Okoskonténerrel a kigyulladó villanyautók ellen

2022.05.12. 15:02

A Felicity Ace autószállító hajó pár hónapja gyulladt ki és süllyedt el néhányszáz kilométerre az Azori-szigetek partjaitól. Az okokat nem tudni pontosan, de többen arra gyanakodnak, hogy a fedélzeten szállított villanyautók közül gyulladhatott ki valamelyik. Emiatt több hajózási cég is fenntartásokkal kezeli őket, van olyan, amelyik használt villanyautót nem is hajlandó szállítani. Dél-Koreában a konténereknél szeretnék megfogni a probléma gyökerét.

Felicity-Ace-With-Cargo-Of-Electrified-Cars-Has-Sunk

Puszan, a világ hetedik legnagyobb kikötője Dél-Korea legnagyobb konténer-gyártójával, a Vestával, a Busan Techno Parkkal és a raklap-kölcsönző cég, Korea Pallet Poollal együttműködve dolgozik egy Akkumulátorbiztos Intelligens Konténeren, amelynek célja, hogy biztonságosan lehessen szállítani akár a villanyautókat, akár a külön akkupakkokat.

Erre azért van szükség, mert ha egy lítium-ionos akkumulátor netán kigyullad, óriási hővel ég (3600 fokot is elérhet), az újragyulladások miatt oltani sem egyszerű, ami egy autókkal és egyéb árucikkekkel tömött szállítóhajón nem szerencsés. Már ma is vannak a belső teret és árukat monitorozó konténerek, a tervezett okoskonténerről azonban részleteket még nem közöltek.

Puszan nem csak azért érdekelt kiemelten a biztonságos akkuszállításban, mert évi 22 millió konténer is megfordul náluk, hanem mert a globális márkák villanyautóiba épített, Dél-Koreában készülő akkumulátorok 90 százaléka a puszani kikötőnél hagyja el az országot, a hivatalos kommüniké szerint egy ilyen fejlesztés első adaptálójaként fel is értékelődhetnek a globális piacon.

Forrás: TheLoadstar