elhozták 195/50 R16-os. Sem a Goodyear-nak, sem a Continental-nak nincsen ilyen méretű négyévszakos abroncsa, viszont ezek azok a gumik amik a különböző teszteken jól szerepeltek, ezért ezek közül szeretnénk választani.

  A kezdő méret ezeknél a márkáknál a 195/55 R16, viszont ez a méret majdnem 2 cm-rel nagyobb átmérőben mint az eredeti kerékméret.

  Kérdésem az, hogy ennek ellenére felszerelhetjük-e ezt az autóra, az eredeti 16-os felnire? Azt tudom, hogy ennek a típusú Clio-nak a sport verzióit 215/45 R17-es kerekekkel szerelték, ami még az általam említett 195/55 R16-os guminál is nagyobb átmérőjű kerék. Én ebből gondolom, hogy az általunk kinézett gumiméret is elférne a kerékjáratokban. Tudom, hogy az óra csalni fog valamennyit, ez azonban azt gondolom nem óriási probléma.

  Engem inkább az érdekelne, hogy feltehető-e a 195/55 R16-os gumi úgy, hogy nem befolyásolja az autó biztonságát és nem teszi tönkre esetleg a futómű egyes alkatrészeit idő előtt.

  Válaszát várva, köszönettel és tisztelettel: Tamás

  Kedves Tamás,

  A motivációval teljesen egyetértek, ilyen autón a felvázolt felhasználás mellett valóban van létjogosultsága egy négyévszakos mintázatnak. És ha már négyévszakos, akkor az legyen a legjobbak közül való, ez sem kérdés. Azonban itt (is) ragaszkodnék a gyári mérethez. Ha nem azt tesz fel, beleérhet a sárvédőívbe, továbbá megváltoztatja a futómű - gyárilag "kitalált" - geometriáját, ami nem szerencsés.

  A műszaki vizsgán sem díjazzák a nem gyári kerékméretet. 195/50 R16-ban kapható a Kleber Quadraxer2, amely - szerintem - remek választás lehet, én is feltenném hasonló helyzetben saját autóra, vagy a szintén gyári 185/55 R16-ban elérhető a hasonlóan ajánlott Pirelli Cinturato Allseason Plus, vagy a Vredestein Quatrac5 is. Ezek közül azért már lehet választani, nem?

  Üdv, Gumidoki

  Cseréljem a kerékcsavarokat sok kerékcsere után?

  november 25., 09:30 Módosítva: 2018-11-27 06:32
  263

  Üdvözlöm!

  Hallottam, hogy pl. Németországban 2-3 kerékcsere után csavart is cserélnek újra. Itthon erről nem hallottam még. Ön szerint mi az életszerű?

  üdv: Z.Á.

  Kedves Z.Á.

  Én azt gondolom - és a gyakorlat is ezt mutatja - , hogy ha szakszerűen, megfelelő szerszámmal és nyomatékkal van meghúzva a kerékcsavar, akkor azt teljesen felesleges másfél szezononként lecserélni, ez egyáltalán nem életszerű.

  Más persze, ha elnyíródik a menet, vagy látható sérülés, repedés látható a csavaron, akkor ezt természetesen ki kell cserélni, de akkor sem az egész garnitúrát, csak az érintett darabot. Ezt tudom elmondani a témában.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Maradjunk a gyári kerékméretnél az E39-en?

  november 19., 09:32 Módosítva: 2018-11-23 11:55
  0

  Tisztelt Gumi Doktor!

  Szeretném a segítségét kérni. Téli gumi vásárlás előtt állunk. Feleségem egy 2004. évi E39-es 525d-vel közlekedik. A gyári kerékméret 205/65 R15. Mostanság egyre ritkábban szerelnek ilyen mérettel gépjárműveket, ezért egyre ritkább és drágább ez a méret.

  Kérdésem a következő: a 195/65 R15-ös sokkal gyakoribb méretet, használhatjuk-e vagy inkább tartsuk magunkat az eredeti gyári mérethez. Köszönöm válaszát.

  Tisztelettel, Károly

  Kedves Károly,

  Ha biztosra akar menni és teljesen ki akarja zárni a kockázatát annak, hogy bármiféle instabilitási probléma lépjen fel, illetve műszaki vizsgaképes gumikat szeretne, akkor mindenképpen a gyári méretet javaslom!

  Továbbá a 195/65 R15-nek a a terhelhetősége is kisebb a gyáriénál, ami szintén nem - lenne - szerencsés. Nyilvánvaló, hogy a 195/65 kommerszebb méret, ezért olcsóbb is, hiszen nagy a gyártók között a vevők kegyeiért folytatott harc. De ezt gondolom, hogy nem pár ezer forinton kell múljon a biztonság. Ráadásul zavarba ejtően nagy a választék a 205/65-ben is, van tehát alternatíva bőven.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Gumit a lószállítóra

  november 11., 21:14 Módosítva: 2018-11-20 06:30
  0

  Tisztelt Gumidoktor,

  Van egy lószállító, aminek 2000 kg az összsúlya,ami ki is van használva. Jelenleg 175/65 R15 személyautógumi van rajta 84-es súlyindex-szel. 1 éve lett véve (jó állapot) a gumi és nyári. Nem tetszik az, hogy épp megfelelő a gumi teherbírása, illetve mivel télen is használva van a nyári mintázat sem. A lemezfelni 5" széles.

