Partnereket keres a Honda a villanyautós fejlesztéseihez

2021.07.20. 14:02

A Honda nyitott rá, hogy új partnerekkel álljon össze a villanyautós fejlesztések terén, amit Toshihiro Mibe, a vállalat vezérigazgatója azzal indokolt, hogy ezzel csak előbb érhetik el, amit becéloztak, így hajlandóak új szövetségeket kötni. 

A Honda kis villanyosának, az E-nek a beltere
A Honda kis villanyosának, az E-nek a beltere

Egy olyan korszakváltás idején, ami most zajlik az autógyártásban, a magányos gyártóknak különösen nehéz a helyzete. A nagy és magányosaknak talán a legnehezebb, mert hiába gyárt autókat és motorokat milliószám minden évben a Honda, egy ekkora mamutot új irányba fordítani rövid idő alatt szinte lehetetlen úgy, hogy közben ne veszítsen jelentőségéből az erős piacain, szegmenseiben. A nagy konszernnek lényegesen könnyebb most a dolga, ott könnyebb kiszórni a részfeladatokat a márkák, részlegek között, amiből aztán a konszern minden tagja meríthet, amikor az idő elhozza a szükséget.

A Honda már korábban bejelentette, hogy 2040-re jutnak el a teljes villanyosításig. Ezt az átállást lehetne gyorsítani vagy olcsóbbá tenni, ha egyes fejlesztésekben partnerekre találnának. Ilyen partneri kapcsolatuk van például már most a General Motors-szal. Az amerikai piacon két 2024-ben érkező modelljük is a GM Ultium nevű villanyautós platformján áll majd, és az amerikaiak gyárában készül. 

A Honda persze már most is nagyban dolgozik egy saját villanyautós platformon, amire épülhetnének majd például az amerikai piacra szánt nagyobb autóik. Ezen felül nagy reményekkel fejlesztik a szilárdtest-akkumulátort, de a padlólemez és az akkumulátor mellett még rengeteg fejleszteni való van, amit meg lehet osztani más gyártókkal. Arról nem beszélve, hogy a villanyautós átállás csak a legfontosabb kihívás, de nem az egyetlen mostanság az autógyártók előtt. Az önvezetés területén sem maradhat le senki, aki szeretne nagy maradni a következő évtizedben, márpedig az sem egy egyedül könnyen megoldható feladat.