Szélesebb papucsot a Galaxyra

2018. február 28., 11:32 Módosítva: 2018.03.16 17:33
0

Üdvözlöm!

Szeretném a tanácsát kérni. Eltérő szélességű felnik kerülnének a kocsimra, melyekre eltérő széles gumikat szeretnék tenni. Elől 17x8,5 felnin 235/45 méretű gumik, hátul 17x10 felnin 255/40 méretű gumik.

Ezek nem tökéletes váltóméretei egymásnak, van köztük átmérőben 6-7 mm különbség. Ez az eltérés az ESP vagy ABS rendszer szempontjából tűréshatáron belül van, vagy hibásan fognak működni a kerékcsere után? 2001-es Ford Galaxy, gyári méret 215/55R16.

Köszönöm előre is segítségét!

Kedves Levélíró,

Anélkül, hogy lebeszélném erről a kétszéles manőverről, gondolkozzon el a következőkön!

Először is, ez a felállás elég messze áll a Ford által a Galaxyra "kitalált" gyári megoldástól. Ez különböző fórumokon a hatóságnak (műszaki vizsga, NKH-s ellenőrzés stb.) is feltűnhet, ami általában nem jár következmények nélkül, mivel a gyári specifikációval köszönőviszonyban sincs.

Aztán bizony a jelentősen eltérő kerékméretek miatt az ESP-rendszer is "besokalhat", ami szintén nem túl örömteli. Harmadrészt műszakilag is teljesen értelmetlen egy elsőkerék-meghajtású autóra hátra szélesebb kerekeket tenni (azt már fel sem merem tételezni, hogy előre rakná a szélesebbet...), azt már nem is mondom, hogy bután néz ki; a Galaxy-ból szerintem hátul csúnyán és feltűnően kilógna a kerékjáratból a 255/40 egy 10 col széles felnin.

Végül hadd említsem meg azt is, hogy a leírt 18"-os méretek közel sem váltóméretei a gyári abroncsméretnek és egymásnak sem... Szóval én azt javaslom, gondolja át alaposan, hogy valóban van-e létjogosultsága ennek az ön által kitalált kerékmegoldásnak! Segítek, nincs!

Üdv, Gumidoki

Távolról sincs vége, olvasson még
 • Cserélgessem a gumikat az összkerekesen?

  2018. február 20., 11:08 Módosítva: 2018.03.06 18:36
  54

  Tisztelt Gumidoktor!

  Terepjáróm automatikus összkerékhajtású (Borg-Warner szabadalmú Torque On Demand, TOD rendszerű). A gumiabroncsok nem kötött forgásirányúak.

  A gyári előírás szerint minden 5000 km után a gumikat fel kell cserélni, hogy az összkerékhajtás vezérlése pontosan működjön és a gumik is egyenletesen kopjanak. Ennek során az elsők hátulra és az azonos oldalakra, míg a hátsók előre, de az ellentétes oldalakra kell, hogy kerüljenek.

  Azonban a minap az ellentétes oldalra történő átcserélést a gumis szakember kifejezetten nem javasolta - méghozzá az általam hivatkozott gyári előírással szemben - arra hivatkozva, ennek eredményeként az érintett gumikban szálszakadás, ennek eredményeként akár durrdefekt, így baleset is bekövetkezhet. Melyik a helyes álláspont?

  Üdvözlettel: Kiss Tamás

  Kedves Tamás,

  Régebben - 10-15 éve - az álláspont ezzel kapcsolatban valóban egyértelműen az volt, hogy nem javasolt az abroncsok forgásirányának megváltoztatása 1500-2000 km megtétele után az ön által is említett kockázatok miatt. Azonban az abroncsfejlesztések és az azóta használatos modernebb anyaghasználat, no meg a tapasztalatok okán ma már nem aktuális ez az ajánlás, azaz a komolyabb gyártók is egyetértenek abban, hogy a mai, modern abroncsoknak nem árt a forgásirány megváltoz(tat)ása. Én is ezt a nézetet vallom.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Jettára mi az ideális méret?

  2018. február 14., 13:32 Módosítva: 2018.02.20 17:57
  0

  Tisztelt Gumidoki,

  azért fordulok Önhöz, mert hozzájutottam egy gyönyörű AEZ felni+gumi szetthez. Az adatai 8J 18" ET35, 235/40 R18 gumival. Felpróbáltam az autóra, de sajnos a hátsó iv 4-5 személlyel a legkisebb bukkanónál, úthibánál beleér, így nem is lett használva. Gyári adat 205/55 R16-ot találtam, és jelenleg is ezt használom.

  A váltómérete a kalkulátor szerint 215/40 R18 illetve 225/40 R18, ami a kalkulátorok szerint se tér el 1%-nál jobban. Igazából én szeretném megtartani a felnit, de félek felgumizni a 225/40-el mert nem tudom, hogy az beleérne-e. A 215/40-től pedig a rossz utak miatt félek, mert kisebb a gumiperem magassága. Egy jó peremvédős gumi ezen segíthet? Tisztelettel várom a tanácsát.

