2021.07.26. 17:16

A GM szerint a Fordnak nem kellene BlueCruise néven kínálnia saját vezetéstámogató rendszerét, mivel ez a név túlságosan is hasonlít a General Motors Super Cruise elnevezésére. Úgy tűnik, békésen nem tudták meggyőzni a szomszédot, így bíróságra viszik a dolgot.

bluecruise

A General Motors arra hivatkozik, hogy a Super Cruise nevet 2012 óta alkalmazzák, és a rendszert 2017 óta lehet megvenni az autóikhoz. Ráadásul résztulajdonosa a Cruise nevű vállalkozásnak is, amely teljesen önvezető járművek fejlesztésével foglalkozik. A Ford viszonylag új rendszerének pedig ezekhez nincs közük, sőt, a GM szerint a BlueCruise jóval kezdetlegesebb, mint a Super Cruise, így alkalmas lehet ez utóbbi lejáratására is.

A Ford ugyanakkor azzal érvel, hogy az itthon leginkább tempomat néven ismert sebességtartó rendszereket minden gyártó minden amerikai gyártmányban Cruise Control néven kínálta, épp ezért a cruise – cirkálás – kifejezés nem sajátítható ki.

A jogvita elsősorban a Ford számára lehet kényelmetlen, mert az F-150 és a Mustang Mach-E modellekben a következő hónapok során tervezték bevezetni a BlueCruise rendszert, erre viszont nemigen kerülhet sor, amíg a jogvita tart.