A fogyasztás lett a legfontosabb szempont az autóvásárlásnál

2022.04.30. 09:24

Rengeteg szempont alapján választhat autót az ember, amelyek között általában egy racionális sorrend is ki szokott alakulni. Az Egyesült Királyságban működő CarGurus mostani felmérése alapján az elmúlt évek bizonytalansága, de különösen az üzemanyagár emelkedése erre is rányomta a bélyegét.

DSC02547

Az angol autóvásárló számára 2022-ben a legfontosabb szempont immár az autó fogyasztása, ezt a 2000 megkérdezett 57 százaléka tette első helyre. A második nem sokkal lemaradva, de az első helyről frissen lecsúszva az autók megbízhatósága lett 55 százalékkal, míg a harmadik legfontosabb szempont az útadó (~járműadó) lett, amit a válaszadók 25 százaléka jelölt. Negyedik helyen az autók biztonsága zárt 21 százalékkal, de a legnagyobbat a dizájn zuhant, az eddigi harmadik helyről az ötödikre csúszott le a maga 20 százalékával. 

És neked mi a legfontosabb szempont?

Az autók fogyasztását legtöbben (41 százalék) az üzemanyag drágulásával indokolták, 31 százalék a klímavédelemmel, 15 százalék pedig a szigorodó és egyre nagyobb területre érvényes behajtási tilalommal (vannak területek, főleg a belvárosok, ahova kizárólag alacsony- vagy nullemissziós autóval lehet behajtani). Az üzemanyagárak ezzel együtt a vezetési szokásokra és stílusra is hatással vannak, ha nem muszáj, a válaszadók egy része inkább nem is ül autóba, sokan kezdtek törekedni a kedvezőbb fogyasztásra, 67 százalékuk pedig úgy érzi, a fenti okok miatt előbb ruház majd be elektromos autóba, mint azt eddig tervezte.