  Két megoldásra gondolok, amiben kérem az Ön javaslatát, véleményét.

  Az egyik, hogy veszünk 185/60 R15C-s gumit, amiben télit tudok venni, itt az zavar, hogy az 5" széles felnire már nem ajánlott annyira a 185-ös méret, és hogy nem tudok 4évszakost venni.

  A másik, hogy maradunk a személyautó guminál és a méretnél viszont nagyobb terhelhetőséggel 88 (XL) és itt tudok négyévszakost venni. Valamiért a második opció szimpatikusabb nekem. Másik kérdésem, hogy mennyire problémás, hogy a lemezfelni belső köre nagyobb, mint a futó agy mérete, így "csak" a csavarok tartják. Sok futón látom ezt a megoldást, valszeg, mert már nem a gyári felni van rajtuk. Még ha nem is megyünk sokat a futóval és betartjuk a sebességhatárokat szerezzek be tehermentesítő gyűrűt? Válaszát, véleményét előre is köszönöm.

  Üdv. Péter

  Kedves Péter,

  A méretdilemmájával kapcsolatban leírta a lehetőségeket, amik szóba jöhetnek itt. Én egyetértek önnel abban, hogy a 185/60-hoz sajnos már keskeny ez a felni, de legalábbis határeset, amely inkább kerülendő.

  Marad tehát egyedüli biztonságos és ésszerű alternatívaként a 88-as terhelési indexű 175/65-ös. Pláne, ha a kívánalmak között felmerül a négyévszakos mintázat is, ami így szintén megoldható. Ez a jó irány a méret tekintetében.

  A felni már nehezebb kérdés. Az semmiképpen nem egészséges, hogy a felni középfurata nagyobb a kerékagyénál és így nem központosul. Lemezfelnibe viszont sajnos nem alkalmazható tehermentesítő gyűrű, mivel nincs "húsa", vastagsága az anyagnak, amire fel tudna feküdni. Itt tehát a status quo-val "együtt kell élnie", vagy teljes újratervezés és felnicsere a megoldás. Akkor viszont lehet, hogy érdemes lenne lemenni 14"-ra 175/70 R14C-s gumikkal.

  Üdv, Gumidoki

  Kedves Gumidoki,

  Köszönöm a válaszát. Még annyiban kérném a véleményét, hogy hibát követek-e akkor, ha pótkeréknek 5,5” széles lemezfelnit veszek. A futón 5”-colosak a felnik. Mind a kettő azonos ET számú, illetve a pótkerékre is a többivel azonon 175/65 R15-ös gumi menne fel. 5” colos felnit csak külföldről tudnék beszerezni kb. 2x-es áron. Kiszerkesztve azonos ET szám mellett a gumi tengelye szerintem nem változik.

  Tekintettel arra, hogy pótkerék és az oldalankénti 6-6 mm elfér nem látok nagy gondot vele. Köszönöm válaszát előre is.

  Üdv. Péter

  Kedves Péter,

  Nem látok olyan okot, amely szerint a konkrét esetben problémát jelentene az 5,5" széles felnire szerelt pótkerék. Pláne, ha funkcióját betöltve szükséghelyzetben, átmenetileg lesz csak fent a futón. Ha lesz...(o:

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Négyévszakos gumi csak télre?

  október 30., 11:01 Módosítva: 2018-11-11 21:14
  427

  Szia!

  Az alábbiakban kérném a tanácsodat: Eddig téli és nyárigumi felosztásban használtuk az abroncsokat az autónkon, most azonban váltani tervezünk és a téli gumi helyett 4 évszakost vásárolnánk. Így nyáron maradna a nyári, és télire felkerülnének a 4 évszakosak. Az elmúlt hetekben elég sok tesztet olvastam a 4 évszakosokról, de mindegyik úgy tesztelte, mintha egész évben lenne használva.

  Az ADAC teszt is olaszországi meleg környezetben nézte a száraz útviszonyokat, ez számomra azonban irreleváns. Belefutottam olyan infóba is, hogy a 4 évszakosok közül van olyan ami nyári gumiként lett „téliesítve” és van olyan ami téli gumiként lett „nyáriasítva”.

  A tanácsodat szeretném abban kérni, hogy van-e olyan teszt, forrás, vagy infó a birtokodban, ami segítséget nyújthat nekünk abban, hogy melyik lehet a jó 4 évszakos gumi téli viszonyokra (téli száraz, nedves, havas és jeges út) melyek azok az abroncsok, amelyek úgy 4 évszakosak, hogy alapból téliek, csak használhatóak lennének nyáron is. Értelemszerűen olyat nem szeretnénk venni télre, ami inkább nyári, csak bírja a telet is. Segítségedet előre is köszönöm!

  Üdv, Zoli

  Kedves Zoli,

  Nem igazán értem a koncepciód... Ha már úgyis szezononként cserélgeted a gumikat, akkor miért váltanál négyévszakosra télen...? Ha meg négyévszakost tennél fel inkább, akkor minek a nyári?

