Mostantól ez a legdurvább AMG sportkocsi

2022.03.24. 10:43

Az AMG GT Black Series-en alapuló pályagép kaphatja meg ideiglenesen a legerősebb AMG sportkocsi jelzőt: a GT Track Series, amelyet az AMG alapításának 55. évfordulójára adnak ki, ötvenöt példányban.

A Track Series nem csak a négyliteres V8-asból tartalmazza az eddigi legerősebb változatot – 540 kW, azaz 734 lóerő a csúcsteljesítménye, és 850 Nm a csúcsnyomatéka – de minden tapasztalatot igyekeztek felhasználni a tervezésénél, amit az elmúlt évek során a GT3-as és GT4-es autókkal szereztek. A motorhoz egy hatfokozatú Hewland HLS váltó csatlakozik a szériamodell hétfokozatú dupla kuplungos automatája helyett, a differenciálzár pedig belülről állítható.

A futóműbe Bilstein verseny-lengéscsillapítók kerültek négyféle állítási lehetőséggel – külön szabályozható a húzó- és nyomócsillapítás gyors és lassú futóműmozgásokra – és persze változtatható a hasmagasság, illetve a kanyarstabilizátorok is. Emellett állítható még a kipörgés- és blokkolásgátló beavatkozásának mértéke, és a fékerő-egyensúly is.

Az autón számos karosszériaelemet karbonszálasra cseréltek, részint ennek köszönhető, hogy az össztömeg is jelentősen csökkent: az utcai Black Series 1588 kilója helyett a Track Series csupán 1400 kilót nyom, még úgy is, hogy a biztonsági felszereltsége minden FIA előírásnak megfelel.

A Track Series egyetlen komoly hátránya, hogy utcai használatra nem alkalmas, de ott nem is lenne célszerű. Versenypályára viszont jó választás lehet, bár 369 ezer eurós árával nyilván nem a legolcsóbb lehetőség ebben a műfajban sem. A korlátozott példányszám ugyanakkor gyűjtők számára is érdekessé teheti a gépet, amely 2022 második negyedétől lesz elérhető, már amíg el nem fogy mind.