Alacsony hatékonyságra figyelmeztetett a VW vezetője

2021.11.05. 16:18

A VW vezér és a szakszervezetek közti súrlódásoknak immár a wolfsburgi dolgozók előtt tartott beszédekben adtak hangot a felek, bár úgy néz ki, eléggé más témákat tartanak fontosnak.

vwhq

A Volkswagen birodalmat vezető Herbert Diess leginkább arról beszélt, hogy milyen hosszabb távú kihívással néz szembe a cég. A Teslát említette, amelynek 10 munkaórába telik majd legyártani egy autót az átadás előtt álló berlini üzemében, míg a VW jelenleg 30 óra munkával állít elő egy elektromos járművet Zwickauban. És bár Diess szerint jövőre ez a szám már 20 órára javul a tervek szerint, javítani kell a termelékenységen. „Azt szeretném, hogy az önök gyermekeinek és unokáinak is biztos munkahelye legyen Wolfsburgban. Ez a célom, ezért vagyok ma itt.” - mondta Diess. Ennek kapcsán arra figyelmeztette a dolgozókat, hogy a versenyképesség megtartása mélyre ható változásokat kíván, amelyre minden szereplőnek fel kell készülnie.

A cégvezető mellett természetesen a szakszervezetek képviselője is szóhoz jutott. Daniela Cavallo azonban közelebbi problémákkal foglalkozott: azért kritizálta Diesst, hogy nem tesz megfelelő lépéseket a csiphiány enyhítésére, amely miatt a wolfsburgi termelési számok meg sem közelítik a tervekben szereplőket. Egyben azt is követelte, hogy Wolfsburgban is készüljön korszerű elektromos modell, ha lehet, a 2026-ra tervezett, Trinity kódjelű luxusmodell előtt.

További lényeges fejlemény az ügyben, hogy a Porsche és Piech család, amely a Volkswagen csoport legnagyobb részvényesét, a Porsche SE holdingot birtokolja, kitart Diess mellett. Ez eléggé valószínűvé teszi, hogy a vezető helyzete biztos, még akkor is, ha a felügyelőbizottság felét kitevő szakszervezeti vezetők a leváltását szorgalmazzák.