Feltámasztják azt a Bugatti Veyront, amivel szándékosan hajtottak egy tóba még 2009-ben

2021.08.01. 13:56

Egy véletlenül videóra vett biztosítási csalás miatt ismerte meg a világ azt a Bugatti Veyront, ami tizenkét nehéz év után kerülhet vissza hamarosan az utakra. Még pár tízmillió forintnyi dollárt rá kell költeni, és teljesen maga mögött hagyja minden nyomát annak, hogy szándékosan egy sós tóba hajtottak vele.

bteb

Önmagában szóra érdemes esemény, amikor valahol a bolygón lezúznak egyet a kor csúcs sportautójából. A Bugatti Veyron az volt a maga idejében, a 2005 és 2015 között mindössze 450 darabban legyártott közúti sebességrekorder 2009-ben videóra vett balesete ezért is szólt nagyot a maga idejében. Mint később kiderült, a videón látható használt Veyront Andy House autókereskedő vette egymillió dollárért, majd a baleset előtt 2,2 millió dollárra biztosította. A biztosítójának azt monda az eset után, hogy egy alacsonyan szálló pelikán miatt rántotta a vízbe az autót, a biztosító pedig miután felmérte a kárt, 600 ezer dollárt fizetett House-nak. 

Bár a baleset már a videó nyilvánosságra kerülése előtt gyanús lehetett, csak azután lett egyértelmű, hogy a Veyront bármilyen külső ok nélkül fordították a víz felé. House ezután azzal próbált védekezni, hogy a leesett telefonja volt a baleset kiváltó oka, de ezt sem hitték el neki, főleg az után, hogy kiderült, korábban már megpróbált felbérelni valakit, hogy az lopja el vagy gyújtsa fel a Veyront. House-t bíróságon ítélték el a csalás miatt 2015-ben: egy év és egy nap börtönt kapott, valamint vissza kellett fizetnie a biztosítónak a kapott összeget. 

kbjj

A vízkáros Veyron az elmúlt években több tulajdonost megjárt; volt, aki kölcsönt vett fel a javítására, de csődbe ment a vállalkozása, részben talán a Veyron miatt. Az alábbi hosszú videóban említett Houston Crosta lett aztán, aki neki tudott állni érdemben a helyreállításnak. Ő 400 ezer dollárért vette meg a roncsot, és eddig úgy 250 ezret költött rá, de még nem ért a végére. A legnagyobb gond, hogy House anno a motort is járni hagyta, miután megállt a Bugatti a tóban, így a vizet szívott W16-os is tönkrement. Ezt a húzását azzal magyarázta a csaló, hogy a szúnyogokkal hadakozott, az vonta el a figyelmét a járó motorról, ami egy nagypályás autókereskedőtől eleve furcsa magyarázat, valószínűbb, hogy ezzel is csak a kár összegét akarta növelni. 

Ugyan még van pár drága tennivaló a Veyronon (a tönkrement Burmester hangrendszer cseréje önmagában egy 100 ezer dolláros kiadás lesz), de már közel készen vannak vele Crostáék. Ha egyszer a végére érnek, akár még egy jó üzletet is csinálhatnak vele, tekintve, hogy azt a kevés eladó Veyront, amit a neten találni, 1,5-2 millió dollár közötti áron hirdetik.