A visszahívás sem segített, a Chevy Bolt tulajdonosait arra kérik, parkoljanak szabadtéren

2021.07.15. 12:02

Múlt novemberben kigyulladó akkumulátorok miatt több mint 50 ezer Chevrolet Boltot hívtak vissza, most két újabb tűzeset miatt az NHTSA (Amerikai Közlekedési Hatóság) arra kéri a tulajdonosokat, hogy további értesítésig ne hagyják töltőn az autókat éjszakára, és lehetőleg parkoljanak velük szabad téren, épületektől messze - írja a Car and Driver.

Fotó: TRO
Fotó: TRO

Az akció 2017 és 2019 között készült Bolt modellekre vonatkozik, attól függetlenül, hogy már átestek-e a tavalyi visszahívási akción vagy sem. A 2020 után gyártott modellekben más az akkucellák felépítése, így a veszély valószínűleg nem fenyegeti őket, a biztonság kedvéért viszont ezeket a modelleket is vizsgálják.

Fotó: GM USA
Fotó: GM USA

Az előző visszahívási akcióban átmenetileg 90 százalékra limitálták a maximális töltöttséget - ez 10 százalékos hatótáv veszteséggel járt - , mert a tapasztalatok szerint a legtöbb tűz tele vagy közele tele töltött akkumulátornál keletkezett, leparkolt, illetve töltőn hagyott autók esetében. A lángok a vizsgálatok alapján a dél-koreai Ochangban készült, 60 kWh-s akkuk belsejében keletkeztek, az ok eddig ismeretlen. Alig pár hónapja írtunk arról, hogy a GM közben kifejlesztett egy diagnosztikai szoftvert, ami ki tudja szűrni a hibás cellát tartalmazó modulokat, most úgy tűnik, ez nem vált be.

Eddig két sérülésről tud az NHTSA, az egyik egy enyhe füstmérgezés, a másik pedig az akkutűz miatt kigyulladt házban történt, jobban nem részletezett eset. A mostani tűzesetek pontos helyét is sikerült meghatározni, a hátsó ülések ülőlapja alól indultak, remélhetőleg az akkumulátorok gyártója, a koreai LG Chem és a General Motors is tud majd valamit kezdeni az információval.