  Azt érzem a soraidból, hogy nincs igazán bizodalmad a négyévszakos abroncsok irányában, azért vagy bizonytalan. Ha teljes biztonságban szeretnél egész évben autózni, akkor engedd el a 4season gumikat és télen télit, nyáron nyárit használj! A négyévszakos abroncsok mindig megkövetelnek némi kompromisszumot a használótól. Eleve nagyobb teljesítményű és méretű autóra nem ez a legjobb megoldás.

  Inkább annak lehet elgondolkoztató alternatíva, akik kis-közepes kategóriás autót használnak, keveset mennek éves szinten és azt is túlnyomó részt városban, vagy agglomerációban. És persze nem laknak hegyen, meg nem járnak síelni, vagy legalábbis nem a konkrét autóval.

  Az is igaz, hogy egyes négyévszakos mintázatok a nyáriakhoz, mások inkább a téliekhez állnak közelebb. Mivel a téli útviszonyok jelentik a "szűkebb keresztmetszetet", így utóbbiak jobban beválnak egész éves használatra a tapasztalatok szerint. Én továbbra is a GoodYear Vector 4seasons-t tartom ez etalonnak a témában, de természetesen vannak más remek négyévszakos termékek is a Nap alatt. Javaslom, gondold át még egyszer a szituációt mindezek fényében!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Lehet-e kisebb a gumi a megadott gyári értéknél?

  október 27., 10:53 Módosítva: 2018-11-11 10:15
  239

  Tisztelt Gumidoktor!

  Adott egy Škoda Felícia, aminek a gyári gumimérete 165/70 R13. Az lenne a kérdésem, hogy nagy kárt okoznék-e azzal, ha 165/65 R13-as gumikat tennék fel az autóra ? Vagy nem árt semmit? Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: B.Á.

  Kedves B.Á.

  Semmiképpen nem javaslom ezt a méretcserét. Ugyanis nem véletlenül szerelte a Škoda ezt a típusát 165/70 R13-as abroncsokkal. Az egész jármű, a futómű geometriája, a fékek, a hajtáslánc, azaz minden erre a méretre van "szabva". Ha ön ezt megváltoztatja, vagyis belenyúl a rendszerbe, az nem marad következmény nélkül.

  A kelleténél kisebb átmérőjű kerék instabilitást, rossz egyenesfutást okozhat,ráadásul a terhelhetősége is kisebb, mint a gyári méreté. Szóval ez nem járható út, bízom benne, hogy a leírtak alapján ön is belátja.

  Üdv, Gumidoki

  Téii felni a Priusra

  október 14., 10:41 Módosítva: 2018-10-30 17:39
  3

  Tisztelt Gumidoktor!

  Adott egy Prius 3, gyárilag 17"-os felnin, rajta nyári gumival, 215/45 R17 méretben. Télire szeretnék egy 15"-os gyári, télen is használható könnyűfém felnit, hiszen ennyire peres gumival nem szeretnék közlekedni télen.

  Érdekelne a véleménye, hogy a MOMO REVENGE (Anthracite) felni 37 000 forintért mennyire lehet épkézláb választás. Sajnos a gyári 15"-os felni a Toyota márkakereskedésektől több, mint négyszer ennyibe kerülne darabonként. Nem igazán találtam más felnit aminek megegyezne minden tulajdonsága a gyárilag előírtakkal szemben.

  Válaszát nagyon köszönöm! Gyuri

  Kedves Gyuri,

  A Momo Revenge nem kifejezetten télre ajánlott felni. Bár a matt fénye miatt kétségtelen jobb választás a hideg évszakra, mint egy polírozott felületű darab.

  A Momo kínálatában nincs igazán téli ajánlású felni, viszont a másodmárkája a Reds kínál ilyet K2 néven. Keressen rá, jóval olcsóbb az ön által írt árnál!

  Persze van élet a Momo-n túl is; más felnigyártóknak is van speciálisan télre fejlesztett mintázatuk.

  És hát - tudom, hogy nem a legszebb, de - ott van még megoldásként a lemezfelni, ebből a hármas Priusra 5*100*54 6J*15" ET45 méret kell. Vagy még lehet járható út a használtpiacon szétnézni gyári Prius felniszett után, hátha talál szép állapotút jutányos áron. Bármelyik is lesz a befutó, arra 195/65 R15 méretű gumi kell majd.

  Üdv, Gumdoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Téli gumit vennék a Touranra, de milyet?

  szeptember 28., 14:22 Módosítva: 2018-10-15 17:39
  0

  Kedves Gumidoki!

  Egy idei (2018) VW Touran-ra (150 LE) szeretnék téli gumit vásárolni. A nyári gumi 205/60 R16-os 96V terhelési és sebességindex-szel. Először a Continental WinterContact TS860-at néztem ki, de csak 92T index-szel kapható. Emellett azt tapasztaltam, hogy ezt az abroncsot inkább kisebb autókhoz ajánlják.

  Az ADAC tesztjeit végignézve úgy láttam, hogy kisebb és nagyobb kocsikon gyakran egy-egy gyártó más-más gumijait tesztelik. Kérdésem, hogy ez mennyire számít a gyakorlatban, és hogy egy középkategóriás kompakt egyterű esetében milyen típusú abroncsból (kis autó, SUV, nagy teljesítményű) érdemes választani. A másik preferált abroncs egy Dunlop Winter Sport5 92H vagy 96H XL lenne, ezt viszont nagy teljesítményű autókhoz, vagy SUV-okhoz ajánlják.

