2030-ban ilyen lehet egy könnyű sportautó

2021.12.20. 11:50

Az elektromos autók hatalmas teret hódítottak maguknak az elmúlt években, sokkal gyorsabban, mint ahogy arra számítani lehetett. A környezetvédelmi törekvések és a tiszta autózás iránti igény rendesen megtolta a tisztán elektromos autók szekerét, ma már szinte minden gyártónak van teljesen elektromos típusa. Súlyosbítja a helyzetet és konkrét nyomás alá is helyezi a gyártókat, hogy az országok is sorra jelentik be, hogy mikortól tervezik betiltani a belső égésű motoros autókat.

Gyaníthatóan az elkövetkező években sem fog lényegesen más irányt venni az autóipar, szinte borítékolható, hogy a következő évtizedben teljesen más lesz az autózás, mint akár pár éve. Ez igaz a sportautókra is: gondoljunk csak a Rimac-re, ami már a Bugattival közösen fejleszt.

Úgy néz ki, hogy az Autocar is beszállna a buliba, most egy olyan sportautó koncepciójával álltak elő, ami már a 2030-as éveket vetíti előre. Ez lenne a Backfire. A hajtás az Equipmake nevű cégtől érkezne, ami kimondottan a könnyű elektromos motorokkal foglalkozik. Ezek a motorok kerülnének egy, a WEVC által készített, szintén könnyűnek tervezett padlólemezbe.

Neil Yates, a WEVC munkatársa szerint az élvezhető, sportos elektromos autó kulcsa nem a végtelen lóerőkben és a 2 másodperces gyorsulásban keresendő. Ahogy a benzines sportautók esetén, úgy elektromos társaiknál se pótolja semmi az alacsony súlyt, az ebből fakadó agailitást és kanyarképességet.

A szimpatikus elképzelést Ben Summerell-Youde dizájner öntötte formába. A képek alapján egyértelműen látszik, hogy a Caterhamek és Arielek szellemiségét vinnék tovább a kétüléses, puritán sportautóval. 2030 még messze van, de biztató, hogy már most olyan autóval készülnek az akkori időkre, ami a vezetési élményre szomjazó autórajongóknak szól.