Új árában bérel használt, rossz buszokat a BKV

2022.02.08. 09:08

Korábban megírtuk, hogy a BKV bérelni szeretné azt a 11 darab Modulo M168d típusú csuklós autóbuszt, amelyek annyira rosszul sikerültek, hogy eddig senkinek sem kellettek, a BKV azonban mégis szemet vetett rájuk. A főváros közlekedési cége ez év január 7-én írt ki közbeszerzési eljárást, igaz, nem 11, hanem csak 7 darab autóbusz 12 hónapos bérlésére. A jelentkezőknek nem sok időt adott a kiíró, mindössze tíz napja volt a pályázaton való indulásra a cégeknek. Egyedül a végül nyertes ajánlattevő, H1 Systems indult el ezen a tenderen, amely cég az M168d-k jelenlegi tulajdonosa.

Az ajánlati árat látva rögtön felmerül, hogy a H1 erősen túlárazta a problémás, négyéves Modulókat. A közbeszerzési dokumentumokból kiderül, hogy a BKV-nak a 12 hónapos futamidő alatt nettó 136 millió forintot kell fizetnie ezért a hét autóbuszért. Ez azt jelenti, hogy havonta 1,6 millióba kerül egy-egy ilyen jármű bérlése, az autóbusz eredeti árát így alig több, mint négy év alatt fizetné ki a BKV. Bár a Modulók legyártásának megkezdése óta a városi buszok világpiaci ára csaknem 30 százalékkal emelkedett, az ajánlati áron nem látszik az eredetileg 30%-kal alacsonyabb bekerülési költség, sőt, az is kijelenthető, hogy ennyi pénzért a BKV teljesen új és jobb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt csuklósokat is bérelhetne.

Iparági forrásokból úgy tudjuk, hogy egy-egy új csuklós autóbusz havi bérleti díja körülbelül nettó 1,5-2 millió forint körül alakul, de megjegyzendő, hogy a bérleti díj nagyban függ a futamidőtől, darabszámtól és a mögöttes műszaki tartalomtól is. Nagy valószínűség szerint a H1 Systems is beárazta a rövid futamidőt és az alacsony darabszámot, ezenkívül a BKV valószínűleg – ismerve a típus problémáit – műszaki garanciákat is elvárt az ajánlattevőtől, ami szintén okot adhat az áremelkedésre.

Számos példa van arra, hogy kisebb darabszámú flottát is bérelhetnek közlekedési cégek, Prágától Berlinig több helyen is előfordult már, hogy mindössze néhány darab új csuklóst bérel egy-egy közlekedési vállalat néhány hónapig, a mostani budapesti árhoz képest kevesebb pénzért.

Ismerve a BKV autóbuszflottájának problémáit, jó kérdés, hogy feltétlen szükség van-e a hét problémás buszra. És hogy miért nem próbálkoztak meg inkább új csuklós buszok bérlésével, ha ennyire égetően nagy szükség van fiatal autóbuszokra, az is jó kérdés, különösen az ajánlati ár ismeretében.