Akkufejlesztő központot hoz létre a Volvo és a Northvolt

2021.12.13. 08:40

A Volvo és a kifejezetten autók akkumulátorainak gyártására alapított Northvolt idén nyáron lépett szövetségre. Úgy fest, elég gyorsan meg is lesz a haszna a közös munkának, rövidesen ugyanis kutatás-fejlesztési központot hoznak létre a svédországi Göteborgban.

Mintegy 30 milliárd svéd koronás, azaz bő ezer milliárd forintos beruházásról van szó, amely több száz munkahelyet is biztosít majd. A tervek szerint már jövőre megkezdődik a szakmai munka az új létesítményben, az itt megszerzett tapasztalatokat és elvégzett fejlesztéseket pedig házon belül tudják kamatoztatni, nem sokkal később.

A Volvo-Northvolt összefogás következő lépése ugyanis egy akkumulátorgyártó üzem felépítése. 2022 végén bejelentik ennek pontos helyszínét, de jó eséllyel nem lesz majd messze a göteborgi kutatás-fejlesztési központtól. 2023-ban indul az építkezés, míg a teljes kapacitás elérését 2026-ra jósolják. Addigra mintegy háromszáz embernek adna munkát.

A svéd autógyártó közleménye szerint ezzel azon kevés márkák közé tartoznak majd, akik saját maguk fejlesztik és gyártják akkumulátoraikat. Az aksik a következő generációs, tisztán elektromos Volvo és Polestar modelleket szolgálják ki.