Ötből egy EV-tulajdonos visszatér a belső égésű motorhoz

2021.05.02. 13:14

Nagy erőkkel folyik az elektromos autók forradalma, közben pedig a vásárlói trendek is változnak. A TheDrive fedezett fel egy a Nature Energy-ben megjelent tanulmányt a témában, ami épp az elektromos autók tulajdonosainak későbbi vásárlói döntéseivel foglalkozik. Nagy hátránya, hogy az adatokat 2012 és 2018 között gyűjtötték, mivel egy ennyire gyorsan változó témánál ez jelentős faktor.

tesla-54

A leghangsúlyosabb eredmény, hogy a megkérdezett 4160 tulajdonos közül minden ötödik úgy döntött, hogy a következő autóvásárlása alkalmával visszatér a belső égésű motorral szerelt autókhoz. Ami igazán érdekes, és következtetések levonására alkalmas, az ezeknek a döntésnek a miértje, és a tulajdonosok háttere: a legnagyobb eséllyel azok az emberek tértek vissza a hagyományos autókhoz, akik csak egyetlen autót használtak, és az elektromos volt. Szintén jelentős EV-ről leszoktató tényező, ha valaki nem tudott otthon tölteni, ezzel nagyjából összecseng, hogy a kevésbé tehetős, saját házzal nem rendelkező, fiatalabbak is nagyobb eséllyel mondtak le az elektromos autózásról. Bár a tanulmány nem ad lehetséges választ a miértre, de nők is nagyobb arányban döntöttek így, mint a férfiak. A köztöltők telepítése sem befolyásolta pozitív irányban a fent említett tulajdonosok számára a helyzetet, így nem egyértelmű, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelenti-e a legjobb megoldást.

De ahogy említettük, a tanulmány “régi”, két év alatt rengeteget fejlődött az elektromos autózás, ráadásul úgy, hogy a legtöbb gyártó még csak nemrég fogott bele komolyabban a fejlesztésekbe. Valamelyest árnyalhatja a képet, hogy a tanulmány Kaliforniában, környezetbarát technológiák szempontjából Amerika legprogresszívebb államában készült.