Kisebb felnit raknék az új autómra

2024.06.01. 16:41

Kedves Gumidoktor!

Vásároltam egy új Nissan Leafet, amin 215/50 r17 nyári gumik vannak. Ugyanilyen autót használtunk eddig is, de gyári R16 felnin 205/55 r16 négyévszakos gumival, ami az agglomerációs ingázásra tökéletes választás volt, eltekintve a kátyúk okozta oldalfal defektektől (GoodYear négyévszakos oldalfala nagyon vékonyka). Az új autón is célszerűbbnek látom a kisebb méret használatát, amely méretet a gyár is ajánl. Egyrészt olcsóbbak a prémium gumik is ebben a méretben, másrészt ballonosabbak, ami a budai agglomeráció elhanyagolt útjain nem hátrány.

Találtam olyan Dezent márkájú alufelnit 5x114,3 6,5x16 et40 66.1 méretben, aminek TÜV papírja van, hogy Leafen lehet központosító gyűrű nélkül használni. A kérdésem az volna, hogy ilyen csere esetén is be kell jegyeztetni a forgalmiba a felni cserét, és ezzel együtt a vadonatúj autót újra kell vizsgáztatni? Hülyeség a kisebb méret használata?

Köszönettel, Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Egyáltalán nem tartom rossz ötletnek ezt a kerékméret-cserét. Hasonló indokokból, mint amit ön is leírt. Valószínűleg felszereltsége miatt jött az ön autója 17"-os kerekekkel, mert továbbra is felszerelhető Leafre a 16"-os is. Az a méret megfelel a gyári felniméretnek, amit kinézett Dezentben, azaz tökéletesen passzolni fog az autójára.

A forgalmiba - mivel gyári méret - nem kell bejegyezni ezt a változtatást, így új vizsga sem szükségeltetik. Amit viszont melegen ajánlok, hogy olyan abroncsot próbáljon választani 205/55 R16-ban, amely kifejezetten elektromos autóra készült és mind gördülési ellenállásban, mind tapadásban, ugyanakkor tartósságban is tudja tolerálni a BEV autók gumikkal szemben támasztott speciális igényeit! ;)

Üdv, Gumidoki

Címlapképünk illusztráció.