Drágább lett a Tesla Plaid, de tudja, amit ígértek

2021.06.11. 16:40

Megtartották a Tesla Model S Plaid bemutatóját: a leszállítási esemény néven futó műsort az első 25 ilyen modell pénteki leszállítása kapcsán tartották – innen az elnevezés – és itt már tényleg a végleges adatokat közölték az autóról.

A hárommotoros Plaid hozza a korábbi ígéretek nagy részét. A gyorsulása hivatalosan 1,99 másodperc 96 km/h-ra, ami nem olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy a három motoros hajtás csúcsteljesítménye 1020 lóerő. Ezen felül 322 km/h-s végsebességet és 628 km-es hatótávot ígérnek. A negyed mérföld is megy tíz másodpercen belül – a gyári adat 9,23 másodperc, 250 km/h-s sebességgel a 402 méteres szakasz végén.

Mindez a teljesítmény mellett annak is köszönhető, hogy ennek a Model S változatnak a formatényezőjét sikerült 0,208-ra leszorítani, ami szintén rekordgyanús érték a szériagyártású autók között.

Az egyetlen ígéret, amit nem tartottak pontosan, az az ár: a végső árcédulán tízezer dollárral nagyobb összeg szerepel, mint amit korábban ígértek, egész pontosan 129 990 dollár. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb hasonló dinamikát kínáló típus sokszor ennyibe kerül. Mondjuk ott a Rimac Nevera, ami ugyan másfél tizeddel jobban gyorsul százra, viszont kétmillió euróba kerül, ami 18,7-szeres árat jelent, vagy másképp fogalmazva gyorsulás-századmásodpercenként 173 ezer dollár ártöbbletet. Szóval a Plaid őrületesen akciós vétel az elmebeteg gyorsulású szupersportkocsik mezőnyében. Az észszerűség oldaláról közelítve pénzkidobás, hiszen soha senkinek semmi szüksége nem lesz ezer lóerőre közúton, de régóta köztudott, hogy az észszerű Tesla vásárlás valahol a sima Long Range Model S-nél (mások szerint a Model 3-nál) véget ér.

A gyorsuláson és az ár-teljesítmény viszonyon túl a Tesla újdonsága még egy szempontból túllicitál minden eddigi személyautót: a fedélzeti számítógép teljesítményében. Musk az egyszerűség kedvéért úgy fogalmazott, hogy a teljesítménye felér egy Playstation 5-ével. Korábbi hírek szerint AMD Ryzen alapú megoldásról van szó, dedikált grafikus gyorsítóval, ami teljesítményben nagyjából egy Radeon RX 6600 XT videokártyának felel meg. Ezt erősíti meg, hogy a bemutatón állítólag futtatták rajta a Cybrpunk 2077 című játékot is. Úgy tűnik, ez a számítógép ráadásul nem Plaid specialitás lesz: a többi felújított Model S is megkapja.

Az nem igazán derült ki most sem, hogy a Plaid+ nevű, nagyobb hatótávú változatot miért törölték a programból, de az adatok alapján a sima Plaid is elég nagy pofonnak tűnik a vetélytársak számára. A számok szintjén a Porsche Taycan és a Lucid Air is kevesebbet kínál, drágábban.