  Üdv Márk

  Kedves Márk,

  A probléma két okra vezethető vissza. Egyrészt a gumiméretre, amely - ahogy ön is írta - 225/40 R18 kéne legyen. Másrészt a túl kicsi ET-számra. Ez pedig 8.0"-os felniszélesség esetén 48-50 kéne legyen, hogy passzoljon a Jettára. Ezeket az adatokat az AEZ-konfigurátora is megerősíti, itt nézhet utána. A rossz hír az, hogy a túl kicsi ET-szám miatt terhelésre szinte biztosan bele fog érni a kerék a sárvédőívbe, hiába tesz rá megfelelő méretű gumit.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  A DOT szám és a kor

  2018. február 10., 08:13 Módosítva: 2018.02.20 17:57
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Szeretném, ha ezt a Dot számot értelmezné: DOT 2072. Válaszát előre is köszönöm.

  Peti

  Kedves Peti,

  Ez a DOT-szám a gyártási idő (gondolom arra lenne kíváncsi) szempontjából nem értelmezhető, ugyanis pont a vége hiányzik. Másik lehetőség, hogy egy DeLorean-ra van szerelve, ami a jövőből jött éppen vissza.

  De komolyra fordítva, a teljes DOT-szám mindig az abroncsok egyik oldalán található csak meg, az aszimmetrikus mintázatúaknak a külső oldalán, de a forgásirányosnál egyik oldalra szerelve óhatatlanul is belülre kerül. Javaslom, nézze meg a kérdéses abroncs másik oldalfalát és ott lesz a válasz a kérdésére!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Gyári gumit a szélesebb felnire

  2018. február 8., 11:00 Módosítva: 2018.02.11 07:22
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Autóm gyári felni és gumimérete 6,5 széles felnin 215/55 R17-es gumi. Ezt a méretű gumit felrakhatom még 7-es, vagy 7,5-es széles felnire?

  Köszönöm.

  Kedves Levélíró,

  A 215/55 R17 méretű gumiabroncs 6,0-8,0 " széles felnin használható biztonsággal, így a válasz egyértelműen igen!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Gumik periodikus felcserélése összekerékhajtásnál

  2018. február 4., 12:49 Módosítva: 2018.02.10 08:22
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Terepjáróm automatikus összkerékhajtású (Borg-Warner szabadalmú Torque On Demand, TOD rendszerű). A gumiabroncsok nem kötött forgásirányúak. A gyári előírás szerint minden 5000 km után a gumikat fel kell cserélni, hogy az összkerékhajtás vezérlése pontosan működjön és a gumik is egyenletesen kopjanak. Ennek során az elsők hátulra és az azonos oldalakra, míg a hátsók előre, de az ellentétes oldalakra kell, hogy kerüljenek.

  Azonban a minap az ellentétes oldalra történő átcserélést a gumis szakember kifejezetten nem javasolta - méghozzá az általam hivatkozott gyári előírással szemben - arra hivatkozva, ennek eredményeként az érintett gumikban szálszakadás, ennek eredményeként akár durrdefekt, így baleset is bekövetkezhet. Melyik a helyes álláspont?

  Üdvözlettel: Kiss Tamás

  Kedves Tamás,

  Régebben - 10-15 éve - az álláspont ezzel kapcsolatban valóban egyértelműen az volt, hogy nem javasolt az abroncsok forgásirányának megváltoztatása 1500-2000 km megtétele után az ön által is említett kockázatok miatt.

  Azonban az abroncsfejlesztések és az azóta használatos modernebb anyaghasználat, no meg a tapasztalatok okán ma már nem aktuális ez az ajánlás, azaz a komolyabb gyártók is egyetértenek abban, hogy a mai, modern abroncsoknak nem árt a forgásirány megváltoz(tat)ása. Én is ezt a nézetet vallom.

  Üdv, Gumidoki

  Terepesebb gumit a D-Maxra

  2018. január 30., 13:36 Módosítva: 2018.02.05 06:18
  42

  T. Gumidoki!

  Adott egy Isuzu D-max 265/70 R17-es gumikkal, ami 70%-ban földúton sárban és erdőben jár, a maradék 30%-ban közúton. Időszerűvé vállt rajta a gumi csere. Két típust néztem, de igazából nem sikerült dönteni, az első a Nokian Rockproff a második a BF Goodrich Mud terrain km2. A két gyártó közül ön melyiket ajánlaná számomra?

  Köszönettel Tamás

  Kedves Tamás,

  A Nokian az új fejlesztésű Rockproof nevű mintázatát kemény/extrém terepviszonyok közé szánja, így nagyon merev szerkezettel, masszív mintablokkokkal és nagy profilmélységgel látta el. Az abroncs súlya tetemes és viselkedése kiépített úton kifejezetten nem komfortos. Hóra nem alkalmas, illetve csak szegelve. Cserében nagy sárban, durva kövek között is jól elboldogul, aramiddal és szintetikus szálakkal erősített oldalfala révén jól ellenáll a sérüléseknek is. Kőkemény terepabroncs.

