Kisebb lemezfelni télre?

2024.01.28. 11:03

Kedves Gumidoktor!

Kihagyhatatlan vásárlásnak éreztem, ezért természetesen azonnal megvettem egy 15"-os lemezfelni szettet a 2014-es gyártású 2.0 CR TDI (150Le) kombi Octáviámhoz.. Később néztem csak meg, hogy a gyári előírások szerint az autót 16"-os felnikkel kell szerelni. Fizikailag rá lehet tenni az autóra, (az 1.6 CR TDI 15"-os felnikkel is árusítják) de érzésem szerint nem véletlenül tiltja a gyártó. A téli gumi 195/65 R15-ös lenne.

Ön szerint feltehetem télre ezt a szettet vagy felejtsem el és próbáljak 16"-os felniket beszerezni?

Üdvözlettel: Tamás

KedvesTamás!

Én őszintén kétlem, hogy beleférnek a kétliteres TDI nagyobb fékjei a 15"-os lemezkerékbe. De legyen, tegyük fel, hogy mégis! A Skoda fejlesztőmérnökei vajon miért nem javasolják mégsem ezt a kerékméretet ehhez a motorhoz? Valószínűleg sokkal potensebben mozog vele a kocsi, mint a kisebb, 1.6tdi-vel, vagy egyéb, gyengébb erőforrásokkal szerelve.

A 16"-os - vagy nagyobb - kerék nyújtotta plusz stabilitás valószínűleg kiszámíthatóbbá teszi a jármű viselkedését. A fékek hűtése is hatékonyabb a nagyobb felniben. A teherbírással önmagában nincs, nem lehet baj, mert a 15"-os felni és abroncs is nagyjából azt tudja ebből a szempontból, amit a nagyobbak.

Ám azért azt se hagyjuk figyelmen kívűl, hogy a kisebb dízelmotorhoz is csak télre ajánlja a Skoda a 15"-t! Végül az élesebb szemű vizsgabiztos is kiszúrja, hogy nem gyári kerekeken gurul az autó. Ez a tény pedig egy esetleges baleset kivizsgálásakor is támadási felület mind a hatóságnak, mind a biztosítóknak... Szóval azt mondom, hogy én bizony sokkal nyugodtabban aludnék az ön helyében, ha 16"-osra cserélné a már beszerzett 15"-os felniket. ;o)

Üdv, Gumidoki