  Üdvözlettel: Miklós

  Kedves Miklós,

  Valóban az egyes gyártók a mintázataikat elsősorban a méretválaszték alakításával pozicionálják az egyes autószegmensekhez. Abból azonban baj nem származhat, ha a nagyobb méretű, erősebb autóra javasolt abroncsot teszi fel minden szempontból kisebb autóra, már ha a méretjelzés egyébként minden paraméterében passzol hozzá. Fordítva már nem annyira szerencsés a dolog.

  Egyébként pedig nagyon dicséretes, hogy figyelmet fordít a terhelési indexre, mert sokan ezt az abroncs paramétert hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Pedig egy járművel lassabban lehet közlekedni (ezért is mehet rá kisebb sebességindexű téliabroncs), de a tömegén nem tudunk változtatni. Ha pedig a gyártója XL-es gumit tesz rá, annak oka van és természetesen azt kell figyelembe venni abroncscserénél is.

  Summa summarum ha tetszik önnek az említett Dunlop, nyugodtan maradjon amellett, nem lesz gondja vele!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Két százalékban tér el a gumiméret – még belefér?

  szeptember 21., 14:10 Módosítva: 2018-09-28 14:23
  0

  Kedves Gumidoki!

  Adott egy 6Jx16 ET46-os gyári Mercedes felni, melyre nyári méretben a 195/55 87V R16 gumi az ajánlott méret. A legközelebbi gumivásárlásra nézegetem a 205/55 R16-os gumiméretet, mely árban számottevő különbséget mutat a gyári mérethez képest. Milyen jelentősége lehet a méretváltásnak? Kalkulátorral megnéztem a méretet és igazából 2% körüli eltérés van. Kérem erősítsen meg ebben!

  Köszönöm,

  Üdvözlettel, Balázs

  Kedves Balázs,

  A 2%-os eltérés pont a duplája a megengedett tűrésnek. Azaz itt nincs lehetőség erre méretváltásra sajna. Hiába olcsóbb és nagyobb kínálatú a 205/55 R16-os dimenzió, erre az A-osztályra a 195/55 R16 való, én is ennek a vásárlására biztatom!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Milyen az olcsó terepgumi?

  szeptember 20., 10:14 Módosítva: 2018-10-02 17:36
  0

  Tisztelt Gumidoktor,

  Szeretnék a KIA terepjáromra egy félterep gumit. A tárgyban említett két gumit néztem ki. Mintára mindkettő azonos és méretre is, azonban árban az INSA pont a fele a BFG-nek. Sajnos semmi tesztet illetve írást nem találtam az INSA gyárról, illetve gyártásról esetleg használatáról. Egy helyen olvastam hogy futózott gumi. Nem tudom ez helytálló-e.

  Esetleg tudna nekem felvilágosítást adni hogy ez a gumi milyen adottságokkal bír és ami talán a legfontosabb hogy milyen minőségű. Vagy itt is igaz az a mondás hogy "olcsó húsnak híg a leve"? 245/75 R16 méretben gondolkodom. 60% közúton 40% terepen használnám. Válaszát előre is köszönöm!

  Köszönettel: Dominik

  Kedves Dominik,

  Az Insa Turbo egy spanyol vállalkozás brandje és újrafutózott abroncsokat gyárt. Ami ugye nem összehasonlítható egy hagyományos gyártású - ráadásul a prémium Michelin-csoportba tartozó BF Goodrich - abronccsal. Nyilván bekerülési árban sem.

  Ha nagyrészt kiépített úton akarja használni félterepes abroncsát, akkor nem javaslom az Insa-t, az alapvetően terepre való inkább. Viszont a Goodrich "alatt" is van élet. Nézte pl. a Cooper Discoverer A/T3 Sport, vagy a Hankook RF10 DynaPro ATM, vagy akár a Toyo Open Country AT+ mintázatokat? Ha nem akar annyit költeni, ezek közül is bármelyik megfelelhet az ön által leírt felhasználásra.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Megfelelő-e a 4 évszakos gumi a Golfra?

  szeptember 12., 09:39 Módosítva: 2018-09-14 06:38
  138

  Tisztelt Gumidoktor!

  2000-es VW Golf 4 Variantra szeretnék új 195/65R15 gumit vásárolni. Évente kb 6-7000 km-t teszek meg többségében városban és annak környékén, ezért gondolkozom a 4 évszakos gumi vásárlásán.

  Amiket a tesztek alapján kinéztem:

  • Michelin Crossclimate
  • Goodyear Vector 4 season
  • Continental AllSeasonContact

  Kérem írja meg, hogy valóban jó választás lehet-e a 4 évszakos gumi, mert néha azért hóban is szoktam autózni. Ezek közül melyik a legjobb választás, vagy ha egyik sem akkor milyet ajánl, szükséges-e erősített kivitel. Valamint az is kérdéses még, hogy az acél, vagy az alufelnire érdemesebb felrakni?