  Ezzel szemben ott a BFG Mud Terrain óriási terepes tradíciókkal a háta mögött. Ami érvényesül is; teszteken, terepes összevetéseken rendszerint a dobogón, sokszor annak legfelső fokán végez. Kemény terepes, ám kiépített úton egyértelműen komfortosabb az előzőnél, nyilván az M/T szegmens keretein belül. Hóban viszont szintén gyengén teljesít.

  Én a leírásának paraméterei és a nemzetközi tapasztalatok alapján a BFG-t venném, mert a Rockproof előnyei inkább durvább, sziklás terepen jönnének ki, sárban, földúton a Mud Terrain jobb, nem beszélve a kiépített úton való viselkedéséről.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Vállalható az orosz gumi?

  2018. január 27., 13:06 Módosítva: 2018.02.02 12:59
  170

  Jó estét gumi doki.

  Bele is csapok az elején, biztosan halott már az orosz Rally 2000 gumiról. Azt halottam nagyon jó hóba, de mi van az aszfalttal, betonnal? Tényleg olyan brutális búgó hangja van vagy elviselhető? Azért szeretném igazából, mert van két kislányom és szeretném őket a legnagyobb biztonságban tudni.  Nem mindegy, megállok a hóban bármi előtt vagy nekicsapódok. Csak hétvégén használom az autót városba szaladgálni és 2-3 hétvégente hosszabb út.

  Előre is köszönöm válaszát: Zsolti

  Kedves Zsolti,

  Ismerem az említett mintázatot és nyugodt szívvel mondhatom, hogy önnek nem erre van szüksége. Nem ismerek olyat ezen orosz csoda használói közül, aki ne emelné ki a mintázat kifejezetten zajos futását nem havas úton.

  Az természetesen dicséretes, hogy a lehetőség szerinti maximális biztonságra törekszik, de erre a célra, amit említ, tökéletesen megfelel egy jó profilmélységgel bíró, friss gyártású - jó nevű - téligumi. Nézzen körül a Semperit, a Nokian, a Vredestein, vagy éppen valamelyik prémiumgyártó termékei között, nem fog csalódást okozni egyik sem!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Feltehetem-e a defekttűrő gumit?

  2018. január 18., 14:57 Módosítva: 2018.01.28 08:28
  110

  Kedves Gumidoktor!

  Nemrég vásároltam egy 2012-es Ford C-Maxot. Felszereltségéhez nem tartozik pótkerék, a defektjavító készlet meg nagyon macerás - és sokan mondják - nem megbízható. Így nincs biztonságérzetem esetleges meghibásodás esetén. Ezért Bridgestone 205/55 R 16 RFT defekttűrőre szeretném cseréltetni (téli, nyári).

  Most nagyon elbizonytalanodtam mert többek között olyat is olvasok, hogy ehhez speciális felni kell és a defekttűrő abroncsot csak és kizárólag olyan autóra szabad használni, amely fel van szerelve nyomásjelző és ellenőrző rendszerrel. Kérdésem, hogy a meglévő(közönséges) alufelnikre felszerelhető-e defekttűrő gumi?

  Válaszát várva köszönettel és üdvözlettel: Ferenc

  Kedves Ferenc,

  Tulajdonképpen szinte mindent leírt, ami miatt nem járható út ezen konkrét autó esetében a defekttűrő abroncs. Egyrészt valóban speciális kialakítású felni kell hozzá, mert a normál kivitelűről nyomás nélkül könnyen "leugrik".

  Másrészt elengedhetetlen a TPMS-rendszer megléte, mivel ennek hiányában pl. egy hátsó keréken történő légvesztést nem feltétlenül fog észre venni, csak mikor a defekttűrő abroncs már teljesítőképessége határait elérte.

  Harmadrészt egy ugyanolyan méretű defekttűrő gumi kb. 2,5 kg-mal nehezebb egy hagyományosnál, ami rugózatlan tömegben óriási különbség. Ez, illetve a jóval kevésbé rugalmas oldalfala jócskán csorbítja a menetkomfortot és dinamikát, hisz a futómű és felfüggesztés nem ehhez van "hangolva".

  Gyakran tapasztalom, hogy a nem oda való defekttűrő abroncsok használata különböző furcsa vibrációkat, rázkódásokat is kelt egy gyárilag nem erre a technológiára felkészített autó esetében. Szóval bizonyos hogy nem ez a jó irány a C-Maxhoz.

  Abban egyetértek önnel, hogy a defektjavító szett nem nyújt maradéktalan biztonságot. Két megoldást tudok elképzelni a konkrét esetben az ön megnyugtatására. Vagy be kell szerezni egy komplett pótkereket (esetleg mankókereket, ha lehetséges) és berakni a csomagtartóba, vagy szerződni valamilyen assistance-szolgáltatóval, aki defekt esetén vállalja a kocsi elszállítását, vagy a gumi/kerék helyszíni cseréjét. Vagy marad a nem teljes körű defekt-biztonság.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kötelező a C-s gumi a Transitra?

