Quasar, az őrült számok autója

2021.04.16. 16:38

Értelmetlenül erős elektromos autót már a boltban is kapni, még csak nem is kifizethetetlenül drágán, de mindig akad, akinek egy Tesla Model S Performance teljesítménye kevés. És olyan is akad, aki ezekre a vevőkre alapozna üzleti modellt.

Aki milliókért venne elektromos szupersportkocsit, mostanság el is van kényeztetve: kétezer lóerő körül több ilyet is kínálnak, a Lotus az Evija, a Pininfarina a Battista, a Rimac pedig a C_Two révén próbál autónként néhány millió eurót kiénekelni a potenciális vevőkből. A német székhelyü Elektron azonban túllicitálná ezeket, ahogy a számháborút egykor elindító Tesla Roadstert is.

Az egyelőre csak rajzokon látható Quasarba ugyanis négymotoros, 2300 lóerő összteljesítményű hajtást ígérnek, úgy, hogy közben az autó nem nyom többet 1500 kilogrammnál menetkészen. Ezekkel a paraméterekkel tulajdonképpen nem lehetetlen, hogy tényleg elérhető az 1,65 másodperces gyorsulási idő százra, bár ilyen nagy teljesítmény és kis tömeg mellet már tényleg az lehet a nagyobb probléma, hogy mennyi teljesítményt lehet átvinni a kerekek és a talaj között. A végsebességet szintén nem a teljesítmény korlátozza, hanem az elektronika: 450 km/h-nál jön majd el a tiltás.

Mindez egy ismeretlen cégtől persze még sokkal kevésbé tűnik valóságosnak, mint akár egy Rimac részéről, de azt mondják, a Quasar gyártását 2023-ban szeretnék beindítani, és 99 példányt gyártanának belőle, egyenként 2,2 millió eurós áron.