Gumicserekor nem jelölték a pozíciót

2024.03.10. 06:24

T. Szakértő!

Van egy garnitúra Conti Premiumcontact_6 205/55 R16V abroncsom, ami 2 szezont futott első-hátsó cserével a 2. szezonra, kb. 30 000-40 000 km nagyrészt autópályás használat után félidősek lehetnek 5-6 mm-es futófelülettel jelenleg.

2023 őszén az egyik piacvezető gumikereskedő szervízében a téli abroncsok felrakásakor nem jelöték meg, hogy az adott abroncsok mely pozícióból lettek leszerelve.

Kérdésem, hogy a tavaszi visszahelyezéskor okozhat-e problémát, mivel nem forgásirányosak, hanem külső-belső oldalasak, így akár - jelölés híján - ellekező irányú is lehet majd a forgásuk.

Tisztelettel várva válaszát, Gergely

Kedves Gergely!

A mai modern abroncsok esetében - márpedig a Conti említett mintázatai ebbe a körbe tartoznak - nem okoz gondot, ha akár többezer kilométeres futás után megfordul a forgásirány. Efelől tehát nyugodt lehet.

Ugyanakkor egyetértek önnel abban, hogy - pláne egy országos hírnevű - gumisműhelyben alapvetés kéne legyen az autóról lekerülő abroncsok/kerekek pozíciójának feltüntetése. Ezzel akkor is jó, ha tisztában vagyunk, amikor újra felkerül az adott szett az autóra, de utólagos rendellenes kopások, sérülések, lassú defektek okozta problémák megoldásainak a keresésekor sem árt tudni, hogy hol futott korábban az érintett abroncs.

Üdv, Gumidoki