  2018. január 15., 15:45 Módosítva: 2018.01.19 08:37
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Vásároltam egy 8 személyes, 2016-os Ford Transit Tourneo Custom-ot. Ezen gyárilag C-s nyári gumi van. Kérdésem az lenne, hogy kötelező-e a C-s gumi és milyen téli gumit ajánlana rá?

  Tisztelttel: Pethő Szilárd

  Kedves Szilárd,

  Igen, ha az autón gyárilag is C-s gumi volt (ez szerepel a specifikációjában), akkor természetesen a továbbiakban is azt kell rászerelni. Ennek elmulasztása pl. műszaki vizsgán bukást eredményezhet.

  Ezen az autón legjobb tudásom szerint 215/65 R16C-s abroncs van. Pl. a Semperit Van-Grip2, vagy a Nokian kisteher mintázata, a WR C3 remek választás lehet itt. Ha feljebb nézünk szét, prémiumban a GoodYear Cargo UG, a Pirelli Carrier, vagy a Conti VanContact Winter bármelyike "szépen muzsikál".

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Négyévszakos gumi Octaviára

  2018. január 11., 11:37 Módosítva: 2018.01.15 18:09
  0

  Kedves Gumidoki!

  Szeretném segítségét kérni gumiválasztás kapcsán. Lenne egy Skoda Octavia I 1.4 16V, melyet évente csak kb. 8-9 ezer kilométert használnak a családban. Ilyen kevés futáshoz négyévszakos gumit tartanék optimális döntésnek, viszont sajnos egyáltalán nem vagyok tisztában a kínálattal.

  A kívánt gumiméret 195/65 R15. Szeretnénk egy megbízható, jó minőségű gumiabroncsot választani, ami a magyar útviszonyoknak a leginkább megfelelne. Nyilván az ár sem a legutolsó szempont, de inkább vásárolnánk egy prémium kategóriás terméket ha azokat sokkal jobbnak ítéli, mégiscsak egy szett abroncsot használnánk egész évben jó pár évig.

  Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel, Péter

  Kedves Péter,

  Ezzel az éves futással, aminek zöme feltehetően lakott területen, vagy közeli lakott területek között zajlik valóban van létjogosultság a négyévszakos abroncsnak. A méret is az egyik, ha nem a legkommerszebb, úgyhogy van miből válogatni annak ellenére, hogy nem minden gyártó tartja még fontosnak ezt a kategóriát.

  Viszont arra buzdítom, ha már egy gumiszettel kívánja megoldani az egész éves közlekedést, az legyen minőségi darab. Ebben a szegmensben ugyanis vannak olyan termékek, amelyek alig tudnak többet egy normál nyári guminál, vizes, csúszós úton elvéreznek. A téma egyik élversenyzője a GoodYeat Vector 4seasons, de remek választás lehet a Vredestein Quadrac5, a Kleber Quadraxer2, vagy éppen a sokak által istenített Michelin Crossclimate+ is.

  Üdv, Gumidoki

  A kereskedő hány éves koráig adhat el újként téligumit?

  2018. január 5., 10:55 Módosítva: 2018.01.14 11:00
  311

  Téligumi csere előtt állok és felmerült bennem, hogy milyen gyártási idejű gumit lehet újként kezelni? Ez azért is fontos, mert a téligumi használati életkora meglehetősen szűk, ha most veszek egy 2015-ben gyártott új gumit, az már csak 2-3 évre lesz jó. A kereskedő hány éves koráig adhat el újként téligumit? 

  Válaszát előre is köszönöm.

  Kedves Levélíró,

  Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami azt szabályozná, hogy profilmélységtől függetlenül milyen korú gumiabroncsokat kell véglegesen lecserélni, vagy egyáltalán szabad felszerelni autóra, de pl. a HTA (Magyar Gumiabroncs Szövetség) álláspontja szerint egy 5 éves abroncs még újnak tekinthető minden szempontból. Nyilván feltételezve, hogy megfelelő körülmények között történt a tárolása. A gumiabroncs ugyanis nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási cikknek minősül.

  A gyakorlat azonban az, hogy a gumikereskedők és -szervizek maximum 3 éves abroncsot adnak el újként, az ennél idősebbekre már ráaggatják a "DOT-os" jelzőt. Tény, hogy garanciális szempontból nem éri kár a vásárlót, hiszen a jogszabályban előírt garancia a vásárlás napjától ketyeg minden esetben. Az ajánlás egyébként az, hogy 10 éves koráig javasolt használni, illetve ilyen korában érdemes lecserélni egy használt gumit, még akkor is, ha a profilmélysége bőven megfelel az előírásoknak. Aki tehát nagyon keveset autózik, így nem kopik olyan ütemben a gumija, mint ahogy öregszik, arra kell törekedjen, hogy minél frissebb gyártású abroncsokat szerezzen be.

