A Tesla a váltókart is a képernyőre teszi

2021.03.26. 14:39

A Teslánál csúcsra jár a gomb-dzsihád: a fizikai kezelőszervek kényszeres eltüntetése és képernyőre költöztetése a váltókart is utolérte (felkészül: a kormánykerék). Már ezen is megütközik a kézi váltóhoz szokott közönség, de ha minden a tervek szerint halad, még ezt a funkciót sem kell sokszor használni, mivel a közeljövő Tesláiban már a térkép-információk, látható akadályok és egyéb körülmények alapján mesterséges intelligencia fogja kitalálni, hogy a sofőr épp előre vagy hátra kíván haladni. A képernyős csuszka a rendszer hibás döntéseinek felülbírálását hivatott lehetővé tenni.

tesla.png

Nem mintha az eddig használt váltókarral bármi gond lett volna, a Mercedestől származó alkatrész tökéletesen tette a dolgát a kormánykerék mögött. Sok más gyártóhoz hasonlóan ízlésesen, gombokkal is meg lehetett volna oldani az automaták/villanyautók váltóját, ám az egység valószínűleg azért szublimál teljes egészében pixelekké, mert ha minimálisan is, de plusz költséget jelent, és az összeszerelést is lassítja. A képernyőn való matatás mindenesetre nem tűnik biztonságosnak, de még csak felhasználóbarátnak sem, mivel a rendszer nem ad látható visszajelzést a váltás megtörténtéről, sem pedig a kiválasztott módról/irányról. Musk persze bizakodó, egy podcastban arról beszélt, hogy néhány nap használat után egyenesen kellemetlen visszaszokni a régi rendszerre. 

Bár a vállalat egyelőre nem erősítette meg, hogy a megoldást a felvételeken látható formában vezetik majd be - nem szokásuk kommentálni - , de a lépés illeszkedik a cég eddigi trendjeibe: gyártástechnológiailag előnyös, funkcionalitása megkérdőjelezhető, de a vásárlóréteg előbb-utóbb úgyis lenyeli.