Régi téligumi vs új nyári? Melyikkel érdemes járni ilyen időben?

2023.12.09. 06:23

Kedves Gumidoktor!

Az idei szezonra időszerű vált a téligumim lecserélése, még november elején meg is rendeltem az ADAC teszt alapján egy garnitúra Dunlop Winter Sport 5 abroncsot. Utólag írt a webshop, hogy nincs raktáron, megrendelték, várjak. Aztán szóltak, hogy december eléjén fog csak jönni, ez kb november közepén volt. Aztán ismét jelentkeztek, hogy december közepe, vége a várható szállítás. Itt lemondtam a rendelést és szerencsét próbáltam máshol. Ott már másnap törölték a rendelést, mert nem tudják, mikor lesz náluk ilyen gumi. Sebaj, megrendeltem egy harmadik helyen is, hátha...

Egy hete úgy gondoltam (nemsokkal a havazások előtt), hogy feldobom inkább a régi télieket (8 éves Continental wintercontact 850-esek ). A nyári készlet kb. 3 éves Yokohama ADVAN FLEVA V701. Azóta kisütött a nap, és elgondolkodtam, hogy jól járok-e azzal, hogy a régi téli van fent. A télik csak télen voltak használva, nyáron pincében letakarva voltak tárolva, szóval se túl sok meleg, se napfény nem érte, elkopva nincsenek, de öregek és már repedeznek. A nyáriak meg, hát nyáriak :) Szóval melyik a jobb választás ideiglenesen, amíg megérkezik az új, és ilyen időnk van (7 fok alatt, de már nincs hó és jég se)

Válaszát előre is köszönöm,

Marcell

Kedves Marcell!

Érdekes dilemma, amire nincs igazán tuti válasz, mert egyrészt nem tudjuk, mikor érkezik meg valójában az új téli szett, azaz mennyi ideig kéne "kihúzni" valamivel, másrészt az időjárás alakulása sem ismert előre. Lehet, hogy csak száraz hideg lesz, de eshet fél méteres hó egyik napról a másikra, ugye.

Én azt gondolom, hogy csak a télit kéne fennhagyni az autón télen, mert a nyárinak - hiába újszerű - beletörik a bicskája egy esetleges havas, csúszós útfelületbe, míg az élete zenitjén túl lévő téli még talán kiszámíthatóbb kezelhetőségű marad. Ha pedig nem lesz hó, csak hideg, száraz aszfalt, akkor szintén a téligumi hidegre optimalizált keverékében bízhatunk. Szóval én a viseletes télire szavaznék, hacsak nem végletesen kopott már.

Amúgy a WinterSport5 remek választás, jó döntést hozott, hogy rá szavazott!

Üdv, Gumidoki