  Viszont aki ennyire keveset használja az autóját, érdemes elgondolkodnia a négyévszakos mintázatokon, hiszen nagy valószínűséggel azok kompromisszumait vállalni tudja és így nem két szettje öregszik egyszerre. Szóval jogszabály, előírás erre vonatkozólag nincs, a műszaki szempontú javallatokat meg nagyjából összefoglaltam a fentiekben.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Új gumik a Dusterre

  2017. december 30., 11:54 Módosítva: 2018.01.05 17:52
  0

  Kedves Gumidoktor!

  A 4 éves Dusterrünkön lassan esedékes a gumicsere. Milyen márkájú/típusú abroncsot javasolna rá? Az autót eredetileg négy évszakos gumikkal szerelték, érdemes ennél maradni? Az autót főleg városban használjuk.

  Válaszát előre is köszönöm! Balázs

  Kedves Balázs,

  Amennyiben az autót valóban főképp városban használják és kilométerben sem megy sokat éves szinten, bőven megfelel rá egy újabb négyévszakos szett. Pláne, hogy a mai all season abroncsok sokkal kevesebb kompromisszumot követelnek, mint mondjuk a 10 évvel ezelőtti fejlesztésűek. A Duster 215/65 R16 méretű abroncsokat igényel.

  A témában állítom, hogy a legjobbak egyike a GoodYear Vector 4seasons, de dicsérik a Vredestein Quatrac5-öt, vagy a Pirelli Scorpion Verde All Season-t is, de nem hagyhatjuk ki a felsorolásból - mert megszólnak - a Michelin CrossClimate+-át.

  Üdv, Gumidoki

  Négyévszakost az Octaviára?

  2017. december 22., 10:44 Módosítva: 2017.12.30 11:54
  0

  Kedves Gumidoki!

  Szeretném segítségét kérni gumiválasztás kapcsán. Lenne egy Skoda Octavia I 1.4 16V, melyet évente csak kb. 8-9 ezer kilométert használnak a családban. Ilyen kevés futáshoz négyévszakos gumit tartanék optimális döntésnek, viszont sajnos egyáltalán nem vagyok tisztában a kínálattal. A kívánt gumiméret 195/65 R15.

  Szeretnénk egy megbízható, jó minőségű gumiabroncsot választani, ami a magyar útviszonyoknak a leginkább megfelelne. Nyilván az ár sem a legutolsó szempont, de inkább vásárolnánk egy prémium kategóriás terméket ha azokat sokkal jobbnak ítéli, mégiscsak egy szett abroncsot használnánk egész évben jó pár évig.

  Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel, Péter

  Kedves Péter,

  Ezzel az éves futással, aminek zöme feltehetően lakott területen, vagy közeli lakott területek között zajlik valóban van létjogosultság a négyévszakos abroncsnak. A méret is az egyik, ha nem a legkommerszebb, úgyhogy van miből válogatni annak ellenére, hogy nem minden gyártó tartja még fontosnak ezt a kategóriát. Viszont arra buzdítom, ha már egy gumiszettel kívánja megoldani az egész éves közlekedést, az legyen minőségi darab.

  Ebben a szegmensben ugyanis vannak olyan termékek, amelyek alig tudnak többet egy normál nyári guminál, vizes, csúszós úton elvéreznek. A téma egyik élversenyzője a GoodYeat Vector 4seasons, de remek választás lehet a Vredestein Quadrac5, a Kleber Quadraxer2, vagy éppen a sokak által istenített Michelin Crossclimate+ is.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Télen nyári gumit

  2017. december 17., 10:09 Módosítva: 2017.12.22 10:47
  0

  Tisztelt Doktor Úr!

  Van-e valamilyen ökölszám, hogy egy adott gumiméretet, mekkorára lehet csökkenteni. A jelenlegi nyári gumimat szeretném lecserélni jövő nyárra. Most ugye olcsóbbak, ezért keresem.

  A jelenlegi méret 16" 195/40 Yokohama. Könnyűfém felnin. Nekem túl lapos, sportos. Szerintem a futómű sem rajong érte. Szeretném valami kevésbé széles, ballonosabbra cserélni. Mi az alsó határ a szélességben, ha nem robbantott gumit akarok? Az autó Mk2-es Mondeo.

  Köszönöm szépen! István

  Kedves István,

  Az "ökölszabály" az, hogy az adott autó gyári abroncsméretétől max. 1%-ban szabad eltérni átmérőben. Ezen kívül természetesen figyelembe kell venni azt, hogy milyen minimális felni mehet az adott járműre és a felni pontos méreteit.

  A MK2 Mondeót 1996-2000-ig gyártották. Ennek a gyári abroncsméretei a 185/65 R14, illetve a 195/55 R15 voltak. Ezek szerint nem meglepő, hogy kicsinek találja a meglévő abroncsait az autóra, azok ugyanis 5,7%-kal (!!!) kisebbek átmérőben a kívánatosnál. Ez 3,4 cm-t jelent, ami rengeteg! Erre az autóra 16"-ban a 195/50 R16 lenne a legjobb váltóméret.

  A jelenlegi abroncsait, ha nem elírás, javaslom, minél előbb cserélje mérethelyesre! Az pedig nem feltétlenül igaz, hogy most olcsóbbak a nyári abroncsok, hiszen most minden gyártó és kereskedő a téli abroncsokat szeretné kipörgetni, így azokat akciózza, promotálja. Tavasszal lesz ez igaz a nyári abroncsokra majd.

