Szaúd-Arábia saját villanyautó-gyárat szeretne?

2021.05.01. 07:16

Az arab ország nagyrészt jelentős olajkincsének köszönheti, hogy az utóbbi fél évszázadban a közel-keleti régió egyik meghatározó nagyhatalma lett. Az olajvagyon jelentette pénzforrás azonban gyorsabban elapadhat, mint ahogy megnyílt, ha a világ közlekedését a következő évtizedekben tisztább energiával kezdik használni.

arab ecar

Alighanem ez a felismerés áll annak a törekvésnek a hátterében, hogy Szaúd-Arábia most épp villanyautó-gyártásba fektetné állami vagyona egy részét. A Bloomberg értesülései szerint az állam befektetési alapja egyelőre a Boston Consulting Group nevű tanácsadócéget kérte fel a lehetőségek felmérésére. Korábban a Teslába és a Lucid Motorsba is befektetett már a szaúdi állam, de a Tesla részvényeket még az utóbbi évek őrült árfolyam-növekedése előtt eladták. A Lucidba fektetett egymilliárd dollár kapcsán viszont felmerült annak a lehetősége is, hogy Jeddah városában összeszerelő üzemet nyissanak.

1

A Közel-Kelet eddig elsősorban erős piacként volt lényeges az autóipar számára, de valójában nem lehetetlen, hogy az olajpénzek megfelelő befektetésével hosszabb távon gyártó országként is szerephez jusson.