Vadiúj terepjáró, és új arculat a Mahindránál

2021.08.16. 15:31

A Mahindra globálisan ugyan nem igazán tudott komolyabb sikereket elérni, még a terepjáró-divat kapcsán sem, de Indiában a jelentősebb autópiaci szereplők közé tartozik. Most újabb modellel igyekszik tovább javítani a helyzetét, és a XUV700 kapcsán a cég arculatán is változtatnak.

Az új típus formatervén látszik, hogy ezúttal nem ez volt a legutolsó szempont. Talán a Pininfarina felvásárlása kapcsán, de végre egy korszerűnek tűnő modellt mutattak be, amely talán még nemzetközi viszonylatban is megállná a helyét ebből a szempontból. Érdekesnek azért nem mondanánk – ránézésre egy kellemes megjelenésű átlag-SUV – de egyértelmű, nagy lépés a jó irányba.

Talán ennél is fontosabb változás azonban, hogy itt alkalmazzák először a Mahindra új jelvényét. A karikába zárt stilizált M betű helyett – amihez túl sok hasonlót látni mindenféle autók orrán – két nyílhegy-forma alkotja az új jelvényt. Ez egyrészt emlékeztet az M betűre is, másrészt – és nyilván ez a bevezetésének a legfontosabb oka – nehéz összekeverni más gyártók jelvényeivel.

A 4,7 méter hosszú, és 2,75 méteres tengelytávú újdonság egyébként az új, W601 jelzésű platformra épül, ami önhordó karosszériát, azaz jó helykihasználást jelent. Ennek is köszönhető, hogy a XUV700-ból lesz hétüléses változat.

Az újdonság hajtásrendszerek tekintetében meglehetősen konzervatív: az új terepjáróból csak benzines és dízelmotoros változatok készülnek, hibrid vagy elektromos kivitel szóba sem került. A benzinesbe 2 literes, 200 lóerős turbós négyhengeres motor kerül, a dízelbe 2,2 literes négyhengeres kerül, 155 vagy 185 lóerővel.

A méreteihez és képességeihez képest a XUV700 nem tűnik drágának: az alapára 1,2 millió rúpia lesz, ami átszámítva bő 4,8 millió forintnak felel meg.