Elszállt a nikkel árfolyama, drágulhatnak a villanyautók

2022.03.10. 09:18

A nikkel, az utóbbi hetekben a duplájára drágult, az ára a londoni fémtőzsdén lényegében a duplájára emelkedett, elérte a tonnánkénti százezer dollárt.

ecbattery

Ez azért probléma, mert a ma autókban használt Li-ion akkumulátortípusok többségében a katód anyaga tartalmaz nikkelt. A legelterjedtebb típusok jelenleg lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC), illetve lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) katódot használnak, és bár vannak nikkelmentes Li-ion akkumulátor-változatok is, az ezekre való átállás aligha lehetséges egyik napról a másikra.

A Morgan Stanley elemzése szerint csak a nikkel áremelkedése mintegy 1000 dollár többlet alapanyagköltséget jelent a villanyautók gyártói számára. Az ebből származó áremelkedés pedig ugyanezen elemzés szerint érezhetően lassíthatja a villanyautók terjedését.

A nikkel mostani, drasztikus áremelkedése egyébként szintén az orosz-ukrán háború egyik mellékhatása: a szankciók kapcsán a világpiactól elszigetelődő Oroszország felelős a világ nikkel-termelésének 5-6%-áért, de a nagy tisztaságú nikkelnek, amit az akkumulátor-gyártók is hasznának, már a 17%-át adták az oroszok. A nikkel árfolyama egyébként már korábban elindult felfelé a villanyautók miatt gyorsan növekvő kereslet kapcsán, de jóval kisebb mértékben.

A nikkel drágulása hosszabb távon egyébként az alacsonyabb energiasűrűségű, de ritka alapanyagokat egyáltalán nem tartalmazó lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorok autóipari terjedését segítheti elő, amelyet eddig elsősorban az alapkivitelű, olcsónak szánt villanyautókban használtak.