  Üdvözlettel: Müllern Gyula

  Kedves Gyula,

  A leírása alapján igen, ön egyértelműen a négyévszakos abroncsot használók célcsoportjába tartozik. Ráadásul a felsorolt mintázatok a legjobbak közül valók. Én a GoodYear vonatkozó termékét tartom a csúcsnak és a felsoroltakon kívül még a Vredestein Quatrac5-tel és a Pirelli Cinturato AllSeason Plus-szal bővíteném a sort.

  Ezek közül egyikben sem fog csalódni, válasszon ízlése és az árak szerint. Bármelyik felnire feltehető az egész éves abroncs természetesen, a praktikusabb döntés a lemezfelni, az esztétikusabb a könnyűfém. Utóbbi a téli hidegben felkeményedik, rideggé válik, így könnyebben sérülhet a szerkezete, illetve fényezése. A lemezfelni strapabíróbb.

  Üdv, Gumidoki

  Kell-e rotálni az abroncsot?

  szeptember 3., 12:54 Módosítva: 2018-09-10 06:37
  1

  Tisztelt Gumidoktor!

  Kell-e a gumi abroncsokat (típusok: Bridgestone Dueller H/T, terepjárón az idő 80-90%-ban csak hátsókerék meghajtással használva ) rotálni?

  A kocsim kézikönyve szerint 10 ezer km-ként kell oldalcserével is (illetve az egyiket a pótkerékre cserélve). A gumiszerviz ahol megkérdezem, az azt mondta, hogy radiál abroncsoknál nem szabad forgásirányt felcserélni, ezért nem javasolják. Megfelelő tanácsot kaptam, vagy inkább kövessem a kézikönyv javaslatát?

  Előre is köszönöm, GG

  Kedves GG,

  Én azt javaslom, hogy mindenképp! Amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes az az, hogy a modern radiál abroncsoknál már nem lehet probléma a forgásirány megváltoztatása akár több ezer kilométeres futás után sem.

  Másrészt a pótkereket kihagynám a játékból, az csak legyen ott biztonsági tartaléknak, amire kitalálták. Amúgy a legegyszerűbb, legszokványosabb csere nem az oldalcsere (nyilván azzal sincs baj), hanem a tengelyek közötti csere, azaz elsők hátra, hátsók előre. Így még a forgásirány sem változik. A 10 000 km már megfelelő intervallum, de le lehet vinni akár 8000-re is.

  Üdv, Gumidoki

  Sokat használom, hamar kopik

  augusztus 8., 14:26 Módosítva: 2018-09-21 06:43
  0

  Tisztelt Gumidoki!

  Ismét eltelt majd’ egy év, és időszerűvé vált egy új garnitúra gumi megvétele. 2014- es, faceliftes Audi A6 2.0TDI Ultra Avantom automata váltós, ultrasága miatt egész csínján bánik a gázolajjal.

  Mit ajánlana olyan évi 20-25k mérföld és a dny-angliai időjárásviszonyok tekintetében ahol gyakorlatilag semmi értelme a téli vagy a négyévszakos gumiknak? Az autó a széria 17- es alufelniken fut, azt hiszem 225/55-17 a gyári méret ami kényelem szempontjából egy elég jó választásnak bizonyult tapasztalataim szerint.

  Előre is köszönöm segítségét!

  András

  Kedves András!

  Akkor ide nyári mintázat kell, abból is valami olyan, amelyik jól viselkedik vizes útfelületen, mert abban nincs hiány arrafelé, ha jól sejtem. (o: A méretet jól írta, 225/55 R17 a helyes választás erre az autóra.

  Nekem két konkrét javaslatom van a fentiekre, nevezetesen az EU-s címke alapján A-A besorolású Pirelli P7 Cinturato Blue és GoodYear EfficientGrip Performance. Előbbi a komfortra, utóbbi kicsit a sportosságra helyezi a hangsúlyt, de mindkettő magas, prémium szintet képvisel. (o;

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Melyik a jó középfurat az Aveóhoz?

  augusztus 6., 15:47 Módosítva: 2018-08-26 11:03
  0

  Kedves Gumidoktor!

  Egy 2012-es, 5 ajtós Chevrolet Aveóhoz (T300, 1.4 benzin, 74kW) szeretnék a gyárihoz hasonló paraméterű alufelnit vásárolni. Internet alapján a gyári felni adatai: 6Jx15, 4x100, ET39. Viszont a középfurat nem egyértelmű; van ahol 56,5 mm, máshol 56.6 mm.

  Ön szerint melyik a helyes középfurat-méret az autóhoz?

  Egyáltalán a valóságban is létezik a különbség (0,1 mm), vagy csak mérési, kerekítési "hiba"? Ha valós a különbség, akkor ha kerékagy átmérője 56,5 mm, az 56.6 mm-es felnit rá szabad rakni? Gondolom 0,1 mm-es központosító gyűrű nem létezik.

  Köszönettel, Lajos

  Kedves Lajos!

  A legtöbb helyen az 56,5 mm-t tüntetik fel a kérdéses Aveo-felni középfuratának, de valóban találni olyan adatbázist, amelyben az 56,6 mm szerepel. Igazából nincs jelentősége, mert hibahatár alatti ez a 0,1 mm-es különbség, azaz ahogy ön is írta nincs ilyen vékony tehermentesítő "hártya". (o:

  Inkább a többi felniadatra fordítson figyelmet, hogy minél passzentosabb legyen majd az autóra az új papucs!

