Harcsaarcú Mini-rivális lesz az új Smart

2022.04.08. 09:12

Az új gyártási helyszín és a műszaki alapok változása kapcsán a Smart, úgy néz ki, megszabadul az eredeti törpeautó-koncepciótól is. A Geely által gyártott első autójuk legalábbis egy 4 méter feletti, szabadidőautó-fazonú villanyautó lett, amely így az egyik legdivatosabb kategóriába érkezik.

A #1 nevű modell csak a formatervét kapta a Mercedes szakembereitől, a lemezek alatt viszont a Geely SEA platformját találjuk. Ezt néhány éve azzal mutatták be, hogy kifejezetten olcsó villanyautók építhetők rá, bár a Smart újdonságának nem valószínű, hogy az alacsony ár lenne a legfontosabb tulajdonsága.

Az autó az alsó középkategória alsó peremére érkezik: 4,27 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,64 méter magas lesz, 2,75 méteres tengelytávval. A hajtását egy 200 kW, azaz 272 lóerő teljesítményű villanymotor végzi, amely a két hátsó kereket hajtja. Ezt egy 66 kWh-s NCM (nikkelt, kobaltot és mangánt tartalmazó katóddal készülő) Li-ion akkucsomagból táplálják, amely a gyártó szerint 420-440 km-es WLTP hatótávhoz elegendő.

Az akkumulátor eléggé gyorsan tölthető: 22 kW-ot vehet fel váltóáramú, és 150 kW-ot egyenáramú forrásból. A gyári töltőkábelnek épp elegendő helyet alakítottak ki az autó orrában – az itteni rekesz csupán 15 literes – míg hátul 411 literes a csomagtartó. Az elektromos hajtás árnyoldala, hogy az új Smart nem túl nagy mérete ellenére is sárnehéz: üresen 1820 kilogrammot nyom.

Az új Smart belül határozottan Tesla-hangulatú, legalábbis a nagy középső képernyőre egyszerűsített kezelőfelület egyértelműen az, és azt mondják, a rendszereinek több mint 75%-a távolról frissíthető lesz, amit szintén az amerikai gyártó hozott divatba.

Árat egyelőre nem mondtak, de ez érthető is annak fényében, hogy még az európai típusengedély megszerzésénél tartanak, így a forgalmazás elindítására is csak az év második felében kerülhet sor. A Smart viszont soha nem volt igazán olcsó márka, így valószínű, hogy az árazása a #1-et is a prémium-kategóriához sorolja majd.