Amerika véget vethet a félvezetőhiánynak

2021.06.10. 09:53

A Szenátus is megszavazta azt a törvényt, amely hatalmas támogatást ígér az Egyesült Államok félvezető-gyártásának fellendítésére: 52 milliárd dollárt fordíthatnak erre a következő években.

auto chip

Ez valószínűleg a csipgyártó kapacitás jelentős bővítését eredményezi majd, ez pedig hosszabb távon megoldhatja az autóipart mostanában sújtó hiányt. Az autókba ugyanis egyre nagyobb mennyiségben építenek különféle elektronikai megoldásokat – épp most zajlik például a teljes átállás az analóg műszerek használatáról a digitális kijelzőkre – és ezzel együtt a járványügyi korlátozások enyhülése az autók iránti kereslet jelentős növekedését hozta.

Ezzel párhuzamosan más területeken is nőtt a mikrocsipek iránti igény, az így kialakuló súlyos félvezetőhiány pedig számos autógyártót kényszerített a termelés időszakos leállítására az utóbbi hónapokban.

A Biden kormányzat nem titkolt célja, hogy a félvezető-gyártásban csökkentse a jelenleg tapasztalható távol-keleti dominanciát, ami a kínálat bővülését, és ezzel a hiány megszűnését hozhatja, bár ahhoz, hogy az óriási összeg elköltése konkrét eredményeket hozzon. valószínűleg még évekre lesz szükség.