  Üdv,Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Leaf-re téli gumit

  július 31., 10:38 Módosítva: 2018-08-06 15:48
  0

  Tisztelt Doki!

  Egy 2017-es Nissan Leaf-re milyen téli gumit javasol, aminek a lehető legjobb a gördülési ellenállása? Kerestem az Interneten gumikat, de szinte "csak" C kategóriás gumikat találtam. Van olyan gumi ami Class A-s gördülési ellenállású? Gondolkodom: Conti TS860, Alpin 5.

  Köszönettel, Gábor

  Kedves Gábor,

  Téliben nincs olyan abroncs, amelynek az EU-s abroncscímkén 'A' besorolása lenne gördülési ellenállás tekintetében - még. Egy C-s azonban tökéletesen megfelelő lehet elektromos autóra is. Ami még itt fontos szempont lehet, az a gördülési zaj, hiszen egy ilyen csendben suhanó villanyautón nagyon zavaró lehet egy zajosan futó abroncs. Ebből a szempontból 66dB-es "tudásával" kiemelkedik a mezőnyből a Pirelli Winter Cinturato-ja, amely a gördülési ellenállás témájában is a legjobbak között szerepel.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Mekkora gumit rakhatok a Thaliára?

  július 26., 16:19 Módosítva: 2018-08-01 06:40
  0

  Üdvözlet!

  Érdeklődnék, hogy 2010-es évj. Renault Thaliának mekkora a gyári gumimérete? Jelenleg 195/50 R15 -ös szett van rajta

  Köszönettel: Dani

  Kedves Dani,

  A '10-es Thaliát 15"-ban többnyire 185/55 R15-tel szerelték (6,0*15" felnin), de bizonyos kivitelek 195/50 R15-tel is érkeztek (6,5*15" felnin). Sőt, a katalógusok még a 165/65 R15-öt is említik gyári méretként (5,5*15" felnin) ehhez a típushoz, de én ilyet "élőben" még nem láttam. Persze volt 14"-os kivitel is 175/65 R14 méretű gumikkal szerelve, sőt, ebből volt a többség érzésem szerint.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Mire való a ritka felni?

  július 21., 08:23 Módosítva: 2018-08-01 06:41
  24

  Szép napot!

  Érdeklődnék, hogy milyen kocsi típusokon használtak 4x110-es lyukosztású felnit? Eddig egyedül a Daihatsut sikerült találnom.

  Köszönöm segítségét!

  Kedves Levélíró,

  Én sem tudok más márkát felsorolni. Csak a Daihatsu Coure és Move típusai futottak ilyen osztókörű - és 56 mm-es középfuratú - felniken az én információim szerint is.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  235/60 R16 helyett mit?

  július 14., 08:05 Módosítva: 2018-07-16 06:17
  57

  Kedves Gumidoktor!

  Adott egy 2009-es Dodge Journey. A címben jelzett gumival, alufelnivel vásároltam, érzésem szerint nem ez volt a gyári set-up. Ránézésre kicsit esetlen az autó ilyen "pici" kerekekkel. Ezt a pénztárcámba is tekintve még csak-csak elviselem, főleg hogy a nagyon egészségesnek és kevesett futottnak tűnnek a gumik. Viszont a széles (Mud&Snow) profil elképesztően hangos, és nem tudom, hogy van-e igazán értelme, mivel városon és autópályán kívül máshol nem használnám, értsd: földutat, sarat, murvát, hegyet-völgyet nagyon ritkán látna.

  Akárhogy is nézem pl. azon a bizonyos "wheel-size oldalon" a modellhez (Fiat Freemonttal azonos) ajánlott kerék és gumiméretek között ezt nem, ennél csak keskenyebb gumikat látok. Picit tartok tőle, hogy műszaki vizsgán ekkora eltérés mennyire lehet bukási ok, már ha egyáltalán.

  Szóval, középtávú terveim között szerepel vékonyabb profilú gumi vásárlása, 17-es, esetleg 18-as felnikkel együtt. A hivatalos Freemont/Journey méretek nekem eléggé ritkának tűnnek a piacon fellelhető ajánlatok között, ezért nem feltétlen csak a gyárilag szerelt méretekben gondolkodnék. Ha pl. nem gyári felni méreteket nézek, 18-as méretekben 8J alatti felniket, 17-es méretben 7J alattiakat is alig látni. De lehet, hogy ez csak az én érzésem. Milyen gumi és felni méret az, ami a leggyakoribb ilyen mérettartományban (5x127-es lyukakkal, 71,6-os középpel), és emiatt remélhetőleg a legköltséghatékonyabb megoldás lehet, biztonságos tapadással, kevesebb zajjal, majdnem 2 tonnás autóhoz illő terhelhetőséggel, és természetesen teljesen "street-legal" módon?

