Egy teljesen új HR-V-t szellőztetett meg a Honda

2022.01.14. 10:28

A Honda tavaly már bemutatta nálunk a HR-V legújabb generációját, de úgy tűnik, ez csak a világ egyik felének készül. Észak-Amerika később kap egy másik autót, ugyanezen a néven, ami nagyobb lesz, formásabb, várhatóan műszaki értelemben is egyszerűbb, és ennek következtében alighanem olcsóbb is.

Ez utóbbi autóról onnan tudunk, hogy épp most kezdődik a bevezető kampánya, méghozzá két, ránézésre fényképből generált, vázlatszerű képpel. A gömbölyded SUV-nak láthatóan nincs köze európai névrokonához: a formái lágyabbak, az oldalablak-sor három részes, és a hűtőmaszk is egészen más karakterű, mint az Európába szánt HR-V-n.

Bár a méreteket ennyiből megsaccolni sem egyszerű, valószínű, hogy tágasabb belső terű modellről lehet szó, amely az amerikai szaksajtó feltételezései szerint egyszerű négyhengeres, kétliteres szívó benzinmotort kap. Ennek megfelelően akár a nagyobb méretek ellenére is olcsóbb lehet, mint a csak hibrid hajtáslánccal elérhető európai névrokon, amely Észak-Amerikában valószínűleg egyáltalán nem lenne versenyképes.

Nem ez az első alkalom, hogy azt látjuk, egy-egy gyártó észak-amerikai kínálata elkezd egyre élesebben különválni az európaitól, és ez a következő években valószínűleg egyre gyakoribb jelenséggé válik. Míg Európában az károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátási szabályok egyértelműen kiszorítják a forgalmazható autók köréből a hagyományos benzines és dízelmotoros modelleket, az amerikai törvények egyelőre nem ilyen szigorúak. Ez pedig azt jelenti, hogy ott piacon maradhatnak az egyszerű és megfizethető, általában benzinmotoros típusok, sőt, újakat is lesz értelme bemutatni.