Tömegbaleset miatt haladtak forgalommal szemben a romániai autópályán

2021.07.27. 19:00

Hétfőn délután adtunk közre egy videót, amelyen az látszik, hogy egy romániai autópályán, Konstanca közelében tömegesen fordulnak vissza az autók, és haladnak forgalommal szemben, ráadásul vannak, akik ezt a megfordulást igen hirtelen, a mögöttük haladó veszélyeztetésével teszik. Akkor az arrafelé ismerős olvasóink segítségét kértük, hogy feltárhassuk a körülményeket is - a válaszokat ezúton is köszönjük.

roman2

Hamar kiderült, hogy a Bukarestet Konstancával összekötő A2-es autópálya tengerpart felé haladó oldalán rögzítették a rémisztő jelenetsort. A másképpen Nap vagy Napfény autópályának is nevezett sztrádán ugyanis tömegbaleset történt. A forgalmat elterelték, sokan azonban úgy döntöttek, nem állnak be a feltorlódott sorokba, inkább visszafordultak, annak ellenére, hogy a rendőrség és a katasztrófavédelem kifejezetten kérte, hogy közlekedjenek szabályosan, ne előzzék a sort és ne forduljanak meg ott, ahol az egyébként tilos. A folyamat önmagát erősítette, mert a szabályszegők láttán még többen gondolták úgy, hogy ők is ezt teszik.

Olvasónk, Szabolcs elküldte az Adevarul cikkét is, amelyben megszólal egy ügyvéd. Adrian Cuculis arra világít rá, hogy a Romániában jelenleg hatályos jogszabályok miatt a videóban látható autósok csak szabálysértést követtek el, nem pedig bűncselekményt – így nyilván a visszatartó erő is kisebb volt. Annak ellenére sem vonhatók szigorúan felelősségre, hogy egyértelműen súlyosan veszélyeztettek másokat. A szakember ezért jogszabály-módosítást sürget.

A bírság ezekben az esetekben 750-1500 lej lehet, vagyis átszámolva mintegy 55-110 ezer forint. Bűncselekményről csak akkor beszélhetünk, ha valóban bekövetkezik egy súlyos baleset. Ezzel szemben Belgiumban például 500 eurós (180 ezer forint), Németországban akár 3000 eurós (bő egymillió forintos), Görögországban 2000 eurós (több mint 700 ezer forintos) bírság jár hasonló kihágásokért. A görögök ráadásul a rendszámot is leveszik hatvan napra.

Az A2-esen történtek kapcsán természetesen vizsgálódni kezdett a helyi rendőrség, és a szabálytalankodók többségét sikerült is azonosítaniuk. Ők a fent említett mértékű bírság kiszabása mellett a jogosítvány hatvan napra szóló bevonására számíthatnak.