Így telnek a VW sanghaji gyárában ragadt munkások napjai

2022.04.14. 10:56

A Volkswagen Sanghajban működő gyárában is komolyan veszik a lezárásokat, gyakorlatilag nem mehetnek haza a dolgozók. Az új covid-hullám elején néhány tucat dolgozó ugyan felajánlotta, hogy a termelés életben tartása érdekében hajlandó a gyárban aludni és dolgozni, de a vírushelyzet súlyosbodása és az alkatrész-ellátás megszakadása miatt ezt a tervet is elhagyták.

Kép forrása: BBC
Kép forrása: BBC

Hogy legalább valamelyest csillapítsák a kellemetlenségeket, filmnéző esteket tartanak a gyárban, de közös tornán is részt lehet venni, a dolgozók napi programjáról a Bloomberg tudósítója számolt be. Az első séta reggel tíz órakor kezdődik, ezután 11-től délután 1-ig ebéd és pihenes, délután filmezés és kártyázás a program, 4-től pedig kardio-edzés. A következő 2 órában vacsora és tisztálkodás következik, ami után megint csak filmezni lehet, de rendszeresen szerveznek önkéntes szemétszedést is. Az alkalmazottaknak minden reggel kell gyorstesztet csinálni.

Nem csak a Volkswagen helyi leányvállalatai vannak takarékra téve, a Tesla kínai Gigafactory-ja is zárva tart március 28. óta. A lezárások miatt a termelés 20 százaléka eshet ki, ráadásul a Kínai Automobil Szövetség főtitkára szerint nem csak a gyártókat érinti rosszul a Covid Zero irányelv, hanem a beszállítókat is. A Bosch hétfőn függesztette fel a termelést két kínai üzemében, kettő pedig zárt rendszerben működik, vagyis az alkalmazottak dolgoznak, de a gyárban laknak.