Veszélyben a VW vezére?

2021.11.05. 06:20

A Reuters híre szerint Herbert Diess nyilatkozatai miatt kiújult a feszültség a VW vezetősége, és a szakszervezetek között. Ez pedig Diess leváltását is eredményezheti, annak ellenére, hogy a jelenlegi szerződése 2025 októberéig szól.

diess zero

A pletyka hátterében az áll, hogy egyrészt a VW a vártnál gyengébb pénzügyi eredményeket produkált, másrészt Diess többször is utalt rá, hogy leépítéseket tervez a cég versenyképességének megőrzése érdekében. Ez pedig vörös posztó a német szakszervezetek szemében, hiszen az országban kifejezetten drága munkaerő, így az autógyárak szívesebben szüntetnek be itt munkahelyeket, mint például Közép-Európában.

A szakszervezetek egyébként hagyományosan igen befolyásosak a cégen belül: a húsztagú felügyelőbizottságból kilencen valamiféle szakszervezetet képviselnek, és elbocsátási ügyekben számíthatnak a két, Alsó-Szászország tartományt képviselő politikus támogatására is. Magyarán Diess nehéz helyzetben lenne, ha valóban érdemi létszámleépítést próbálna átverni a VW vezetőségén.

Az ügy a Reuters forrásai szerint egyelőre afféle békéltetési fázisban tart: a forrásuk úgy fogalmazott, bizalmas, de szándékuk szerint konstruktív tárgyalások folynak éppen.

Diess mellett szólhat, hogy a legfontosabb érve a cég versenyképességének megtartása, márpedig hosszabb távon a szakszervezeteknek is ez a leglényegesebb. Így most az a kérdés, hogy elhiszik-e a vezérigazgatónak, hogy ennek érdekében elkerülhetetlen a dolgozói létszám csökkentése.