  Üdv, Gumidoki

  Köszönöm válaszát!

  Sajnos nem elírás volt. Valóban ekkorák a gumik. Javaslata alapján megvárom a tavaszt és nekiugrom a keresésnek.

  Minden jót Önnek! Valovics István

  Kedves István,

  Szívesen! Ez szomorú, akkor az előző tulaj ezek szerint az első szembejövő 16"-os gumit feltette az autóra, mondván, jó lesz az...! Jó keresgélést, most már ismeri a paramétereket!

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  TPMS régi autóba

  2017. december 10., 10:04 Módosítva: 2017.12.20 17:38
  0

  Tisztelt Gumidoktor és Kütyüdoktor!

  Nem tudom, hogy ez a kérdés melyikükre tartozik inkább, kicsit átfedésben van a két szakterület. Érdeklődnék, hogy van-e valami tapasztalatuk a Kínából rendelhető TPMS "rendszerekkel" kapcsolatban?

  Arra a típusra lennék főleg kíváncsi, aminek az érzékelőjét nem a gumin belülre szerelik, hanem csak egy szelepsapka, ezen kívül pedig vagy egy szivargyújtóba dugható "központi egységet", vagy egy napelemes kijelzőt adnak hozzá. Ezek képesek legalább valamennyire megbízható adatokkal szolgálni, vagy teljes pénzkidobás az egész?

  Azért érdekelne a dolog, mert egy 20 éves autóval járok, természetesen még hasonló rendszer kezdeménye sincs benne, és azért kíváncsi lennék sokszor, hogy csak ránézésre tűnik laposnak a kerék, vagy tényleg az. Ez a szelepsapkás rendszer abból a szempontból is jó lenne, hogy bár a nyári gumi felnijében már benne van a keréken belülre szerelhető szenzor helye, de a téli gumi sima lemezfelnin van, amiben még nincs ilyen előre kialakított hely, így a téli-nyári váltásnál elég lenne csak a szelepsapkát áttenni, nem kéne új felnit venni télire is, meg nem kéne két szett érzékelő sem.

  Ezen kívül felmerült még bennem, hogy ha ilyen szelepsapka kerülne fel az egyszerű műanyag helyére, akkor kell-e újra centríroztatni a kerekeket, mert gondolom, hogy ezek jó pár grammal nehezebbek?

  Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Ottó

  Kedves Ottó,

  Értem és megértem a motivációját a biztonságra való törekvésben. A gyakorlati tapasztalatok viszont megoszlanak. Valakinél jól és megbízhatóan működik az utólagosan vásárolt TPMS-rendszer, valakinek meg nagyon nem vált be. Hallottam ilyet is, olyat is...

  Mondjuk ezek hazai beszerzésben jóval többe kerülnek, ~10-12 ezer forintért talán nem olyan nagy kockázat kipróbálni egyet, mert mi van, ha működik?! Mindenesetre ha belevág, kíváncsi lennék a tapasztalataira!

  Üdv, Gumidoki

  Téligumi az MX5-re

  2017. november 14., 14:10 Módosítva: 2017.12.11 00:05
  82

  Tisztelt Gumidoktor!

  Idén boldog tulajdonosa lettem egy MX5 ND 1,5-nek. Elsősorban hétvégi autó, de időnként hétköznap is befogom. Milyen márkájú/típusú téli gumit javasolna rá? A gyári 16"-os kerékmérettől nem térnék el.

  Válaszát előre is köszönöm: Ádám

  Kedves Ádám,

  Gratulálok legújabb szerzeményéhez! Kicsi, szűk, de remek hátulkaparós élményautó az MX-5. A gyári 16"-os abroncsmérete a 195/50 R16. Ebben a méretben nem szűkölködhetünk a téli abroncs kínálatban.

  Ha e témában a legjobbak közül szeretne válogatni, akkor vigyázó szemeit elsősorban az északi/skandináv (Nokian, Vredestein stb.), vagy a prémium-gyártók (Conti, Pirelli, GoodYear stb.) ajánlataira vesse!

  Üdv, Gumidoki

  Melyik bírja tovább?

  2017. november 7., 11:55 Módosítva: 2017.11.17 06:18
  185

  Tisztelt Gumidoktor!

  Téli gumi vásárlása előtt állok. 195/60 R15-ös méretben Honda Civicre. Az alábbi márkák közül szeretnék választani: Continental WinterContact TS860 195/60 R15 88T, Dunlop WinterResponse2.

  A kiválasztásnál egyik fontos szempont lenne, hogy melyik gumi bírja legtovább elöregedés nélkül. Esetleg Ön tudna ezeknél jobbat ajánlani? (négy évszakosat nem szeretnék vásárolni) Várom mielőbbi válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Tibor

  Kedves Tibor,

  Azt kell mondjam, hogy minden tekintetben a legjobbak közül nézett ki két terméket. A gumiabroncs öregedése nagyon sok tényezőn múlik. De ön is sokat tehet azért, hogy ez minél később, illetve minél kisebb mértékben következzen be.

