Megtalálták az első modern Bentley-t

2022.04.23. 16:28

Mérnökök megalkották a műszaki alapokat, a motort és a hajtás többi részét tartalmazó alvázra pedig valamelyik neves műhely készített egy olyan karosszériát, mely nem csak a vevő igényeinek felel meg, hanem mindennél jobban sugározza a luxust. Sokáig így működött az autóipar teteje, aztán a Bentley vásárlók is belátták, hogy az ódon technika és a nagyra nőtt limuzinok korszerűbb jövő után kiáltanak. Ezért 1958-ban megkezdődött a T sorozat fejlesztése.

1962-re John Blatchley elkészítette az új limuzin acélból és alumíniumból álló karosszériáját, mely minden irányban kisebb méretű és közel 70 kilóval könnyebb is volt, mint az elődjének tekinthető S3-as, mégis kényelmesebb utasteret és nagyobb csomagtartót kínált az előkelő ügyfeleknek.

Minden szempontból sokkal modernebb lett a T sorozat, melynek futóműve mind a négy keréknél független, elöl kettős keresztlengőkaros felfüggesztéssel. Négy tárcsafék lassítja az autót, a komfortos suhanást és a szintezést pedig a Citroënekből ismert hidropneumatikus rendszer végzi.

Átdolgozták az S2-ben bemutatott, 225 lóerős motort is, melyet a Rolls-Royce és a Bentley közösen fejlesztett, ennek a későbbi változata a híres 6,75 literes, V8-as blokk. Az első T-kben még 6,2 literes, de már így is kicsit több mint 10 másodperc alatt gyorsult vele 100-ra az autó, a végsebessége pedig eléri a 190 km/órát. Túltervezettnek tartották, de ennek bőven voltak előnyei a megbízhatóságon túl. Ez a motor 50 éven át tartott ki a Bentley-nél, a gyártását 2019-ben állították le és a Mulsanne-nal búcsúzott el. A végére teljesítménye a duplájára nőtt, nyomatéka a háromszorosára, miközben károsanyag kibocsátása 99%-kal javult.

5425 angol fontos áron 1868 példány kelt el az első sorozatból, melynek legkorábbi darabját kutatta fel a Bentley. 1965. szeptember 28-án fejezték be az autót, mely a Shell Grey színt és kék bőrkárpitot kapott. 15 év után indították be a nyolchengeres motorját egy 18 hónapig tartó restaurálási projekt után, így büszkén gurulhat be a Bentley saját kollekciójába.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!