Bulgáriában épül gyára az új német villanyautó-gyártónak

2021.07.12. 09:37

Most már biztos, hogy autógyártó lesz az eddig csak prototípusokat mutogató német e.Go Mobile-ből. A 2015-ben alapított vállalat megállapodott a bolgár féllel, és 140 millió eurós (48 milliárd forint) keretből gyártelepet épít az ország északi részén, Lovecsben.

Az e.GO Life tanulmánya, ilyenek készülnek majd Bulgáriában
Az e.GO Life tanulmánya, ilyenek készülnek majd Bulgáriában

A bolgár gazdasági miniszter, Kiril Petkov bejelentése szerint két év alatt épül majd fel a gyár, ami később mintegy ezer embert foglalkoztatnak majd. A beruházás óriási állami támogatást kap, az állam három részletben, összesen 34 millió euró (11 milliárd forint) támogatást nyújt a terv megvalósításához. Az első részletet akkor folyósítják, amikor beindul a termelés, az utolsó részletet pedig akkor, amikor az eladás eléri az évi 20 ezer járművet.

e.GO Mover / Lux
e.GO Mover / Lux

A 2015-ben alapított, teljes néven Next.e.GO Mobile SE-ként futó vállalat kis méretű városi villanyautókat tervez. Már több prototípuson túl vannak, amik között 3,3 méteres miniautó és dobozos felépítésű kisbuszok is vannak. Utóbbiakat önvezető városi buszoknak szánják, és önvezető rendszereket fejlesztő vállalatoknak árulják. Bulgáriában a kisautóik (e.GO Life és e.GO Life Cross) készülnek majd, abban a Lovecsben, amitől nem idegen az autógyártás. A kínai Great Wall hosszú évek óta gyártat itt a helyi piacra.