Biden elnök célja: az eladott autók fele legyen elektromos 2030-ra

2021.08.06. 14:25

Érdekes kis bejelentési ceremóniát tartott az amerikai elnök, és a három detroiti autógyártó óriás képviselői. A mondanivaló, amiért összejöttek, egyszerű volt: közösen bejelenteni, hogy a cél az Egyesült Államokban a villanyautók arányának 50%-ra emelése az eladott új autók között 2030-ra.

biden signs

Egy ilyen cél persze elég távoli, és az már most is igen valószínű, hogy Biden elnöksége véget ér, mire elérhetik, viszont azok után, hogy a Trump adminisztráció épp az ellenkező irányba terelte az eseményeket, fontos volt jelezni, hogy az állam és az iparág legnagyobbjai nagyjából egyféle jövőt képzelnek el.

Az autógyártók persze egy leheletnyivel kevésbé voltak határozottak a fogadkozásban: 40-50%-ról beszéltek, ami valahol érthető. Bár mindhárom cég szépen költ mostanság elektromos járművek fejlesztésére, nyereséget azért a nagy, zömmel benzines pickupok és terepjárók hozzák Detroitnak.

A Biden kormányzat persze konkrétabb lépéseket is tervez. Így a környezetvédelmi hatóság, az EPA már jelezte, hogy a gyártók számára előírt fogyasztási átlagok jelentős csökkentésére készül. A jelenlegi előírás személyautók számára 5,9 liter (40 mérföld gallononként) száz kilométerre, ezt csökkentenék 4,5 literre (52 mérföldre gallononként) a 2026-os évtől. A szigorítás fokozatos lesz, a fogyasztási szabvány csökkentését 2023-as modellévtől, azaz a jövő év második felétől kezdik.