A Fiat 500-ból készül az első villanyos Abarth

2022.03.14. 11:10

Tavaly nyáron, egy újabb Fiat 500-variáns kapcsán még arról írtunk, hogy a nagy villanyosítási mánia közepette az Abarth még mindig hisz a klasszikus módszerekben, és benzinmotorral képzeli el a hangos, mérges kiskocsikat. Most úgy tűnik, ők sem maradhatnak ki az amperszagú buliból, és már dolgoznak is a sportos márka első elektromos modelljén.

Az Abarth első embere, Olivier Francois sem tagadja ezt, sőt azt is elárulta, hogy ezúttal is egy Fiat 500-alapú gépet faragnak. Noha hónapokkal ezelőtt még arról beszélt, hogy a feladat nem lehet olyan nehéz, hiszen a villanyautók már most is klassz vezetési élményt adnak, most úgy fest, kicsit azért több melót kell befektetniük, mint várták.

Francois elismerte, hogy összetettebb a dolog, mint hitték, mivel ha igazi Abarthot akarnak készíteni, ahhoz egy teljesen új hajtásláncra van szükség. Ha pedig elérik a kívánt teljesítményt és nyomatékot, ahhoz már a fékek sem lesznek elegendők, úgyhogy komplex rendszerben kell gondolkodniuk. Ja, és a hangok: ez egy érdekes kérdés, az elektromos Abarth mindenkori sofőrje választhat majd, hogy csendes legyen-e az autó vagy sem.

Mindenesetre elképzelhető, hogy már idén látunk valamit a legújabb Abarthból, de piacra csak jövőre kerülhet a villany-sportkocsi. Legutóbb egyébként – az újabb és újabb 500-as változatokat leszámítva – a Fiat 124 Abarthtal gurítottak nagyot. Nem elégedtek meg azzal, hogy az alapok közösek a hagyományosan a kategória legjobbjának tartott Mazda MX-5-tel: hozzátették azt a show-műsort, amit csak az olaszok tudnak.