A Toyota segíteni próbál a katalizátor-tolvajok elleni harcban

2021.05.17. 09:17

A brit rendőrséggel együttműködve kezdik meg a Toyota márkaszervizei a katalizátorok megjelölését: abban reménykednek, hogy ezzel visszaszoríthatják a katalizátor-lopásokat, amelyek az utóbbi hónapokban világszerte egyre gyakoribbak.

cat theft

Egyelőre százezer régebbi hibrid jármű katalizátorát jelölik meg úgy, hogy a jelölést a tolvajok lehetőség szerint ne szúrják ki. Ugyanakkor a rendőrséggel közlik a módszert, így abban reménykednek, hogy a lopott katalizátorok, és ezzel az ilyen ügyletekben részt vevő bűnözői csoportok azonosítása is egyszerűbbé válik.

Elsősorban Prius, valamint hibrid hajtású Auris, Yaris és Lexus RX típusokon alkalmazzák a láthatatlan jelöléseket. Mivel ezekbe az átlagosnál nagyobb méretű és nemesfém-tartalmú katalizátor kerül, ezek a típusok a katalizátor-tolvajok kedvelt célpontjai.

A katalizátor-lopás azóta lett igazán gyakori, hogy a kipufogógáz-tisztító berendezésekben alkalmazott nemesfémek ára megsokszorozódott – a témáról itt olvasható korábbi, részletesebb cikkünk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.