Brutális frontális ütközés mutatja, milyen biztonságosak ma az autók

2022.04.16. 17:23

Adrian Lund több mint 30 éven keresztül dolgozott az amerikai közlekedésbiztonsági szervezetnek, az IIHS-nek (Insurance Institute for Highway Safety), hogy az autók minden generációval egyre biztonságosabbak legyenek. 2006 és 2017 között a szervezet elnöke volt és ma nem beszélhetne erről, ha nem egy olyan biztonságos autóban ül, mint a G30-as kódú BMW 540i.

Amikor az 5-ös BMW hetedik generációját fejlesztették, akkor az IIHS is besegített a munkába. Talán mifelénk sokkal inkább az EuroNCAP tesztek ismertek, pedig ezen kívül a Volvo is saját követelményrendszere alapján, önálló törésteszteket végezve teszi biztonságosabbá az autókat. A BMW a valós ütközések elemzéséből született teszteket végző IIHS-szel együttműködve dolgozik, ahogyan azt sok más gyártó is teszi.

Adrian Lund 2020-ban olyan 60-65 mérföld/órás sebességgel - tehát úgy 100 km/óra körül - haladt az I95-ösön, amikor egy 2-es BMW-t vezető 29 éves nő visszakanyarodott az autópályán és frontálisan ütközött Lund 540i-jével. A nő a balesetben életét vesztette, Lund megsérült, de az G30-as roncsát látva egészen döbbenetes, hogy mit kibírt az utascella.

"Ez egy nagysebességű baleset volt, valószínűleg ha ez 10 évvel ezelőtt történik, nem lennék ma itt, hogy beszéljek róla" - mondta Adrian Lund.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!