  Biztonságon és kényelmen nem spórolnék, inkább csak a feleslegesen drága megoldásokat kerülném el, tudva természetesen, hogy ekkora kerekekre nem létezik nagyon olcsó egyszersmint nagyon jó megoldás. Ha az egész ügylet végén esetleg az autó is jobban nézne ki tőle, az meg maga lenne a tökély. Vagy hagyjam a fenébe az egészet, és a meglévő 16-os felnikre szerezzek keskenyebb gumit, és ne nagyon nézegessem az autót távolról, örülve a megspórolt forintoknak? :)

  Üdvözlettel, Miklós

  Kedves Miklós,

  Én nem tudok ön helyett dönteni, hogy mi fér bele a büdzsébe, vagy mi nem...? De szívesen leírom azokat a technikai információkat, amely alapján dönteni tud majd. Ami biztos, hogy ennek a típusnak a gyári alap abroncsmérete a 225/70 R16. Ennek átmérője 3,4 cm-rel nagyobb, mint a 235/60 R16-é. Ezt a ballonos méretet természetesen lehet feljebb váltani, 17"-ban a 225/65 R17, 18"-ban a 235/55 R18 a helyes váltóméret.

  Felniben és gumiban is van választék ezekben a méretekben, minél nagyobbat választ, nyilván annál zsebbenyúlósabb a történet. A felniméreteket ismeri, hiszen leírta, nincs más hátra, mint feltúrni a felnikalkulátorokat a neten, mi, hol, mennyi?

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Összezavart a terhelési index

  július 10., 14:08 Módosítva: 2018-07-21 18:50
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Seat Alhambra (2014, 2.0tdi 140 ló) gépjárműhöz keresek 18-as nyári gumit. A kocsin a gyári Continental gumi van, 225/45/R18 95 W Extra Load Radial felirattal. Nem tálaltam ebben a méretben, ilyen jellegű autóhoz tesztet és az ár alapján a Conti PremiumContact 6 (95Y) lett a választás, de ott a 95Y után nincs az XL felirat a webshop oldalán. Ha jól értem, a Conti weboldala szerint a 95Y Extra Loadra készül, de jobb lenne egy szakértői megerősítés.

  Előre is köszönöm! Gergő

  Kedves Gergő,

  Megerősítem a dolgot, ugyanis a 225/45 R18 abroncsméret standard terhelési indexe a 91 (615 kg), míg a növelt terhelhetőséget ebben a dimenzióban 95-ös load index-szel (690 kg) jelölik. A Conti leírt terméke az utóbbi kategória, még akkor is, ha nem szerepel a webshop leírásában az XL rövidítés. Az oldalfalán viszont ott lesz.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Téli gumi a Leafre

  július 5., 11:06 Módosítva: 2018-07-21 08:36
  0

  Tisztelt Doki!

  Egy 2017-es elektromos Nissan Leaf-re milyen téli gumit javasol, aminek a lehető legjobb a gördülési ellenállása? Kerestem az interneten gumikat, de szinte "csak" C kategóriás gumikat találtam. Van olyan gumi ami Class A-s gördülési ellenállású? Gondolkodom: Conti TS860, Alpin 5.

  Köszönettel Gábor

  Kedves Gábor,

  Téliben nincs olyan abroncs, amelynek az EU-s abroncscímkén 'A' besorolása lenne gördülési ellenállás tekintetében - még.

  Egy C-s azonban tökéletesen megfelelő lehet elektromos autóra is. Ami még itt fontos szempont lehet, az a gördülési zaj, hiszen egy ilyen csendben suhanó villanyautón nagyon zavaró lehet egy zajosan futó abroncs.

  Ebből a szempontból 66dB-es "tudásával" kiemelkedik a mezőnyből a Pirelli Winter Cinturato-ja, amely a gördülési ellenállás témájában is a legjobbak között szerepel.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Lianára VW alufelni?

  június 25., 17:10 Módosítva: 2018-07-01 10:11
  0

  Kedves Gumidoktor!

  Az lenne a kérdésem, hogy egy 2003-as Suzuki Lianára rakhatok-e VW gyári alufelnit? 3-as Golfon volt rajta.

  A gumik mérete: 185/65 R14 nyári, a felni: 4x100 6Jx14H2 ET45. Elvileg ezek az adatok rendben, most 5,5J acél felni van a Lianán, a 6 sem gond ha jól tudom. Inkább a csavarok miatt aggódom. Ha más csavarral is, de megoldható lesz a biztos rögzítés?

  Köszönettel, Tamás

  Kedves Tamás,

  Elviekben OK, de a gyakorlatban még sincsenek teljesen rendben ezek az adatok. Egy fontos paramétert kihagyott ugyanis, a középfuratot. Ez a Liana esetében 54 mm, míg a Golf 3-nál 57. Ha ezt a felnit így felszereli a Lianára, nagyobb sebességnél tuti rázni, vibrálni fog a kerék. Hiszen a csvarok csak rögzítenek, de nem központosítanak. Tehermentesítő gyűrű kell tehát, amely áthidalja ezt a 3 mm-es átmérőkülönbséget. Minden egyéb méret alapján egyébként működhet a dolog. A csavarokból azonban valóban újabbak kellenek, a Liana lemezfelnicsavarjai nem lesznek jók az alufelnihez.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Milyen pótkereket vegyek?

  június 23., 08:35 Módosítva: 2018-07-10 17:35
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Nemrég vettem egy új Suzuki Balenót, amihez nem jár pótkerék csak defektjavító szett. Az autót taxinak fogom használni, ezért mindenképp szükségem lenne valamilyen pótkerékre. A használt hirdetések között sok mankókerék is van, de nincs tapasztalatom, milyen méretet keressek. Az autómon 5j 4x100 felni van, 175/65 15-ös gumival.

