Akár év végéig is állhatnak a Skoda gyárai

2021.10.11. 06:48

Október 18-ától egészen év végéig nagyon lecsökkenti a termelését a Skoda a Mladá Boleslav-i és a Kvasinky-i üzemeiben. A más gyártókhoz hasonlóan a globális félvezető-hiánnyal küzdő márkánál még az sem kizárt, hogy teljesen leállítják a gyártósorokat az idei évre, akkora a baj.

250519 SKODA-AUTO-production KAROQ

A termelés lassításáról a Skoda kommunikációs vezetője beszélt, és nem optimisták a szakszervezetek sem. Ahogy mindenkit az autóiparban, úgy a cseheket is erősen érintette az év nagy részén a félvezetők hiánya, és az év hátralévő részére már nem is várnak javulást. A következő hónapokban ezért első sorban arra összpontosítanak, hogy befejezzék azt a több tízezer félkész és letárolt autót, amit korábban a hiány miatt nem tudtak bejezni. A félvezető-készletüket várhatóan ezeken használják majd fel.

A részleges vagy teljes leállás a komplett cseh ipart megütheti. Már az eddigi gyengélkedés is meglátszott: mivel az autóiparhoz köthető a cseh ipar negyede, augusztusban február óta először mértek éves összevetésben csökkenést a cseh ipari termelésben. Ha tovább romlik a helyzet, az a cseh gazdasági növekedésre is kihathat.   

Van azért Skoda, amit nem érint a csiphiány: