Benzin helyett gázolajjal nyomta tele a McLaren tankját

2022.03.15. 10:18

A félretankolás réme bárkit elérhet, elég ha egy kicsit álmos szemmel megyünk oda a kútra, és máris leakaszthatjuk a rossz pisztolyt. Szerencsére vannak azért védvonalaink, legalábbis sokszor nemcsak a felirat, hanem a pisztoly színe is árulkodik, ráadásul a modern benzines autók betöltőnyílásába be se fér a gázolajos cső. Mégis mindig akad, aki pórul jár.

Olyanról viszont nem gyakran hallani, hogy valaki méregdrága szupersportkocsit locsoljon tele gázolajjal. A francia üzletember, autóversenyző Francois Perrodo mégis elmondhatja magáról, hogy sikerült mellényúlnia, aztán volt csodálkozás, miért nem hajlandó beindulni a McLaren F1.

Éppen a cimborákkal autóztak egy jót, a McLaren mellett egy Porsche Carrera GT és egy Ferrari 488 Pista alkotta a csoportot. Fogytán volt a nafta, ezért félreálltak egy benzinkúton, Perrodo lekapta az első szabad pisztolyt, és mivel az ugyanolyan kék volt, mint máshol a magas oktánszámú prémiumbenzin, szép nyugodtan meg is tankolt. Mivel egy utcai használatra módosított, de alapvetően azért versenyzésre készült GTR-kivitelről van szó, annak a gyorsabb tankolást elősegítő, nagyobb betöltőnyílása simán befogadta a gázolajos pisztoly csövét.

Hamar érkezett a segítség, elvitték a McLarent egy szervizbe, ahol leszívták belőle a nem odaillő üzemanyagot. Perrodo szerencséjére úgy tűnik, nem szenvedett maradandó károsodást az autó. De azért kapott egy figyelmeztető matricát: Francois, dízelt ne! Ráadásul amikor közösségi oldalain megosztotta a sztorit, meglepően sok sorstársa jelentkezett, volt, aki Ferrari F40-et kínált gázolajjal.

Ja, és még egy kis adalék: Francois Perrodo olyannyira nem analfabéta az autókhoz, hogy tavaly a GTE Am kategóriában Le Mans-i győzelmet ünnepelhetett csapattársaival. Nem mellesleg pedig az édesapja által alapított olajvállalatot is vezeti, ami külön pikantériát ad a félretankolásnak. Mondjuk, volt idő, amikor a 24 órás versenyeken is a TDI-k uralkodtak.