  Válaszát köszönöm : István

  Kedves István,

  Osztókörben, középfuratban nyilván olyat kell keressen, ami megfelelő a Baleno-ra, azaz 4*100*54-est. Az autó kerekének átmérője 24", avagy 609 mm, tehát ilyen átmérőjű, vagy ettől 1% eltérésű mankókerék lehet jó önnek. Pl. egy T125/70 R17 megfelelő lehet. Nem egyszerű a feladat.

  Vagy vesz egy Balenora való lemezfelnit és felgumizza a gyári mérettel. Esetleg ha esz téli szettje, abból nyáron tesz a csomagtartóba egy darabot, télen pedig a nyáriból. Nagyjából ezek a lehetőségek vannak.

  Üdv, Gumidoki

  A mai gumik rövidebb életűek?

  június 9., 19:39 Módosítva: 2018-06-13 06:45
  184

  Tisztelt Gumidoktor!

  Két kérdésem lenne.

  1. 2009 közepén gyártott, de alig kopott (nagyon keveset futott) Michelin Primacy HP gumit rakattam fel nyárra. Úgy hallottam, max. 10 éves gumi lehet biztonságos, ezért rákérdeztem a gumisnál, aki szerint ez még "sokáig" használható, mert 2009-ben még raktak bele kaucsukot, ma már nem (vagy nem annyit). Ezért szerinte a mai gumik rövidebb életűek, de az enyém még sokáig jó. Ebben véleménye szerint mi az igazság?

  2. Mit jelent egy guminál, hogy "megerősített kivitel"? Kinek van erre szüksége?

  Előre is köszönöm!  Üdvözlettel: Szabó-Strausz Dávid, Veresegyház

  Kedves Dávid,

  Nézzük sorrendben a válaszaimat!

  1. Én azt gondolom, hogy a gumiabroncsban pont a természetes eredetű anyagok öregszenek leginkább. Azaz nem tartom helytállónak, hogy a ma gyártott gumik hamarabb fognak öregedni, mint mondjuk egy 10 évvel ezelőtt gyártott. A 2009-es abroncs a kora miatt már javasolt lassan a cserére. Az öregedésnek egyrészt vannak szemmel látható jelei: repedezés, , morzsolódás, elszíneződés stb. Illetve az idős abroncs teljesítménye is jelentősen csökkenhet, főleg vizes útviszonyok között. Ha tehát látja, vagy érzi, hogy nincs minden rendben, ne hezitáljon, cserélje le az abroncsát. Ez az idő a tapasztalatok szerint a gumiabroncs tizedik éve körül érezik el, de lehet egyedi eltérés ebben pozitív és negatív irányban egyaránt.

  2. Azt jelenti, hogy a szerkezete nagyobb terhelhetőségre van tervezve, magyarul meg van erősítve. Jelölése XL, vagy reinforced, ezek a gumi oldalfalán is megtalálhatók. Pl. egy 205/55 R16 gumi normál terhelési indexe 91, míg az ugyanilyen méretű erősítetté 94. Előbbi max. 615, míg utóbbi max. 670 kg-ot "cipelhet". Olyan autóknál van erre szükség, amelyeknek a szokásosnál nagyobb az össztömege, ilyenek pl. a személyautó alapra gyártott kisteherautók (Peugeot Partner), egyterűek (Ford Galaxy), esetleg nagyobb kombik.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Oldalfal sérülésnél cseréljem-e?

  június 6., 11:12 Módosítva: 2018-06-25 17:53
  1

  T. Gumidoktor!

  2013-as évjáratú VW Passat Variantunkon (2.0 TDI, 140 LE) használunk 2016. 13. hetében gyártott Bridgestone Turanza T001 215/55 R16 93V gumikat. A gumikban max. kb. 15 000 km lehet, futófelületük tökéletes úttartást, kanyarodást, stb. ad. Revülés nem látszik rajtuk.

  Nem régen vettem észre, hogy a jobb első gumi oldalfalán egy sérülés van (az oldalfalra kb. 30-40 fokos ferde vágat, több mm mély), de a légnyomást nem engedi. Kérdésem, hogy biztonsági okokból cserét javasol, vagy elég, ha a teljesen jól működő abroncsokat a hátsókkal felcseréljük? Másik kérdésem, hogy ehhez az autóhoz elég-e télinek 91T abroncs?

  Köszönettel: János

  Kedves János,

  Ha több mm mély az a vágott sérülés, akkor az már adhat okot az aggodalomra. Nincs dudor azon a helyen az oldalfalon? Ha van, akkor a vágástól függetlenül cserés a papucs. Ha negatív válasz, akkor szerencsésebb a helyzet, mert az abroncs szerkezete nem sérült. Én a következőt tenném. Gumissal kicsit megvulkanizáltatnám a sérülés helyét, hogy ne foszoljon, vagy nyíljon ki jobban, majd biztonsági okokból hátsó tengelyen használnám az abroncsot.

  A másik kérdésére válaszolva azt mondom, hogy a T-s sebességindexszel nincs gond, a kisebb terhelhetőséggel viszont igen. Elméletileg a gyári specifikációnál kisebb terhelési indexszel ellátott abronccsal az autó nem műszaki vizsgaképes például.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még