2021.06.30. 06:10

Nem új cég a Gaussin: 1880 óta működik, de korábban főleg anyagmozgatással kapcsolatos eszközöket terveztek és gyártottak. Most azonban, úgy néz ki, szemet vetettek a közúti fuvarozásra is.

gaussin trucks

A cég az utóbbi évek során olyan speciális területeken kóstolt bele az elektromos járművek gyártásába, mint a reptéri, kikötői, illetve konténerlogisztikai célgépek területe. Ám úgy tűnik, az elmúlt durván egy évtizet tapasztalatait most a nagyobb eladásokkal kecsegtető teherautó-gyártásban próbálják kamatoztatni.

Egyelőre csak egy előzetest mutattak a teherautóikról, amelyeket a Pininfarinával terveztettek meg: ezen csak annyi látszik, hogy többféle méretű modell is készül, és lesz köztük egy, aminek fülkéje sincs – ez valamiféle önvezető járműnek tűnik.

Annyit lehet tudni, hogy a Gaussin már korábban bejelentett egy modul-rendszerű teherautó-alapot, amely tisztán elektromos hajtással 400, üzemanyagcellás hidrogén-hajtással 800 km-es maximális hatótávot ígér, 150 és 480 kW, azaz 204 és 652 lóerő közti csúcsteljesítménnyel, és akár 40 tonna terhelhetőséggel. Alighanem ez lehet a Pininfarina-féle burkolat alatt.

A Gaussin alighanem azt igyekszik kihasználni, hogy a nagy teherautógyártók viszonylag lassan reagálnak a piac változásaira: egyelőre tovább gyártják a dízelmotoros modelleket, és legfeljebb mutatóba készül néhány elektromos típus rövid távolságokra. A Tesla Semi és a Nikola modellek késlekedésével együtt ez nagyszerű üzleti lehetőség, különösen ha a szabályok szigorodása megteremti a keresletet is a ma jellemzőeknél környezetbarátabb megoldások iránt.

Egyelőre számos részlet hiányzik, de az előzetes alapján nem lenne meglepetés, ha néhány héten vagy hónapon belül egy komolyabb bemutatón találkozhatnánk az új Gaussin közúti teherautókkal.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.