A Rolls-Royce-é az elektromos sebességi rekord

2021.11.25. 13:17

Amennyire ódivatúnak hat, annyira modern a Spirit of Innovation, a Rolls-Royce – nem az autógyártó, hanem a repülőgéphajtómű-specialista – rekorder-repülőgépe.

A propelleres gép formájában az 1930-as és 40-es évek vadászrepülőit idézi, bár azoknál jóval kisebb, és meglepően apró szárnyakkal és vezérsíkokkal repül. Ám úgy tűnik, ez kellett az új rekordhoz, amivel ez jelenleg a leggyorsabb elektromos jármű: 387,4 mérföld/órás csúcssebességet értek el vele vízszintes repülésben, ami 623 km/h-nak felel meg. Ezen felül 555,9 km/h-s átlagsebességet repültek vele 3 km-es, és 532,1 km/h-s rekordot ért el 15 km-es távolságon. Az emelkedés világcsúcsát is megdöntötték vele, 60 másodperc alatt érte el a 3000 méteres magasságot.

A Rolls-Royce szerint az akár 400 kW-os teljesítmény leadására is képes akkumulátorcsomag, amit a gépben használtak, jelenleg a repülőben alkalmazott legnagyobb energiasűrűségű ilyen egység. Ezzel persze nem mondtak sokat, hiszen az elektromos repülés egyelőre épp a megfelelő kapacitású akkumulátorok híján igencsak gyerekcipőben jár még.

A repülőgépek tisztább üzemeltetését célzó kutatások nagyobb része sem ebbe az irányba mutat: egyelőre sokkal inkább a sugárhajtóművek karbonsemleges működtetésével kísérleteznek, szintetikus üzemanyagok felhasználásával.