Öregednek a téli gumik, meddig használhatom még őket?

2024.03.24. 06:23

Kedves Gumidoki!

DOT1215-ös Michelin Alpin téli gumijaim vannak. Mintára alig használtak, repedések nincsenek a gumikon, viszont mégiscsak több, mint 9 évesek. Maradjanak még, vagy inkább cseréljem őket? (Ha befolyásol vmit: 195/65 R15, Touran 1T) Köszönöm a válaszod!

Üdv: Ákos

Kedves Ákos!

Nagyon határeset a dolog. Ugyanis maga a Michelin is, de vele együtt a legtöbb gumigyártó egyetért abban, hogy 10 éves korában csereérett minden abroncs, a kopottságától függetlenül. Ezen ajánlás oka pedig az, hogy a korral együtt a környezeti hatásokra öregednek az abroncs keverékei és egyéb felépítő komponensei. Ez pedig azzal jár, hogy a friss korában rá jellemző tulajdonságainak a töredékét tudja már csak, ami balesetveszélyes szituációkhoz vezethet. Nyilván, ha ugyanaz a sofőr használja az abroncsot adott autón évekig, az szépen, fokozatosan hozzászokik a megváltozott képességekhez is. De higgye el, ha most - illetve ősszel majd - beruházna új abroncsokra, hatalmas különbséget érezne a mostani és a friss gyártásúak között. És ehhez nem is kell Michelin-t vennie (persze lehet azt is, miért ne..? :) ).

Én azt javaslom tehát, hogy ha elbírja a családi költségvetés, tervezzen be egy abroncs-cserét a következő téli szezon elejére!

Üdv, Gumidoki