Zöld utat kapott az első európai Tesla-gyár

2022.03.05. 09:32

Feltételes engedélyt kapott Brandenburg tartomány hatóságaitól a Tesla németországi gyára, a Grünheide városánál épülő Gigafactory. Ennek értelmében a termelés megkezdése előtt, a következő két hétben még bizonyítaniuk kell, hogy minden előírásnak megfelelnek. Így például a környezetvédelmi szabályozásoknak, tekintve a vízhasználatot és a légszennyezést. A gyár indítását kifogásoló beadványokat egy hónapig nyújthatnak be, ilyesmire az egész építkezést támadó környezetvédelmi csoportoktól lehet számítani elsősorban.

ecdf6000-ab44-11eb-bebf-62d2b12ec72f

A Tesla számára kiemelt fontossággal bír a Gigafactory, ugyanis ez lehet számukra a kulcs a Volkswagen felülmúlásához a kontinensen. Míg a VW-csoport 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az európai elektromosautó-piacon, addig a Tesla jelenleg 13 százalékon áll. Viszont ebben az üzemben mintegy félmillió autó előállítását tervezik évente. Persze a németek sem tétlenkednek, nemrég jelentették be, hogy kétmilliárd euróból húznak fel egy új villanyautó-gyárat.

Ami a Gigafactoryt illeti, a várakozások szerint mintegy 12 ezer embert foglalkoztat majd a létesítmény. Ebből eddig 2600-at vettek fel. Jelenleg folynak az egyeztetések a potenciális beszállítókkal is, mivel amit csak lehet, próbálnak majd a közelből beszerezni, ezzel csökkentve a költségeket és a várakozási időt is.