Először a legdrágább Mercedesekben lesz 3-as szintű önvezetés

2022.05.06. 15:54

Első körben csak Németországban lesz elérhető az opció, az S osztályban és az EQS-ben, azaz a Mercedes kínálat abszolút csúcsain.

Hivatalosan május 17-éfől lesz rendelhető a Drive Pilot: az S osztályhoz 5000 euróért, azaz úgy 1,9 millió forintért adják majd, az EQS-hez pedig 7430 euróért, ami bő 2,8 millió forintnak felel meg. Ezért teljes, működő rendszert ígér a Mercedes, további előfizetési díjak, vagy egyéb költségek nélkül, amelyre a vezetőnek 60 km/h alatt nem is kell folyamatosan figyelnie.

A 3-as szintű önvezetésről, amely elsőként engedi meg, hogy a sofőr ne figyelje folyamatosan az autó manővereit, már évek óta hallani, de eddig egyetlen gyártó sem mert ilyet forgalomba hozni. Az Audi A8-asról például azt állították a 2017-es bemutató idején, hogy képes ilyen szintű önvezetésre, aztán mégsem aktiválták a funkciót, állítólag a lehetséges jogi következményektől tartva. Tavaly pedig a Honda szellőztette meg, hogy a Legend luxusautó kaphat 3-as szintű önvezető rendszert, aztán hamar kiderült, hogy csak egy 100 darabos tesztflottát engednek ki az utakra, kísérleti jelleggel.

A Mercedes most állítólag azon dolgozik, hogy a Drive Pilot rendszert más piacokon is bevezesse. Az egyik legfontosabb céljuk az Egyesült Államok lenne, ahol azonban még hiányzik néhány lényeges engedély.