Ritka kincs ez a zöld Daytona

2022.04.15. 12:58

1969-ben kifejezetten azért dobták piacra a Dodge Charger Daytonát, hogy leigázzák vele a NASCAR teljes mezőnyét. A korábbi projekt bukása után még a versenyzőjüket is a Ford karmai közé lökte, ez nem fordulhatott elő többször. Hatalmas eredmény volt, hogy Buddy Baker Dodge Charger Daytonája, a Chrysler Engineering 88-as autója volt az első a sportág történetében, ami átlépte a 200 mérföld/órás (322 km/óra) sebességet.

Egyértelműen látszik a Daytonán, hogy az alapját a jól ismert Charger adja, hiszen a nyúlánk forma és a hátsó ablakon túlnyúló tetőoszlopok elég jellegzetes elemek, de a karosszéria egy rakétaszerű orral kezdődik, amin bukólámpák vannak, a hátuljára pedig egy 58 centiméter magas szárny került.

Minden idők egyik legjellegzetesebb formájú amerikai izomautója ez, mely nem véletlenül bukkant fel épp a NASCAR tematikájú Verdák rajzfilmben is, ahol az úttörő autóra utalva a kékre fényezett Daytona volt a sport nagy öregje. Ez a csodálatos zöld utcai Daytona nem csak a színe és az állapota miatt megragadó, hanem azért is, mert egyike annak a 70 példánynak, amelyet 1969-ben gyártottak.

Ez még csak az egyik szűkítő tényező, mert a másik a kézi váltó, amivel csak 22 darabot szereltek. 426 köbhüvelykes Hemi motorja 425 lóerős, köszönhetően a Carter AFB karburátoroknak. 4 sebességes kézi váltó, Dana 60-as híd és Sure-Grip differenciálmű csatlakozik hozzá (Super Trak Pak), valamint megrendelték a nagyobb teljesítményű hűtőt is hozzá.

Nem spóroltak a ‘70-es évek hajnalán az extrákkal, a Dodge Charger Daytonában a külsőhöz passzoló zöld vinyl kárpit van, Chrysler Solid State AM rádió, állítható tükör, fordulatszámmérő és zárható tanksapka. Újonnan az Arizona állambeli Phoenixben adták át első tulajdonosának.

Hamar rövidre zárták a Daytona karrierjét, mert a folyamatos versenysikerek felkeltették a figyelmet, a hatékonynak bizonyuló aerodinamikai elemeket a következő szezonra betiltották. Mostanra pedig akár több mint 1 millió dollárt is érhet egy ilyen kifogástalan és ritka szelete az amerikai autóversenyzés történetének.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!