Kész Lucid Airek sorakoznak a gyár udvarán

2021.12.24. 09:26

A Lucid még 2016-ban mutatta be az Air első verzióját, ami nagyon ígéretes autónak tűnt. A típus gyártását 2018-ban szerették volna kezdeni, de a pénz elfogyott és új befektetőt csak 2020-ban sikerült találniuk.

lucid-motors-factory-construction-site-december-17th-2021-source

Végül szaúdi állami befektetési alaptól érkezett a pénz, amit a Lucid hatékonyan használt fel: befejezték az Air fejlesztését és elindították a gyártást Arizonában. Az első gyártásba kerülő változat az Air legdrágább kivitele, a Dream Edition lett, amely igen borsos, 169 ezer dolláros ártól lesz kapható.

1

Most, 2021 végére az ígéretek beteljesülni látszanak: a gyár udvarán már sorakoznak a frissen legyártott autók. A felvételek szerint a fóliába csomagolt Airekből nagyjából 140 darab van kész, így talán nem kizárt, hogy még idén legyártják a tervezett 520 darabot. Az elsőként készülő, limitált Dream Edition csúcsmodell után lefele bővül majd a paletta: érkezik a Grand Touring, a Touring és a Pure verzió is.

A Lucid Air adatai impozánsak: a legerősebb változat 1126 lóerőt tud és hatalmas szedán létére is 2,5 másodperc alatt érheti el a százas tempót, a végsebessége pedig 270 km/h körül alakul. A legerősebb kivitel megtehető kilométerek szempontjából is nagyon erős, az EPA mérései alapján akár 758 kilométert is képes lehet megtenni egy feltöltéssel. A hatótávra optimalizált, de így is 940 lóerős Range kivitel még ennél is jobb, akár 836 kilométeres hatótávot is tudhat majd.

Ha megnéznéd, hogy mit tud egy szerényebb villanyautó: