Kitiltanák a benzines és dízelautókat Bécsből

2022.02.01. 10:09

Klímavédelmi menetrendet dolgozott ki Bécs vezetése, régóta hangoztatott cél ugyanis az osztrák fővárosban a klímasemlegesség elérése. Ennek céldátuma 2040, ami egyben a benzines és dízelautó pályafutásának végét is jelentheti Bécsben, amennyiben elfogadják az erről szóló előterjesztést.

BJASZ20121222101

Idén áprilistól az ott élők – legalábbis egyelőre három kerület lakói – véleményét is ki fogják kérni a klímavédelem kérdéskörében, az ötleteket a városvezetéssel közösen projektté gyúrják össze, a megvalósításhoz aztán a város biztosítja a költségvetést, évi mintegy 6,5 millió eurót.

Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok már konkrétumokról beszélt. Ezek alapján 2040-re várhatóan kitiltják a városból mind a benzines, mind a dízelautókat. Azt szeretnék elérni, hogy Bécs úgynevezett tizenöt perces város legyen, vagyis tömegközlekedéssel vagy biciklivel ennyi idő alatt bárhova el lehessen jutni, ami a mindennapi élet során szükséges. A tervek szerint háromszor annyit költenek az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre, mint útépítésre. A közösségi közlekedésben résztvevő járműveket már a céldátum előtt lecserélnék elektromos hajtásúra.

De nemcsak a közlekedésben hozhat gyökeres változást a döntés. Betiltanák ugyanis az egyedi olaj- és gázkazánokat, amelyekből jelenleg több mint négyszázezer üzemel a város háztartásaiban. Helyette klímabarát fűtési rendszereket támogatnának, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését is. A klímavédelmi menetrendet február végén fogadhatják el.

Forrás: eurocommpr.at