  Kezdődik a dolog ott, hogy megfelelő nyomással használja az abroncsokat. Aztán sokat jelent, ha tavasszal a letárolás előtt alaposan lemossa és esetleg glicerines ápolószerrel lekezeli a fél év pihenésre ítélt abroncsokat.

  A tárolás körülményei is fontosak. Száraz, alacsony páratartalmú, kiegyenlített klímájú helyiség a legjobb; kemikáliáktól, sugárzó hőtől és legfőképpen ózontól védve kell elhelyezni a gumikat. Ha ezek közül minél többet betart, annál nagyobb eséllyel kopnak hamarabb majd el a gumijai, minthogy megöregedjenek. 

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Tiguan gumiszettet Passatra?

  2017. október 31., 15:52 Módosítva: 2017.11.07 06:21
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  VW Tiguanom eladása után megmaradt egy szett 235/55/17 téli gumi felnivel együtt. Kérdésem, hogy egészséges-e feltenni a B6-os Passatra?

  Üdvözlettel: M. Norbert

  Kedves Norbert,

  Semmiképpen sem egészséges, sőt egyenesen káros (lenne)! (o; A B6 Passat ugyanis 17"-ban 235/45 R17 méretű abroncsokat kíván. Az ön 235/55-öse ennél átmérőben 4,6 cm-rel nagyobb, ami 7,1%-os eltérést jelent a max. megengedett 1% helyett. Érzi ugye, hogy kissé extrém a diffrencia?

  A Tiguan-felni pedig önmagában még csak rámenne fizikailag a Passat-ra, de jóval kísebb ET-értéke miatt kilógna a kerékjáratból. Szóval jobb az, ha eladja a Tiguan-kerekeket és az árához hozzátéve mérethelyes téligumi+felni kombót (vagy csak gumit) vásárol a Passat-jára.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Új téli szett a Peugeotra

  2017. október 26., 10:35 Módosítva: 2017.11.09 17:53
  0

  Tiszteletem,

  195/65R15 méretben kellene új garnitúrát vennem a 16 éves Peugeot 307 2,0 HDI tip. autómhoz. 12-17 e Ft/db közötti árfekvésben.

  Az alábbiak közül Ön melyiket javasolná, ill. milyen erősorrendet állítana fel?

  1. Continental WC TS860
  2. Laufenn FIT LW31
  3. Hankook Winter I*cept RS2
  4. Goodyear Ultragrip9
  5. Nexen Winguard SnowG WH2

  Köszönettel, Zoltán

  Kedves Zoltán,

  Az én erősorrendem így néz ki a felsorolt mintázatokból:

  1. TS860
  2. UG9
  3. Winter I'cept RS2
  4. Winguard SnowG WH2
  5. I Fit LW31

  Ha belefér a keretbe, akkor a Contit javasolnám első sorban. 195/65 R15 méretben a prémiumból még a Pirelli Winter Cinturatot emelném ki. A középkategóriából azonban a Hankook helyett sokkal inkább választanám a Nokiant, vagy a Vredesteint téliben.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Kalosra Corolla felnit lehet?

  2017. október 18., 15:22 Módosítva: 2017.10.26 17:55
  0

  T. Gumidoktor!

  2004 Daewoo Kalosra Corolla e12 15"-ös lemezfelnit fel lehet-e tenni?

  Válaszát előre is köszönöm! Sándor

  Kedves Sándor,

  Nem lehet. Két okból sem.

  Egyrészt a két autó felnijei között van különbség a középfurat átmérőjében. A Kalosra 56,5 mm-es kell, míg az E12 Corolláé csak 54 mm-es. Ez azt eredményezi, hogy a Toyota-felni nem tud felfeküdni teljesen a Kalos kerékagyára.

  A másik az ET-szám, amelyek szintén nem stimmelnek a két autó felnijeinél

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Minőségi téligumit a C-maxra

  2017. október 12., 11:39 Módosítva: 2017.10.19 17:53
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Néhány hete vásároltam egy 2014-es Ford C-maxot. Az előző autónk 205/55 r16 gumikkal gurult, de ez már egy számmal szélesebb 215/55 r16 gumikat kér. Budapesten lakunk, de városban csak annyit használjuk az autót, amíg elérünk az autópályáig. Számunkra a legfontosabb a biztonság.

  Ön milyen téli gumit ajánlana, ami hozza az előző autón megszokott Alpine 5 minőséget, de lehetőleg 30 000 ft/db alatt marad az ára? Érdemes ragaszkodnom a V mintához vagy az csak egy olyan fogás, amivel drágábban tudják eladni a gumikat?

  Köszönettel, Gergő

  Kedves Gergő,

  Azzal azért kiegészíteném, hogy igaz, hogy eggyel szélesebb az új autó abroncsa a réginél, de mivel az oldalfal magasságát jelző szériaszám viszonyszám, így az abroncs teljes átmérője is nagyobb (konkrétan 1cm-rel), ez is fontos paraméter.

