City Transformer, a változó szélességű autó

2021.09.08. 16:14

Az idei IAA egyik újdonsága volt ez az új közlekedési eszköz, amely azt ígéri, hogy a hagyományos autók élhetőbb alternatívája lesz.

A tandem-üléses elektromos jármű funkcionálisan pont fél kisautónak felel meg: egyvalaki elöl kényelmesen, egy másik személy hátul szűkösebben fér bele. A többi hasonló minijárműtől az automata nyomtáv-változtatás különbözteti meg: az autó szélessége így dinamikusan változik 1 és 1,4 méter között. A City Transformer hossza egyébként 2,5 méter, a magassága 1,58 méter, a tengelytávja pedig 1,8 méter.

A tervezők szerint álló helyzetben akár négy ilyen gép is elférne egy parkolóhelyen, miközben a 20 lóerős hajtással városban épp elég dinamikus: 50 km/h-ra 5 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége 90 km/h, a hatótávja egy töltéssel 120 és 180 km között mozog – nyilván használattól függően – és akár fél óra alatt újratölthető az akkumulátora.

Ha van hibája az elképzelésnek, az az ára: ezért a félautóért 16 ezer eurót kérnének, bár a korai megrendelők jelentős kedvezménnyel, 12 500 euróért megkaphatják. De még ez a kedvezményes ár is több, mint amibe manapság egy átlagos ötszemélyes kisautó kerül, így aztán minimum kérdéses, hogy a City Transformer megtalálja-e a közönségét.