Téligumi-csere után gyanús zaj

2024.01.01. 08:00

Tisztelt Gumidoktor!

Téli gumit cseréltettem a minap, és a bal első kerék felől egy szokatlan hangot hallok. Egyfajta periodikus búgó hang, ami kb 50 km/h-nál kezdődik és 70 km/h-nál elhalkul, közben nő a frekvenciája (tehát 50-nél mélyebb és kevesebb a periódusok száma, mint 70-nél). Ezután 110 körül megint előjön, és 130 körül megint elhalkul. Mi lehet az oka, és hogy lehet kideríteni?

Első körben, mivel csak a kerékcsere után kezdődött, ezért magára a gumira tippelek. Esetleg kerékcsapágy? Kiegyensúlyozatlan felni? Rázás nincs se a pedálon, se a kormányon, de a kereket használtan vettem. Érdekes még, hogy első elindulás után egyből nem hallani, csak jó pár km után kezd jönni a hang. Elég tanácstalan vagyok, ha tud adni valami iránymutatást, azt előre is köszönöm!

Üdv, István

Kedves István!

Ha a gumi adná a hangot, az nemcsak bemelegedés után jelentkezne, és nemcsak bizonyos sebességtartományban, hanem - akár különböző intenzítással - folyamatosan jelen lenne, ha forog a kerék az autó alatt. Én inkább valami mechanikus hibára gondolnék, ami lehet pl. kerékcsapágy, amire ön is gyanakszik. Ez mondjuk viszonylag könnyen diagnosztizálható.

Gumiabroncs egyébként tud búgó hangot produkálni, ez a tipikus hozománya az ún. fűrészfogas kopásnak. Az azonban mindig hallható, csak hol hangosabban, zavaróbb mértékben, hol halkabban. És ez is könnyen detektálható. Az abroncs vállán végig húzva a kezünket egyik irányba simán fut a kerék, másik irányba viszont a minták széleibe minduntalan beleakad a kezünk. Így:

image.png

Remélem, hasznát veszi a válaszomnak! ;o)

Üdv, Gumidoki