  Ha az Alpin5 a mérce, akkor jó hírem van, mert annál van sok jobb téli abroncs. (o: Itt van például a Pirelli SottoZero3, a Conti TS860, vagy éppen a Dunlop Winter Response2, hogy a GoodYear UG sorozatát ne is említsem. Ezek ára is ott mozog az ön által mehjelölt 30ezres limit körül. De valamivel olcsóbban a Nokia WR D4, vagy a Vredestein Snowtrac5 is figyelemre méltó termék.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Nyári gumi Miatára

  2017. október 8., 10:31 Módosítva: 2017.10.12 17:50
  55

  Kedves Gumidoki,

  Először is szeretném megköszönni, hogy időt szakítottál rám, és válaszoltál. Az első levelem és a mostani válasz közti eltelt idő alatt bújtam a netet és kerestem a gumikat. Szembefutottam a Yokohama Advan Neova AD08R típusú gumival.

  Rendkívül jókat olvasok róla viszont picit félek tőle, hogy 200-300-400 km-es pályázásnál túl kemény lenne számomra. Nem lesznek gyakoriak ezek az utak, de évente 1-2 befigyelhet akár. Időközben pedig elkezdtem téli gumikkal is szemezgetni.

  Sajnos a jelenleg lévő Barum Polarisok eléggé felkeményedtek már, és félve autóznék vele télen. Itt a Goodyear Ultragrip Performance-t találtam mint befutó a sok vélemény és teszt alapján. Esetleg oda is lenne valami titkos befutód? Válaszodat előre köszönöm és kellemes hétvégét!

  Kóté Gergő,

  Kedves Gergő,

  Az említett Yokohama mintázat semi-slick, azaz tulajdonképpen félverseny gumi, amely alkalmas közúti használatra. Szárazon remekel, de ne nagyon akarj eső áztatta úton menni vele. Ennyi erővel beszélhetnénk a Toyo R1R-jéről is, de nem tesszük, mert az is alapvetően száraz útra van "kitalálva".

  Télre remek választás lenne az UG Perfomance erre az autóra, csak sajnos nem kapható a méretében. Viszont a GoodYear Eagle UG GW-3 igen és szintén frankó minta. De a mostani favorit, a Conti TS860 is elérhető 205/45 R16-ban, titkos favoritnak meg ajánlom a Kumho WP51-ét.

  Üdv, Gumidoki

  Téligumit a Rióra

  2017. október 5., 11:47 Módosítva: 2017.10.13 21:52
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Vásároltunk egy Kia Rio 1.25 (2017-es legújabb szériás) gépkocsit. Gyárilag 15"-os acélfelnivel szerelve. A kérdésem az volna, hogy a régi kocsinkról megmaradtak a 14" alig használt téli gumik. Csak Kia-hoz kompatibilis acélfelnikre kell kicserélni a megmaradtakat. 

  Felrakhatom-e ezeket a 14"-os kerekeket az új Rio-ra? Mert régebbi gyártmányoknál látom, h lehetett, de a 2017-esnél csak 15"-os felniket ajánl. Ha igen mi a pontos típusa a 14" -os felniknek, hogyan keressem? A meglévő gumik 175/65R14 82T típusúak. Ezeket szeretném az új felnikre felrakatni.

  Válaszát előre is köszönöm! Krisztina

  Kedves Krisztina,

  Az aktuális Rio-ra a módosított fékek miatt már nem szerelhető fel 14"-os kerék, ezért a 15" az alap a gyári kínálatban is. Ám ha fel is lehetne, a meglévő, 175/65 R14-es méretű téligumik átmérőben akkor sem felelnének meg erre az autóra. Az új Rio-ra minimum 15"-os téli gumi kell.

  Üdv, Gumidoki

  Távolról sincs vége, olvasson még

  Acélfelnit a Swiftre

  2017. szeptember 29., 11:34 Módosítva: 2017.10.05 17:54
  0

  Tisztelt Gumidoktor!

  Nemrég vásároltam egy 2008-as évjáratú 1.3-as SUZUKI SWIFT-et, gyári könnyűfém felnikkel amin 185/60/R15-ös gumik vannak. Vásároltam hozzá télre acélfelniket, de sajnos beleérnek az első féknyeregbe. A felniken a következő szám szerepel: KFZ 5965 14x5J/ET49/33-14/ KBA 43736. Suzukira való felniként vásároltam őket, nem figyeltem az ET számra, aminek 45-nek kellene lennie. Mit tehetnék a felnikkel és melyik autótípusra valók?

  Köszönöm gyors válaszát! Üdvözlettel:Károly

  Kedves Károly,

  A felniket el kéne adnia, vagy elcserélnie megfelelő méretűekre. Most már tudja, mire figyeljen. A Swiftjén sajnos nem fogja tudni használni őket. A vásárolt felnik egyénként a 2011-től gyártott, második generációs Kia Picanto-ra valók, arra passzolnak tökéletesen.

  Üdv, Gumidoki