2019. május 23., 06:30 Módosítva: 2019.06.04 16:05
196
Igazi vasakkal dolgozik az ember, mikor ezt az akciós áron mért Hyundai-t szikráztatja. De tényleg olyan könnyű bánni vele, mint azt a katalógus állítja? Vagy csak szánalmas fröcskölés, vashoz tapadó elektróda és hegesztőmaszk mögötti káromkodás lesz az egészből?

Hirtelen nem tudnék még egy szerszámgép-márkát mondani, aminek autóneve van, és bár van nekem egy Hyundai flexem (nagyon szeretem ezt az állítható fordulatszámú gépet), mindig meglepődöm, mikor a márkanév kimondása után nem egy autóról kezdek el beszélni. Megjegyzem, ez a Hyundai flex azért egy gyönyörű fogalom- vagy márkanév-zavar, hiszen a sarokcsiszoló neve hivatalosan az, hogy sarokcsiszoló, de ember nincs a földön, aki nem a flexért nyúl, amikor gyorsan le kell csapni pár centit a zártszelvényből. De a Flex ugye egy márkanév, mint a Makita, a Bosch, vagy a Hilti. Igen, a Hilti nem nagy teljesítményű ütvefúrót jelent. És a stílfűrész sem a láncfűrész szinonimája, bár gondolom, a Stihl nem tiltakozna az ilyen megállapítások ellen.

Ez a Hyundai, amiből tesztpéldányt kaptunk, egy hegesztőgép. Semmi extra, egy pálcás, trafós hegesztő, vágja rá az alkalmi zártszelvény-heftelő. Csak hát ez nem trafós hegesztőgép, hiszen egy inverter küldi az egyenáramot, meg a sok ampert a védőbevonatos hegesztőelektródára, pontosabban a bevont elektródára, amit az emberek csak úgy hívnak, a pálca. Szóval, egy pálcás hegesztő, ami úgy néz ki, mint egy trafós hegesztő, csak kisebb, könnyebb, és azt ígérik a leírásában, hogy az ügyes elektronikának hála, könnyű vele elkezdeni a hegesztést, nem fog folyton odaragadni a pálca a munkadarabhoz, nem nagy kihívás vele szép varratokat csinálni. Ja, és az MMA–181 most épp akciós, a Zákány szerszámház webshopjában 36 900 forintért mérik.