Vádemelés lett a vége ennek a büntetőfékezésnek is

2021.03.15. 07:21

Egy 2020 júliusi eset kapcsán emeltek most vádat a videón látható sofőrrel szemben. Ugyan a történet még az ügyészség közleményében is a büntetőfékezése van kihegyezve, ez a veszélyeztetés valamelyest cifrább volt annál, ami a büntetőfékezés kifejezést hallva az eszünkbe jut. Várhatóan felfüggesztett börtönbüntetés lesz a vége történetnek.

Ahogy az ügyészség írja, a vádirat szerint 2020 júliusának egy napján a vádlott és sógora Nyírkarászon tartózkodtak, és a vádlott azt látta, hogy a vele haragos viszonyban lévő sógora beül egy autóba. A vádlott elhatározta, hogy beszélni fog a sógorával, ezért követte saját autójával a Petneháza felé tartó sógorát, akinek az autójában összesen négyen utaztak. 

A vádlott a két település közötti útszakaszon utolérte a másik autót, annak előzésébe kezdett kb. 90-100 km/h sebességgel, és közben „ráhúzta” a kormányt az előzött járműre, így annak vezetője jobbra rántotta a volánt. Bevágott a megelőzött gépkocsi elé, és többször indokolatlanul fékezett, ezzel kényszerítette fékezésre és irányváltoztatásra a mögötte haladót. Azt sem engedte a vádlott, hogy őt megelőzzék, áttért a szemközti sávba, váltogatta a sávokat, majd végül keresztbe állt az úttesten. Ekkor a másik autó visszafordult Nyírkarász irányába, azonban a vádlott utána hajtott, megelőzte, és ismét büntetőfékezéssel veszélyeztette az abban ülők életét. Mikor a vádlott újra keresztbe állt az úttesten, a másik autó tolatva próbált menekülni, de a vádlott a gépkocsija lámpáit villogtatva követte, majd végül elhajtott a helyszínről.

bz

Az ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a férfival szemben, és azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a vádlottat és tiltsa el a közúti járművezetéstől is, valamint pénzbüntetést is szabjon ki vele szemben. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Az utolsó hasonló emlékezetes történet azé az M3-ason büntetőfékező R8-asnak a sofőréjé, akit egy hasonló fedélzeti kamerás felvétel után a bíróság első- és másodfokon is 325 ezer forint pénzbírságra ítélt és egy évre eltiltott a járművezetéstől.